התוכנית להשבת יהודי איראן
ישראל דואגת ליהודים במדינה של אחמדינג'אד ומציעה 5,000 דולר לכל עולה. הקהילה נותרת אדישה
הכסף אמור לסייע לעולים להתגבר על טראומת העלייה ועל קשיי הקליטה בארץ. מדובר במענק שמתווסף לסל הקר ליטה, שהוא עצמו שווה עשרות אלפי שקלים, וכן בהטבות שור נות לקניית דירה, שלהן זכאים עולי איראן.
גורמים ישראלים רשמיים הצליחו לגייס את הכסף למענקים מגורמים שונים בקהילה היהודית של יוצאי איראן בארצות-הברית. בסך הכל גויסו מיליון ו-200 אלף דולר למטרה זו. המידע על כך מופץ בקרב ריכוזי העולים מאיראן ברר חבי הארץ באמצעות ארגוני העולים, בתי הכנסת, וכן באמצעות כלי התקשורת בשפה הפרסית.
המטרה היא לעודד את העולים להפיץ את המידע בקרב קרוביהם, שעדיין מתגוררים באיראן. גורמים בקהילה האירארנית בישראל מטילים ספק בהצלחת המהלך."20 מתוך 25 אלף היהודים שנשארו באיראן הם מבוססים, ולכן סכומים כאלה לא יגרו אותם לעלות לישראל", אמרו. "חוץ מזה, ילדיהם של רבים מהם כבר נסעו לארצות-הברית. לכן, היוזמה החדשה יכולה לשכנע רק מיעוט של יהודים, שהם די עניים ולא ממש משכילים".
הגורמים בקהילה מבהירים שמוזר ככל שזה אולי יישמע, איראן טובה ליהודים. "צריך להבין שעם כל הרצון של ישראל להעלות אותם, מצב היהודים באיראן טוב, וכך גם יחס השלטונות אליהם. הם לא ממש רוצים להאמין שמשהו ישתנה, ולכן הם לא רואים סיבה לעלות לישראל ולהתחיל את חייהם מחדש".
גיוס העלייה מעבר לים אינו מוגבל לארצו של אחמדינג'אד. הסוכנות היהודית תמליץ לממשלה להעלות את 5,000 בני המנשה מהודו בתוך חמש שנים. ההחלטה על כך התקבלה אתמול בעת נעילת חבר הנאמנים של הסוכנות היהודית בירושלים. הסוכנות תפעל מול הממשלה לבטל את ההחלטה המונעת את עלייתם.
"כחלק מהתפיסה שישראל היא בית העם היהודי, ותפקידה הוא לאחד את כל נידחי העם היהודי, ולאור העובדה שחלק מבני המנשה נקלטו בצורה מלאה בחברה הישראלית", נכתב בהחלטה,
את המהלך יזם יו"ר הקרן לידידות, הרב יחיאל אקשטיין, החבר בחבר הנאמנים של הסוכנות. הרב אף הבטיח לממן את העלאתם ואת הקליטה הראשונית שלהם בארץ. "מספר העולים ירד באופן משמעותי", אמר אקשטיין. "אנחנו צריכים עולים בישראל, ואם יש כאלה על הגלובוס כמו בני המנשה, שמזדהים עם העם היהודי ועם ישראל וחולמים על עלייה לציון, אז אנחנו חייבים להעלות אותם לארץ".

לדברי אקשטיין, לא צריך לחשוש שסאגת בני הפלשמורה תחזור על עצמה. "משווים אותם לפלשמורה, וחושבים שאם יתנו להם לעלות, יהיו עוד מיליון שירצו לעלות, וכל המצב ייגרר וזה יעלה הרבה כסף לקלוט אותם", הוא אומר. "מדובר באנשים אחרים, שלא באים מרמת חיים נמוכה, ונקלטים מהר ומרגישים שייכים לעם היהודי, לגמרי אחרת מהפלשר מורה. הם אסירי ציון".
נושא העלייה של בני המנשה תקוע כבר מאז שנת 2003, אז הורה שר הפנים אברהם פורז להפסיק את ההסדר שאפשר את עלייתם, עד לבחינת הסוגיה על ידי הממשלה. לפי ההסדר עלו כ-100 מבני המנשה מדי שנה במשך שמונה שנים.
מדובר בקבוצה המתגוררת במזרח הודו, במדינות מיזורם ומניפור. לטענתם, הם מצאצאי שבט המנשה, וכבר לפני שנים החלו להתקרב חזרה אל היהדות. מאז שנת '93 פועל מיכאל פרוינד, העומד בראש עמותת 'שבי ישראל', כדי להעלותם לארץ. הוא הקים מרכזים קהילתיים, שבהם לומדים בני המנשה עברית, היסטוריה יהודית ושירים של שרית חדד ונעמי שמר. לאחרונה העלתה הסוכנות 218 בני מנשה, שגוירו במקום על ידי בית דין מיוחד. זאת, לאחר שהראשון לציון, הרב שלמה עמר, קבע שבני המנשה הם מזרע ישראל.