"עופר עשה טעות. חייבים לצאת לשביתה"
ההודעה על ביטול השביתה שתוכננה למחר הכעיסה עובדים רבים ברשויות המקומיות, שעדיין לא קיבלו משכורותיהם. "איפה רה"מ היה כל הזמן האחרון?"
עבור דינה כהן יהיה זה חג הפסח השלישי בו היא לא מקבלת שכר. כהן זעמה על ההחלטה לבטל את השביתה, ותקפה בחריפות את ראש הממשלה, אהוד אולמרט. "איפה היה ראש הממשלה בכל התקופה האחרונה?", שאלה בזעם. "רק עכשיו, כשמאיימים בשביתה, הוא פותח את הפה ונזכר לעשות משהו. הוא היה צריך להתערב עם הזעקה הראשונה שלנו".
כהן וחבריה לא קיבלו שכר כבר כמעט חצי שנה לסירוגין, ולדבריה היא היתה מעדיפה שהשביתה מחר תתקיים כמתוכנן, עד אשר הממשלה תעביר להם את השכר שמגיע להם. "חייבים לשבות, ועופר עושה טעות", אמרה.
במסגרת ניסיונותיה לקבל את השכר שמגיע לה וליתר עובדי המועצה, הגיעה דינה לפני חודש וחצי גם לכנסת. "הייתי בישיבה, והבטיחו לנו דברים מפה ועד הודעה חדשה", היא מספרת בכעס. "אך עד היום כלום לא התקיים".
"אין לי ביטחון בראש הממשלה ואין לי ביטחון באף אחד, רק בשם", הוסיפה כהן. "אני רוצה לראות אם חבר כנסת או שר לא היה מקבל שכר, מה הוא היה עושה. זו עבירה פלילית. כאשר אנחנו עובדים, מפקחים עלינו - ואם אנו מתנהלים לא טוב, אנחנו משלמים מחיר. מי מפקח על הממשלה? למה אנחנו הקורבנות שלהם?".
"ימרחו אותנו עוד כמה חודשים"
גם חנניה כהן, העובד בעיריית קרית-שמונה, נמצא בפני שוקת שבורה. העירייה חייבת לו כספים עבור ימי הבראה, קרן פנסיה וקרן השתלמות. כמו דינה, גם הוא אינו משוכנע שההסכם בין עיני לאולמרט יביא לפיתרון בעיית השכר אחת ולתמיד. "איזה מן הסכם זה שראש הממשלה ייקח את המושכות?", שאל.
"זה רק נועד למשוך זמן. ימרחו אותנו עוד כמה חודשים ובסופו של תהליך הריטואל יחזור", הוסיף חנניה. "צריך להעביר חוק שיגביל את ראשי הרשויות והעומדים בראשן, ויקבע שאי העברת שכר ותנאים סוציאליים במועד יביא לחיוב אישי של ראשי הרשויות", אמר. "לחילופין, אפשר לדרוש שח"כים יקבעו בחקיקה
שעובדי העיריות יקבלו שכר ישירות מהמדינה, ולא מהרשות המקומית".
לחאלד עטייה, יו"ר ועד עובדי עיריית נצרת, עדיין יש חובות שכר, בעיקר לקרנות הפנסיה וההשתלמות, וגם הוא סבור שמעגל הלנת השכר יחזור על עצמו. "אני לא בונה על ראש הממשלה", אמר. "אני מאמין שזה יחזור על עצמו שוב. ברגע שתוכניות ההבראה יסתיימו, המצב יחזור לקדמותו כפי שהיה בעבר.
"הפיתרון צריך להיות בסיסי", הוסיף עטייה. "רק חוק יעזור לנו, כמו זה שיש לעובדי החינוך. אחרת כל כמה חודשים נחזור למצב הזה. במגזר הערבי אנחנו סובלים מפיגורים של שנה וחצי-שנתיים. שכר צריך לשלם בכל מחיר".