מזוז לדיכטר: עלולים לצוץ קשיים במינוי גנות
במשרד המשפטים טוענים כי דיכטר בחר להתעלם מחוות דעתו של היועמ"ש, בה ציין כי אין מניעה למנות את גנות, למרות הכתם המשפטי שדבק בו, אך התנהלותו בעבר עלולה להיות בעייתית
- המפכ"ל הבא: נציב השב"ס יעקב גנות
- המפכ"ל המתפטר: זו שעה קשה עבורי
- התגובות להתפטרות קראדי: ישראל חולה באיידס-שחיתות
- כיכב בהתנתקות, נפל בפריניאן: דרכו של קראדי במשטרה
- דוח זיילר: טלטלה בצמרת המשטרה
לפני מספר שבועות ביקש דיכטר את חוות דעתו ועמדתו של מזוז בכל הקשור למינויו של גנות למפכ"ל המשטרה. במכתב ארוך ומפורט ציין מזוז את עברו של גנות, כאשר בשנת 1994, בעת שכיהן כמפקד המחוז הצפוני של המשטרה, המליצה מח"ש להעמיד את גנות לדין בחשד לביצוע עבירות של קבלת שוחד, טובות הנאה, מרמה והפרת אמונים.
במכתב שהחזיר לשר לביטחון פנים ציין מזוז כי אמנם אין מניעה משפטית למינויו של גנות לתפקיד, אך עם זאת "עלולים לצוץ קשיים לאור התנהלותו של גנות בעבר".
בנאומו של דיכטר אמש, אמר השר כי לאחר התייעצות עם היועץ המשפטי לממשלה החליט להציע את מינויו של גנות. במשרד המשפטים זעמו על דבריו של דיכטר ש"מציגים כאילו מזוז אישר את המינוי". לטענתם, מזוז ציין מפורשות את ההתנהלות הלקויה של גנות, עליה צריך לתת את הדעת.
למרות זאת, טוענים גורמים משפטיים בכירים, בחר דיכטר להתעלם. "כדי להחזיר את אמון הציבור במשטרה, הוא ממנה את מי שכונה על-ידי שופטי עליון כ'פוגם בתדמית המשטרה'", ציינו. במשרד המשפטים הבהירו כי הממשלה וועדת טירקל למינויים לא תוכלנה להתעלם מעברו, ויצטרכו לשקול את מכלול השיקולים בבואם לאשר את המינוי.
מהמשרד לביטחון פנים נמסר בתגובה כי דיכטר ומזוז אכן דנו במינוי גנות למפכ"ל, וכי היועץ המשפטי לממשלה לא סבר שקיימת מניעה משפטית במינוי, אך הצביע על קשיים העלולים לעלות עם המינוי. "השניים שוחחו וליבנו את הסוגיות ביניהם", נמסר. "אין ספק שוועדת טירקל והממשלה יראו את כל החומר הנוגע למינויו של גנות".

בשנת 1994 המליצה המחלקה לחקירות שוטרים להעמיד לדין את גנות, שכיהן באותה תקופה כמפקד המחוז הצפוני, בחשד לקבלת שוחד וטובות הנאה מהקבלן הנצרתי סובחי טאנוס.
הפרשה החלה לאחר מסיבה גדולה שערך טאנוס לכבודו של גנות. לאחר מכן, גילו חוקרי מח"ש כי גנות נהג להשתמש בשוטר פנחס שם-טוב כנהג של אשתו וילדיו. גנות הועמד לדין, והפרשה התגלגלה עד לפתחו של בית המשפט העליון. "התנהגותו של גנות בפרשת המסיבה, לא זו בלבד שלא טיפחה וקידמה את אמון הציבור במשטרה כאמור, אלא, אדרבא, ההיפך הוא הנכון: התנהגותו חתרה מתחת לאמון הציבור וכירסמה בו כירסום של ממש", קבע השופט קדמי בפסק הדין.
גם השופט גולדברג לא חסך אז את מילותיו הקשות מגנות, ביחס לחברותו עם הקבלן טאנוס. "לא ניתן לראות את הידידות כנטולת כל אינטרס, ולכל אחד מהם היה עניין משלו
"בקבלו את טובת ההנאה, לא נהג גנות כמתחייב מקצין משטרה בדרגתו ובתפקידו אשר משרת כגורם מרכזי במערכת אכיפת החוק", נכתב. "בנסיבות אלה יש כדי להכניסן לגדר עבירה משמעתית, שכן עניין לנו ב'התנהגות שאינה הולמת שוטר או שיש בה כדי לפגוע בתדמית המשטרה'".
למרות הדברים הקשים, החליטו השופטים שלא להרשיע את ניצב גנות בפלילים. "לאור הסברו של גנות לכל אחד מן המקרים, נותר ספק בלבי אם חצו המקרים את גבול השחיתות ואם עברו מתחום העבירה המשמעתית אל תחום העבירה הפלילית", קבע השופט גולדברג בפסק הדין.
לימים הוחלט להעמיד את גנות לדין משמעתי, שם הוחלט לרשום בתיקו הערה חמורה ואף
להרחיקו מכל תפקידי שטח, פיקוד ומטה מרכזי. לימים הרחקה זו התמסמסה, וגנות חזר לתפקידים מהם הורחק.
שר המשטרה דאז, אביגדור קהלני, החליט להגביל את גנות לתפקידים לא פיקודיים, אבל בחלוף הזמן, ומשפרש השר, מונה גנות למפקד משטרת התנועה ולמפקד משטרת ההגירה.
כאשר היה מועמד לתפקיד נציב שירות בתי הסוהר בשנת 2003, קבעה ועדת באך, לאחר התלבטות ארוכה, כי "לא נמצאה הצדקה לפסול את מינויו של גנות לתפקיד".