"השב"כ מאיים על ערביי ישראל"
השב"כ כתב לעורך 'פסל אל-מקאל' שיסכל פעילות חתרנית לפגיעה באופייה של ישראל, גם אם היא מתבצעת בכלים דמוקרטים. העורך: יש לרסן אותם
חליחל סיפר כי החליט לפנות לשב"כ לאור הפרסום במעריב השבוע שלפיו ראש הממשלה, אהוד אולמרט, קיים לאחרונה דיון סגור עם ראש השב"כ, יובל דיסקין, ועם בכירים נוספים במערכת הביטחון בנושא המיעוט הערבי בישראל, מידת הזדהותו ההולכת ופוחתת עם המדינה, עלייתם של הגורמים החתרניים בתוכו והסכנות הגלומות בכך. במהלך הדיון הוצגו גם המלצות לפעולה.
לפי הידיעה, חלק מגורמי הביטחון הגדירו בשיחות סגורות את המתרחש בקרב המיעוט הערבי כ"סכנה האסטרטגית האמיתית לטווח ארוך" לצביונה היהודי ולעצם קיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית. גורמי הביטחון הביעו דאגה מעלייה בהזדהות של הערבים בישראל עם הפלשתינים ועם גורמי טרור, והביעו דאגה במיוחד לאור המסמכים שהפיצו לאחרונה גורמים בציבור הערבי שמבקשים לנסח מחדש את אופי הקשרים בין המיעוט הערבי והרוב היהודי.
בעקבות הפרסום, פנה חליחל תחילה למשרד ראש הממשלה, שהפנה אותו ליחידת התקשורת של השב"כ. חליחל אז כתב איגרת ובה כמה שאלות ליחידה. בין השאלות שהעלה, ביקש חליחל לדעת האם ההתייחסות של השב"כ לניסיונות של חלקים בחברה הערבית לשנות את אופי המדינה בכלים דמוקרטיים ובפומבי כאל חתרנות מסוכנת שמצריכה טיפול מיוחד אינו מהווה ניסיון לא דמוקרטי לסתימת פיות; מהו הפגם שהשב"כ מוצא בניסוח פומבי של מסמכים מכוננים בקרב הערבים; האם יש לשב"כ תוכנית פעולה או המלצות לאור העובדה שהארגון דורש שהערבים במדינה יוכיחו את נאמנותם אליה, ומה פשר ההמלצה של השב"כ לעודד ולחזק "את אלו שרואים בישראל כביתם" ולמי הכוונה.
"ביקשתי תגובה מהשב"כ כי חשבתי שהישיבה הסגורה, שעליה דווח במעריב, צריכה ביאור מבחינתנו כערבים", הסביר חליחל. "כל הזמן עושים ישיבות עלינו ואין לנו אפשרות לדעת מכלי ראשון מה חושבים עלינו".
לדברי חליחל, הוא לא היה אופטימי באשר לסיכויים לקבל תגובה לפניותיו ואף חשב שמדובר ב"בזבוז זמן", אך בסופו של דבר זכה למענה ואף לבקשה לכלול את התגובה בין דפי העיתון שהוא עורך. לדברי חליחל, ביחידת התקשורת של השב"כ נאמר לו כי התגובה מתעכבת שכן היא "מנוסחת בדרגים הכי גבוהים".
בתגובה המפורטת יחסית ששלח השב"כ לשאלות שהציג עורך
בארגון הדגישו כי "בתוקף אחריותו זו, נדרש השב"כ לסכל פעילות חתרנית של גורמים המעוניינים לפגוע באופייה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, אף אם פעולתם מתבצעת באמצעות כלים אותם מעמידה הדמוקרטיה, וזאת מכוח עיקרון ה'דמוקרטיה המתגוננת'".
בתשובה לשאלה בנושא המסמכים שגיבשו גורמים בציבור הערבי אמרו בשב"כ כי "בניסוח מסמכים כאלה ואחרים, הנחזים להיות חוקתיים או מכוננים, כשלעצמו, אין כל פגם, אלא אם כן יש בהם כדי לשקף או לעודד תופעות פסולות של חתרנות מדינית כאמור".
בשב"כ מבטיחים להוסיף ולפעול כמיטב יכולתם "לסיכול פעילות הנושאת אופי חתרני, בכל מגזר בחברה הישראלית אשר יעסוק בה, ללא הבדל דת וגזע", ומדגישים במקביל כי "השב"כ המליץ וימשיך להמליץ לפעול בנחישות לסגירת הפערים ולשוויון מלא, יחד עם הגברת האכיפה מול הפרות החוק".
חליחל משוכנע כי מאחורי המכתב המפורט יחסית עומד רצון מטעם השב"כ להעביר מסר לאוכלוסייה הערבית ובמיוחד לציבור הקוראים של "פסל אל-מקאל", שמרביתם נמנים עם תומכי בל"ד. "יכול להיות שהתגובה שלהם היא העברת מסר לציבור הקוראים בסגנון 'דירו באלכו', היזהרו, אנחנו אומרים לכם את זה בגלוי", הוא אומר. "אני חושב שזה עמד מאחורי המכתב, אחרת, מה ההיגיון לשלוח את זה לנו, לביטאון של בל"ד?".
חליחל אמר בנוסף כי הוא סבור שהמכתב ותוכנו הם אמנם "לא הכרזת מלחמה אלא קריאת תיגר גלויה וישירה לשיח שמובילה בל"ד בקרב הערבים. השיח של בל"ד מדבר על החזרת העקורים, על זכות השיבה, על 'מדינת כל אזרחיה' ועל אוטונומיה תרבותית, בעוד שהשיח שהיה לפני 10 שנים היה מבוסס על סיסמאות בנוסח 'שתי מדינות לשני עמים' ועל קריאות לשלום ולשוויון. השיח החדש שבל"ד השרישה באמת מפחיד את השב"כ".
עורך העיתון אומר כי הוא מוטרד במיוחד מהסעיף במכתב שלפיו השב"כ מצהיר כי הוא נדרש לסכל פעילות חתרנית של גורמים המעוניינים לפגוע באופייה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, אף אם פעולתם מתבצעת באמצעות כלים שאותם מעמידה הדמוקרטיה מכוח עיקרון "הדמוקרטיה המתגוננת".
"הפסקה הזו לא חלה רק עלי כערבי, ואני חושב שהיא צריכה להדאיג גם ארגונים כמו 'יש גבול', 'בצלם' ו'שלום עכשיו' ותנועות מהצד השני של המתרס הפוליטי כמו תנועת 'כך'", הוא אומר. "השב"כ מפרשן באופן עצמאי מה זה דמוקרטיה מתגוננת, מרשה לעצמו להגדיר את הסמכות לטפל ב'סוררים', וקורא תיגר על ארגונים וקולות המעוגנים בתוך המסגרת הדמוקרטית והלגיטימית. זה מסוכן מאוד וחמור לא רק לערבים, אלא גם לאושיות אחרות במדינה שצריכים לשים לב להצהרה הזו. אני רואה במכתב הזה עליית מדרגה מפורשת, שחור על גבי לבן, וזו הפעם הראשונה שדבר כזה מנוסח בישירות כזו".
חליחל רומז גם על הצורך להטיל מגבלות על השב"כ לאור הדברים שנאמרו במכתב. "גם הערבים וגם הציבור היהודי לא צריכים לעבור לסדר היום על תגובה כל כך מפורשת", הוא אומר. "מישהו צריך לרסן אותם בשב"כ כי זה לא דמוקרטי, זה לא חוקתי וזה מאיים על כל אחד".