המועצה לחילופי נוער מציגה: צעירים לעזאזל
העובדים לא קיבלו שכר, הזרמת הכספים נעצרה והיושב ראש שינה את התקנון לטובתו. כך התנהל בשנה האחרונה הגוף המרכזי לתחום משלחות הנוער
כבר שמונה חודשים שהמועצה אינה משלמת שכר לעובדיה. פעילותה הבינלאומית הצטמצמה וכמעט נפסקה לחלוטין. מאז אוגוסט 2006 היא לא משלמת את דמי השכירות על משרדיה בתל-אביב. ואם כל זה לא מספיק, בחודש שעבר הודיעו חברת החשמל ובזק על כוונתן לנתק את הזרם ואת קווי הטלפון, מאחר שהמועצה חדלה לשלם את חובותיה.
חשבון הבנק של העמותה המפעילה את המועצה הפך למוגבל, ועל פי ההערכות חובותיה נאמדים בכחצי מיליון שקל. והכל בגלל ניהול כושל, שהביא להחלטת משרד החינוך להפסיק את העברת התמיכה הכספית לעמותה.
רק מעטים בישראל שמעו עד היום על המועצה לחילופי נוער וצעירים, אבל הגוף הבלתי מוכר הזה מנהל פעילות נרחבת. השנה, למשל, היתה המועצה אמורה לשגר למדינות שונות בעולם לא פחות מ-200 משלחות של צעירים.
יש מי שרואה במועצה גוף הסברה חשוב לישראל: המגע האישי שיוצרים הנערים והנערות עם בני גילם מעבר לים אמור להציג פן אחר של המדינה, שונה מהתמונות הקשות והאלימות המוקרנות בדרך כלל על מרקעי הטלוויזיה בעולם.
בינתיים, ועד שלא יכבו את האור וינתקו את הקו, שתי עובדות המועצה אריאלה גיל ואילונה ג'ינו, שלא קיבלו שקל אחד זה שמונה חודשים, ממשיכות לסחוב את העגלה המקרטעת. "אני מרגישה די מטומטמת. כבר שמונה חודשים אני בלי משכורת, אבל ממשיכה להגיע לעבודה. אם אני אשבות זה לא יזיז לאף אחד", אמרה השבוע גיל, האחראית לקשרי החוץ של המועצה.
"קצת מצחיק להגיד את זה, אבל אני מרגישה שפשוט חבל לתת למדינה שלי לקרוס. אם נסגור את הפעילות, הרבה מאוד דברים וקשרים שנבנו במשך השנים יירדו לטמיון. אלפי בני נוער וצעירים שטסים במסגרת המשלחות שלנו, או כאלה שבאים לארץ במסגרתן, יפסיקו לעשות זאת. זה נראה לי משהו מספיק חשוב כדי שאמשיך לבוא, אבל גם סף השבירה שלי קרוב".
ובאמת, בערב החג נאלצה גיל, נשואה ואם לשניים, לבקש הלוואה בבנק כדי לממן את הסדר. לעומתה, מנכ"ל המועצה דוד קראוס כבר לא היה יכול לעמוד בזה. אחרי חצי שנה ללא שכר התפטר לא מזמן ועבר לשמש כאחראי לקשרי החוץ באוניברסיטת בר-אילן.
"חברתי
עיקר הפגיעה היא בקשר עם גורמים בינלאומיים. כך, למשל, בוטלו בחודשים האחרונים עשרות פגישות בארץ ובחו"ל בין נציגי המועצה לבין גורמים המייצגים משלחות בינלאומיות רשמיות. ככה זה כשאין אפילו תקציב לממן אירוח בישראל או לקנות כרטיסי טיסה.
"הגענו למצב שאין כסף לקנות דיו למדפסת. נאלצתי לקנות דיו על חשבוני הפרטי", סיפר השבוע נפתלי דרעי, חבר הנהלת המועצה ומזכ"ל מועצת תנועות הנוער בישראל. "העובדה שלא סגרו לנו את המשרדים היא רק בזכות טוב לבו של בעלי המקום, שמאמין שמישהו בממשלה יתעורר וייקח אחריות על הנעשה".
גורם בכיר במשרד החוץ אמר השבוע כי הגוף הוא הארגון הגדול ביותר בישראל העוסק בחילופי משלחות בין ישראל לעולם. יש שנים שבהן אחראית המועצה ליציאתם או להגעתם של לא פחות מ-45 אלף בני נוער וצעירים (עד גיל 35) ב-1,500 משלחות אל 50 מדינות או מהן, כולל למחנות ההשמדה בפולין.
ברוב המשלחות מבצעת המועצה עבודה של תיאום בין גופים לארגונים, אבל ביותר מ-300 קבוצות היא מעורבת עד לפרטים הקטנים ביותר. על פי הערכות במשרד החינוך, בגלל המשבר במועצה תעמוד השנה תנועת הנוער והצעירים מישראל ואליה על מחצית בלבד משנה ממוצעת.
רבבות הצעירים הנוסעים לחו"ל לא מכירים את הגוף עצמו, אבל מאז שהוקם ב-1970 הוא משמש גם נחלה של עסקנים ופוליטיקאים שטיסות לחו"ל קורצות להם במיוחד. את 70 חברי המועצה ממנים משרד החוץ ומשרד החינוך, אבל ידיהן של המפלגות בוחשות בהתמדה.
התפקיד המבוקש ביותר הוא היושב ראש, מינוי אישי של שר החינוך. בעשורים האחרונים ישבו על הכיסא הזה חיים רמון, עוד בימים שהיה איש מפלגת העבודה, סילבן שלום מהליכוד ואריה האן מהמפד"ל, המכהן היום כמזכיר הכנסת.
שמו של היושב ראש הנוכחי מוכר הרבה פחות מקודמיו. פרדי מליק, בן 52, שכיהן כממלא מקום ראש עיירית נשר, זכה בתפקיד המבוקש בשנת 2001, כאשר שרת החינוך היתה לימור לבנת.
אם נתקלתם באחרונה בשמו של מליק בתקשורת, זה בטח לא היה בזכות פעילותו הענפה במועצה, אלא בהקשרים אחרים: הוא הופיע ברשימת אנשי הליכוד שלהם דאג אהוד אולמרט כשהיה שר התעשייה, המסחר והתעסוקה ושנחשפה בערוץ 10 בידי רביב דרוקר.
מליק, כך נכתב ברשימה, קיבל סיוע מיניסטריאלי בדמות היתר להעסקת עובד סיעוד עבור אמו. ובשנה שעברה דווח שעבריינים ירו לעבר ביתו בנשר, לדבריו על רקע מאבקים שניהל בבנייה בלתי חוקית בעיר.
את המושב בראשות המועצה קיבל מליק לשלוש שנים, אבל כאשר אלה הסתיימו החליטה השרה לבנת להעניק לו קדנציה נוספת. היו מי שהרימו גבות בתמיהה, כי שליטתו באנגלית של האיש שאמור לקיים מגעים עם גורמים רבים בחו"ל מוגבלת.
אבל הצרות האמיתיות של מליק החלו בגלל ההתנתקות: כאשר החליטה לימור לבנת להתפטר מהממשלה בנובמבר 2005 בשל התנגדותה לפינוי רצועת עזה וצפון השומרון, מצא עצמו יושב ראש המועצה ללא הפטרונית הפוליטית שלו. את מקומה בלשכת שר החינוך תפס מאיר שטרית.
זמן קצר אחרי מינויו של שטרית החל חשב משרד החינוך לבדוק מה בדיוק מתרחש במועצה, על רקע ידיעות בדבר חריגות בניהול הכספים ובספרי החשבונות. במשרד הוחלט כי כל עוד מתנהלת הבדיקה לא יועברו למועצה תמיכות כספיות. הפעם האחרונה שבה העביר המשרד כסף למועצה היתה בפברואר 2006, חודש לפני הבחירות לכנסת.
אחרי הבחירות מונתה פרופ' יולי תמיר לשרת החינוך והתרבות. מליק הבין שכהונתו עומדת להסתיים, אבל לא התכוון לוותר. ב-30 באפריל, חמישה ימים לפני כניסתה של תמיר למשרד, כינס אסיפה כללית של עמותת המועצה הציבורית לחילופי נוער וצעירים. על הפרק: שינוי סעיף התקנון העוסק במינוי היושב ראש. מליק הציג בפני הנוכחים הצעה שלפיה האסיפה הכללית תמנה את היושב ראש - ולא שר החינוך.
בשיחות פרטיות שערך בימים שלפני כינוס האסיפה הסביר מליק לחבריו לעמותה כי תמיר מבקשת לבצע שינויים במועצה וכי הוא מעוניין להבטיח שהגוף יפעל תחת אחריותו של השר יעקב אדרי, איש קדימה.
יאיר הקש, יושב ראש ועדת הביקורת במועצה וממקורביו של מליק, סיפר השבוע: "פרדי בא ואמר שאדרי, שכיהן כשר במשרד ראש הממשלה, ייקח את המועצה תחת חסותו. כששאלתי אותו אם הוא בדק את הנושא ובאמת קיימת התחייבות כזאת, אמר שזה כבר סגור. זו הסיבה שאנשים הצביעו בעד השינוי שהציע לבצע בתקנון".
ימים אחדים אחרי הישיבה דיווח מליק על השינוי בתקנון לרשם העמותות. בפרוטוקול הישיבה נכתב כי 16 חברים הצביעו בעד התיקון ושלושה התנגדו.
רק כעבור חמישה חודשים, בתחילת אוקטובר 2006, הובא עניין שינוי התקנון לידיעת אנשי משרד החינוך והאגף לקשרי חוץ, אחרי שהתקבלה תלונה מסמנכ"ל לענייני נוער וצעירים במשרד החינוך הגרמני שלפיה מליק לא הגיע לפגישה שנקבעה בברלין, למרות שהיה בעיר.

במשרד החינוך לא התכוונו להניח למליק לנהל את העניינים כרצונו. חיים פלק, איש המפד"ל וחבר ועדת הביקורת, וגורמים בלשכתה של תמיר החלו לבדוק את אופן ניהול המועצה. הבדיקה העלתה כי באותה ישיבה בסוף אפריל הצביעו מספר משתתפים שאינם בעלי זכות הצבעה כלל. פלק הגיש תלונה לרשם העמותות והעביר לו מסמכים רבים, ואלה הובילו לפתיחת חקירה.
לפני מספר שבועות הסתיימה החקירה, ובדוח של עורכת הדין אביבה שביט, ראש תחום חקירות במשרד רשם העמותות, נכתב כי חמישה חברי מועצה שהשתתפו בישיבה הצהירו שהצביעו נגד ואילו שלושה הצהירו שנמנעו – זאת, בניגוד לפרוטוקול.
"בפרוטוקול שהועבר לרשם על ידי יושב ראש העמותה צוין שההחלטה התקבלה ברוב קולות כנדרש, אבל נראה כי אופן קבלת ההחלטה בדבר שינוי התקנון נעשה שלא בהתאם לחוק", נכתב בדוח. "ככל הידוע לוועדת הביקורת, מדובר בפרוטוקול מזויף. זהו מעשה חמור ויש לנקוט צעדים דרסטיים על מנת להבטיח שלא יישנה, לרבות הפסקה לאלתר של עבודת הגורם המזייף והשעייתו מתפקידו". בשלב זה במשרד המשפטים לא החליטו לנקוט כל הליך כאשר "ממצאי הבדיקה אינם מצביעים בצורה מפורשת על חשדות פליליים של זיוף".
במקביל פנה משרד החינוך לחשב הכללי וביקש ממנו לחקור את ההתנהלות הכספית של המועצה. מדוח של רואי חשבון ממשרד סלמן עבור החשב הכללי עולה כי "קיימים ליקויים מהותיים באופן ניהול כספי התמיכות על ידי המועצה". בשל הדוח הקשה החליטו במשרד החינוך להקפיא את העברת כספי התמיכות לעמותה.
עקב השינוי בתקנון החליטו מספר חברי מועצה לזמן אסיפה כללית ב-30 בנובמבר 2006 ולהשיב את התקנון לקדמותו. האסיפה התכנסה במשרדי המועצה. מליק לא הגיע, ואף הורה לעובדים לא לאפשר את כניסתם של חברי המועצה.
למרבה המזל, לחבר ההנהלה נפתלי דרעי היה מפתח למקום – והאסיפה החליטה פה אחד על ביטול השינויים. בתגובה הגיש מליק תלונה במשטרה נגד דרעי בגין פריצה למשרדים. דרעי אמנם נחקר במשטרה, אבל לאחרונה התבשר על סגירת התיק.
בדוח שהוגש לחשב הכללי נכתב גם כי יושב ראש המועצה לקח לעצמו מכשיר טלפון נייד על חשבון המועצה ללא אישור ההנהלה. "אני נמצא בשלב איסוף החומר ולפני העברתו לרשם העמותות, אבל אין ספק שמדובר בכמות חריגה", טוען דרעי. "העובדות לא מקבלו שכר שמונה חודשים, המנכ"ל התפטר, אבל נראה ששום דבר לא מזיז לו. נתקלתי בהרבה פוליטיקאים, אבל ציניות כזאת לא ראיתי".
לפני שבועיים, אחרי פרסום הדוחות החמורים של החשב הכללי ושל רשם העמותות, הודיעה שרת החינוך תמיר על הדחתו של מליק ועל מינויו של שי שושני, חבר מרכז מפלגת העבודה. שושני צפוי להתחיל לעבוד בימים הקרובים, בזמן שבמשרד החינוך, ובינו לבין משרד החוץ, מתנהלים דיונים לגבי עתיד המועצה. הקש, ממקורביו של מליק, הגיב על כך: "זו ההוכחה שהשרה דחפה כל הזמן לבצע מינוי פוליטי לתפקיד, בלי להתחשב בפעילותו של מליק במועצה ובהישגים שהביא".