"יהודים, השב"כ שוטף לכם את המוח"
בציבור הערבי זעמו על ראש השב"כ שהגדיר אותם "סכנה אסטרטגית". ח"כ ברכה: מה שמדאיג באמת הוא שטיפת המוח שעושה הממסד לאזרחי המדינה
הידיעה במעריב, לפיה השב"כ מזהיר מפני המשך ההתרחקות בין הערבים בישראל לבין המדינה ומתריע מפני עלייה בהזדהות של האוכלוסייה הערבית עם הפלשתינים ואף עם איראן, "הקפיצה" את חברי הכנסת הערבים ואת מנהיגי הציבור הערבי. "חובת ההוכחה היא על המדינה שמפלה, מדירה ורואה בדמם של האזרחים הערבים הפקר", אמר ח"כ ברכה.
"האיום האיראני הוא 'באופנה' האמריקנית כעת, ובישראל מאמצים כל שטות. הדבר האחרון שאפשר לייחס לאזרחים הערבים זה הזדהות עם איראן", טען ח"כ ברכה. לדבריו, "השב"כ אינו יכול להיות הפטרון על אזרחותם של האזרחים הערבים, וראוי שהוא ימשוך את ידיו מעיסוק במעמדם של האזרחים הערבים".
ח"כ ברכה ציין כי הוא מודאג יותר מהנתונים שהופיעו במחקרו של פרופ' סמי סמוחה, לפיהם יותר מ-60% מהיהודים חוששים להיכנס ליישובים הערביים. "מה שמדאיג באמת הוא שטיפת המוח שעושים הממסד והתקשורת לאזרחי המדינה היהודים". הוא קרא למשרדי הממשלה לאמץ מדיניות של שוויון ושל שלום, ו"אז, מטבע הדברים, גם התסכול וגם הניכור, שכן קיימים בציבור הערבי, יירדו לאין שיעור".
גם ח"כ טיבי דחה את דבריהם של ראשי מערכת הביטחון. "הדברים מנותקים מהמציאות והתיאור, במיוחד לגבי הקשר עם איראן, הוא מגוחך ומופרך מן היסוד", אמר. "יש עמידת יתר על הזכויות האזרחיות והקולקטיביות, אבל הדיבור על בדלנות וחתרנות נגד המדינה רחוק מאוד מהמציאות".

לדברי ח"כ טיבי, "כנראה שגורמים במערכת הביטחון לא יכולים לחיות עם הזכות או אפילו החובה שלנו להתנגד למדיניות הממשלה, לרבות בנושאי חוץ וביטחון. אנחנו נגד המדיניות, לא נגד המדינה וחמור שהשב"כ רומז על הצורך בחקיקה, שהיא למעשה אנטי-ערבית. למען האמת, אין צורך ברמיזות הללו כי הכנסת לאחרונה מוצפת בחוקים נגד הערבים ובמיוחד נגד חברי הכנסת הערבים כדי לדחוק את רגליהם מהכנסת".
טיבי הדגיש כי התביעה של הציבור הערבי להכיר בו כמיעוט לאומי אינה חתרנות והתביעה לדמוקרטיה רב-תרבותית או ל"מדינת כל-לאומיה" היא עמדה פוליטית לגיטימית של מגזר המיוצג בכנסת על ידי מפלגות שונות.
השר הטרי ראלב מג'אדלה אמר כי "לאוכלוסייה היהודית, כמו גם לאוכלוסייה הערבית, אין מדינה אחרת לחיות בה ועל שני הצדדים לתת את חלקם בשביל שנחיה בחברה דמוקרטית ראויה". לדברי מג'אדלה, קיימת אמנם הקצנה בתפיסתם של הערבים בישראל, כפי שעולה ממחקרו של פרופ' סמי סמוחה ומדברי דיסקין, אך יש במקביל עלייה בקרב
השר אמר כי יש לבדוק גם את ההקצנה שנובעת, לדבריו, ממצבם הכלכלי והחברתי הקשה של הערבים בישראל. "לא יעלה על הדעת שהיישובים הערביים מובילים באחוזי האבטלה וזה אינו נתפס שחסרות מעל ל-2,500 כיתות לימוד במוסדות חינוך ביישובים הערביים", אמר. "התשתיות הן רעועות, ועל ממשלת ישראל להעלות את נושא מצוקותיה של האוכלוסייה הערבית על סדר היום, לטפל בהקדם בסגירת הפערים בין האוכלוסיות השונות ולתקן את העוולות החברתיות".
יו"ר "אתג'אה", ארגון הגג של העמותות הערביות בישראל, אמיר מח'ול, אמר כי דבריהם של ראשי מערכת הביטחון הם "ניסיון להפוך את הקערה על פיה ולהציג כאילו הזהות של הערבים בישראל מאיימת על המדינה, בעוד שבפועל הערבים בישראל הופכים בהדרגה לאוכלוסייה בסכנה, שנמצאת תחת איום של הגורמים הממשלתיים והלא-ממשלתיים ונתונה בשיטתיות תחת מתקפה של דה-לגיטימציה על הזכות המולדת שלנו".

מח'ול אמר בנוסף כי ישראל משתלבת היטב בתלם שמתווה ארצות הברית של סיווג האוכלוסיות, העמים והמדינות ל"מתונים" ול"קיצונים" בעוד ש"מה שקיצוני כאן זו המדיניות הישראלית".
בהתייחסו לביקורת שמותחים ראשי מערכת הביטחון על המסמכים שמפרסמים גורמים באוכלוסייה הערבית אמר מח'ול כי ב"מדינה שבה בכל יום יש מסמך חדש, שמדבר על חילופי אוכלוסייה ועל טרנספר, לא צריך להטיף מוסר לקבוצת המיעוט איך היא צריכה להתגונן".
ד"ר אסעד ע'אנם מהחוג למדע המדינה באוניברסיטת חיפה וממנסחי מסמך "החזון העתידי" שפרסם ועד ראשי הרשויות הערביות לפני שלושה חודשים, אמר כי כל הרשויות במדינה מכירות בעובדה שיש אפליה כלפי הערבים בישראל, אך לא דואגות לתקן את העוול. "הגענו למסקנה שהמילים היפות לא מגובות בתוכנית עבודה רצינית, ולכן ב'חזון העתידי' הצבנו את תוכנית העבודה", הוא אמר. "נותר לקוות שההמלצות במסמך יביאו את הממשלה לאמץ את התכנים המעשיים שבחזון, שכן אני לא מצפה מהם לקבל את הנרטיב שלנו"
ד"ר ע'אנם הביע זעם על הניסיון של השב"כ להתערב בנעשה באוכלוסייה הערבית. "אני חושב שמה שאמר ראש השב"כ, יובל דיסקין, מוכיח שוב שמבחינת היחס לערבים, השב"כ הוא הגוף ש'לוקח אחריות' בצורה הרצינית ביותר".