גידולי כלבים
תרופות חדשות לסרטן נבדקות בשנים האחרונות על כלבים חולים: כך מאריכים את ימיהם וחוסכים סבל מחיות מעבדה
אבל כלב חולה סרטן הוא כבר לא מת מהלך. טיפולים אונקולוגים להולכים על ארבע הם אמנם יקרים, אבל אפשריים. "הטיפול מאפשר איכות חיים לבעל החיים ולמשפחתו לתקופה ממושכת ככל שניתן", אומרת דנק, "כשבאיכות חיים, אני מדברת על פעילות יומיומית תקינה ויכולת שליטה על הצרכים".
בשנים האחרונות זוכים הכלבים חולי הסרטן לסיוע מכיוון בלתי צפוי. מפתחי תרופות לסרטן אצל בני אדם, מבקשים לנסות אותן קודם על כלבים, ומה מתאים יותר מכלב שלקה בסרטן באופן טבעי. "יותר ויותר אוניברסיטאות מנסות לשתף היום פעולה עם מוסדות וטרינריים", אומרת דנק. "המטרה היא לנסות תרופות ובאותה הזדמנות גם לעזור לכלבים. מדובר בתרופות חדשניות, שלכלב לא היה שום סיכוי להגיע אליהן בדרך אחרת".
הרופאים ההומאנים (של בני אדם) החלו לשתף פעולה עם הווטרינרים בעקבות מאמר של שני חוקרים מויסקונסין שפורסם בשנת 2000. "במאמר נטען שכלבים הם מודלים אידיאלים לטיפול בסרטן, כי מיקום הגידולים והפעילות הביולוגית שלהם, דומים לאלה שאצל בני אדם. בעשור האחרון יש הרבה תרופות לסרטן שהן ספציפיות לגידול מסוים ואם אפשר לבדוק אותן קודם על כלבים חולים, כל הצדדים מרוויחים".
אגב, הכלבים שמקבלים את התרופות הניסיוניות, הם רק כאלה שהטיפול הקיים לא עזר להם. "קודם כל עושים כל מה שאפשר במסגרת התרופות המקובלות ורק כשאין סיכוי, אפשר להציע לבעלים את הטיפול הניסיוני".
מה אחוזי ההצלחה?
"זה תלוי בטיפול. באונקולוגיה, גם 15 אחוזי הצלחה נחשבים להצלחה והטיפולים החדשניים משנים את המושגים. פעם הגדירו רק ריפוי מלא כהצלחה. מבחינתנו, אם הגידול סטאטי והכלב חוזר לחיים רגילים, עשינו את שלנו. כמובן שתמיד קיים סיכוי שמתישהו הגידול יחזור לגדול שוב.
"צריך לזכור גם, שככל שהגידול התחלתי יותר, יש סיכוי גדול יותר שהטיפול יצליח, אבל אנחנו מנסים את התרופות הללו רק על כלבים שהמחלה שלהם מתקדמת. אם אותו טיפול היה מנוסה על כלב בשלב ראשוני, אחוזי ההצלחה היו מן הסתם גדולים יותר".
צ'אנד קאנה, חוקר הודי-אמריקאי, הוא הדמות המרכזית כיום בחקר תרופות לסרטן על כלבים חולים. "בסוף השנה שעברה הוא בדק, בשיתוף עם יצרנית תרופות, תרופה ללימפומה (סרטן של בלוטות הלימפה). אחרי שניסו אותה על חיות מעבדה, היא נוסתה על 94 כלבים חולי לימפומה שכבר לא הגיבו לכלום והתוצאות היו טובות. לצערנו, כל העניין עדיין בחיתוליו ואף אחת מהתרופות שנוסו על הכלבים לא יצאה לשימוש הקהל הרחב".
בית החולים הווטרינרי בבית
חברת סטארט-אפ ישראלית שעוסקת בטיפול בגידולים שפירים של הרחם, ביקשה גם היא לאחרונה לבדוק על הכלבים האם הטיפול משפיע גם על גידולים בכבד או בעצם, הטיפול נוסה והכלבים הגיבו טוב.
מעבר לעזרה לכלבים, יתרונה של שיטת הניסוי הזו היא שאיננה כרוכה בהתעללות בחיות מעבדה, המודבקות במחלות בכוונה תחילה. "ניסוי על בעל חיים שחלה באופן טבעי, גם חוסך סבל מיותר וגם אמין יותר", אומרת דנק. "גידולים טבעיים מתנהגים אחרת מגידולים שנוצרו במעבדה. התגובה לטיפול ותופעות הלוואי, הרבה יותר אמיתיות".
ותופעות הלוואי של הטיפול לא גורמות לסבל?
"עם חיות אנחנו מאוד מקפידים על איכות החיים, ואם יש לטיפול תופעות לוואי כמו שלשול או ירידה חדה בתיאבון, זה עובר את הגבול מבחינתנו ואנחנו מפסיקים ומסתפקים בטיפול תומך. בן אדם יכול להחליט אם הוא מוכן לסבול תופעות לוואי בשביל הסיכוי להבריא. לכלב אין יכולת לשקול את הדברים זה מול זה".