הבכיר הפוליטי שחשף את הסוכנת החשאית
ארה"ב חוותה אתמול טלטלה כאשר לואיס ליבי, ראש צוות סגן הנשיא, הורשע בשיבוש חקירה. זאת לאחר שחשף כי אשתו של עיתונאי היא סוכנת סמויה ב-CIA
ליבי, בן 56, היה מקורב מאוד לסגן הנשיא ונאלץ להתפטר מתפקידו מיד עם ההחלטה על הגשת כתב אישום נגדו. במהלך המשפט, זומנו לדוכן העדים שורה של עיתונאים בכירים בוושינגטון כעדי תביעה והגנה. ליבי עצמו וגם האיש שיכול היה אולי להשפיע יותר מכל במתן עדותו, סגן הנשיא צ'ייני, לא עלו לדוכן העדים.
הפרשה הסבוכה החלה מספר חודשים אחרי המלחמה בעיראק, כאשר ג'וזף וילסון, דיפלומט ושגריר לשעבר, פרסם טור-דעה בעיתון "ניו-יורק טיימס" ובו קבל על 'בישול' המודיעין בידי ממשל בוש, בחודשים שלפני המלחמה בעיראק. לדבריו, בשליחות שאליה יצא מטעם הממשל למדינת ניז'ר שבמערב אפריקה, לא גילה כל קשר בין עיראק של סדאם חוסיין לרכישת חומרים להעשרת אורניום.
העיתונאית שישבה בגללו בכלא
במידע שהתגלה לאחר מכן, הדליף סגן מזכיר המדינה, ריצ'ארד ארמיטאג' לעיתונאי רוברט נובאק, כי מפרסם המאמר וילסון נשוי לסוכנת חשאית של הסי.אי.איי, ואלרי פליים, וכי שליחותו של וילסון לניז'ר נעשתה בהמלצתה. כמה עיתונאים בוושינגטון התחילו לחקור את הסיפור. מתיו קופר מן המגזין "טיים" פרסם מאמר קצר. ג'ודית מילר מן ה"ניו-יורק טיימס" חקרה את המידע אולם לא פרסמה דבר.
בסי.אי.איי כעסו על חשיפתה של הסוכנת החשאית וחקירה נפתחה בנידון. לתיק מונה חוקר מיוחד, פטריק פיצ'ארלד, אשר כדי לרדת לשורש ההדלפה חקר עיתונאים רבים בוושינגטון, ביניהם בכירים כגון טים ראסט מאן.בי.סי, ובוב וודוורד מן ה"וושינגטון פוסט". מילר, שהיתה אחת הנחקרות, סירבה להעיד מי
ליבי מעולם לא הודה כי היה זה שחשף את המידע. קו ההגנה של פרקליטיו היה כי ליבי קיבל את המידע בעצמו מידי העיתונאים, ולא היה מודע לקשרי המשפחה של הסוכנת החשאית. ליבי הועמד לדין על מתן עדות שקרית במהלך החקירה ועל שיבוש חקירה, ולא על עבירת ההדלפה המקורית שבגינה נפתחה החקירה. הרשעתו היא מכה לצוות הבית הלבן, לנשיא בוש ולסגן צ'ייני. בבית הלבן הקפידו במשך כל תקופת החקירה על מדיניות לפיה הם 'לא מגיבים לנושא המצוי בהליכים משפטיים'. גם היום, לאחר ההרשעה, סירבו בבית הלבן למסור תגובה לגופו של עניין.