אפקט הפרפר
שיחים נמוכי קומה, פרחים גדולים ופתוחים, מעט דבש וסירופ וסלע חם בערב: כך תיצרו לכם גינת פרפרים מופלאה
בטור זה אעסוק במושאי חלומותיהם של מבוגרים וילדים, ולעיתים גם חתולים וכלבים ברחבי העולם: הפרפרים. סרטים נכתבו עליהם, צמחים עטו את צורתם, תורות פיסיקליות גויסו בשמם, היפותזות רבות נכתבו על מרקם צבעיהם, אך אלו ממצים את הרכות והחן שהם מוסיפים לגינה כשהם קופצים לבקר.
למה לנו פרפרים? וכיצד ניתן למשוך אותם אל גננו ולהפכו לגינת פרפרים?

ראשית נבדיל ברמה בסיסית בין פרפרים לרפרפים. פרפרים הם פעילי יום, בעלי חדק ארוך דקיק ומתגלגל, המאפשר להם לשאוב צוף פרחים מהול. לפרפרים כושר הבחנה חזותי וחוש ריח מפותחים, הם נוחתים על פרח המטרה ושואבים ממנו צוף. דוגמא לכך היא פרפר מסוג דנאית סדום. במקרה זה נצפה לצמחים פורחים, צבעוניים ובעלי טקסטורות שונות, ריחניים, בעלי צינור או כד שבתוכו חבוי הצוף, והפרחים יהיו פתוחים בעיקר בשעות היום.
לעומתם, רפרפים הם לרוב פעילי לילה, בעלי חדק ישר

לפרפרים שלושה גלגולים במהלך חייהם: זחל, גולם ופרפר. כל גלגול דורש תנאים שונים, וגינת פרפרים אולטימטיבית תכיל בתוכה צמחים שיתאימו לכל שלב בגלגוליו של הפרפר, בהתאם למועד, למגבלות הצמחים ולתוחלת חיי הפרפר.
הפרפרים מתחלקים לנקבות וזכרים, הזכרים יחפשו צוף ונקבות, ואילו הנקבות יחפשו צוף ומקום להטיל בו ביצים במהלך מחזור חייהן הקצר יחסית. שעות פעילותם מווסתות בעיקר על ידי טמפרטורה ואור. ככל שהמקום יהיה מואר וחמים, כך שעות פעילות הפרפרים יהיו ארוכות יותר. תוספת של סלע אשר פונה לצד מואר יותר, קולט אור ופולט חום, עשויה למשוך פרפרים, בעיקר בשעות המעט קרירות של הבוקר ואחר הצהריים.
בדומה לבני האדם, גם הפרפרים זקוקים למנוחה בעיקר בשעות עקת חום. שיח בעל נוף מלא ומצל יכול לשמש כמקום הגנה אידיאלי מפני השמש היוקדת בתקופת הקיץ. בנוסף, לשיח כזה ישנו יתרון הגנתי עבור הפרפר בשעת לינת לילה והוא יכול למצוא בו מסתור מפני טורפים אימתניים כמו לטאות.
לכל אחד מסוגי הפרפרים העדפה שונה לגבי צבע ומבנה הפרחים אליהם הוא נמשך. נמצא כי פרפרים נמשכים בעיקר לכתמי צבע כתומים, צהובים, סגולים, ורודים ולבנים. הם מעדיפים פרחים בינוניים בגדלם ופתוחים בשל תנאי הנחיתה הנוחים. קיימים הבדלים גם בגובה מעופם, ובגובה השיחים בהם בוחרים הפרפרים לשכן את עצמם ואת צאצאיהם. עם זאת, המשותף לרוב הפרפרים הוא בחירת מקום מוגן מפני רוח.
הצמחים עליהם יוטלו הביצים ייקראו צמחים פונדקאים, נופם ישמש כמסתור לביצים מפני טריפה והעלים שלהם ישמשו כמזון ראשונים לזחלים. מכאן, צמחים אלו יהיו שונים בתכונותיהם בהשוואה לצמחים הפורחים עבור הפרפרים הבוגרים. צמחים פונדקאים מוכרים בארץ הם: זעתר (אזוב), אספסת, גפן, חלמית, גזר, פיגם, שומר, רימון, תלתן, אשחר, חרדל ועוד.
עבור הפרפרים הבוגרים נשתול בגינה צמחי צוף כגון לילך, בודליאה דוד, רוזמרין, שיח אברהם, לנטנה, קוריאופסיס, בידנס, עדעד ומורן החורש, כולם רב שנתיים. כן ניתן לשתול אכיניציאה, מרווה על כל סוגיה, אסתר, טגטס שמשמש גם להדברה אורגנית, אשולציה, רודבקיה וחד אבקן. וכן צמחים עונתיים כמו, כובע נזיר, לובליה, ציניה, קוסמוס, ציפורני חתול, סביון ויערה.
מומלץ לעשות מיקס מרב שנתיים, עונתיים, שיחים, מטפסים וכד', כך יהיו מספר פריחות שיתפרשו על זמן רב, ויתאימו למספר גדול של מינים. הכיוון הכללי הוא צמחי בר שמכילים צוף רב יותר מצמחים תרבותיים שעברו השבחה והתערבות של האדם. אך בהתאם לנסיבות לרוב לא נקרים בדרכנו צמחים שאינם תרבותיים.
לאחר סידור הצמחים בגינה, עם העדפה מתקנת לצמחים נמוכים מקדימה וגבוהים מאחור, צבעים וצורות פריחה כדי שיהיה גם יפה לעין וגם ידידותי למשתמש, ולא רק לפרפרים, ניתן להוסיף לגינה פירות דבש, מים עם סוכר או סירופ מהול. והכי הכי הכי חשוב: להשתדל לא להשתמש בחומרי הדברה, כי הם פוגעים בפרפרים.
מתוך ירוק ברשת, מגזין האינטרנט של מגמה ירוקה