בג"ץ: למגן את כל הכיתות בטווח הקסאם
ניצחון לתושבי יישובי עוטף עזה: בג"ץ קבע כי על הממשלה למגן את כל כיתות בתי הספר בשדרות וביישובי האזור עד לשנת הלימודים הבאה, ובכך פסל את שיטת המיגון הנהוגה עתה
בפסק הדין החשוב קיבלו שופטי העליון את העתירה שהגישו ועד ההורים העירוני בשדרות, מטה המאבק להשבת הביטחון בשדרות ואדוארד ווסר – תושב הישוב כפר עזה, והורו למדינה למגן את כל הכיתות בבתי הספר שבשדרות וביישובי עוטף עזה.
בכך, פסלו השופטים את שיטת "המרחב המוגן", שלגביה התעקשו פיקוד העורף ומשרד רה"מ כי מדובר בשיטה יעילה ומספקת. בהתאם לשיטה זו, מוגנו רק כמה כיתות בודדות בבתי הספר בדרום, ובעת הישמע התרעת "צבע אדום", התפנו התלמידים בתוך כ-15 שניות לכיתות הממוגנות.
לטענת העותרים, שיטה זו לא מאפשרת לתלמידים מספיק זמן להתפנות, ויש סכנה שבמהלך הלימודים תפגע בבית הספר רקטת קסאם ללא התרעה, או מבלי שיהיה להם זמן להתפנות. ואכן, השופטים הביעו מורת רוח מעמדת המדינה, וציינו כי 15 שניות אינן מספיקות להתפנות.

בהודעה שהגישה המדינה לבית המשפט העליון בחודש שעבר, היא הודיעה כי פיקוד העורף עדיין עומד על כך ששיטת "המרחב המוגן" מספקת. אך בכל מקרה, לאחר שנמצא כי חלק מהכיתות רחוקות מדי מהמרחבים המוגנים או שהפתחים למרחב המוגן צרים מדי, הוחלט להוסיף מרחבים מוגנים ולהרחיב ולהוסיף כ-90 פתחים נוספים.
המדינה ציינה אז, כי בעקבות דברי השופטים הוחלט לערוך ניסוי בקרב הכיתות. מהניסוי עלה כי בכיתות א'-ו' הצליחו כ-75% מהתלמידים לעבור למרחבים המוגנים בתוך 15 שניות
לעומת זאת, בכיתות ז'-י"ב, הצליחו רק כ-45% מהתלמידים לעבור למרחב המוגן בתוך 15 שניות ומטה, ואילו ל-27% זה לקח יותר מ-20 שניות. המדינה הסבירה תוצאה דלה זו בכך שהתלמידים הבוגרים לא שיתפו פעולה בניסוי. מהעובדה שכ-8% מהתלמידים בכיתות הנמוכות לא הספיקו להגיע בתוך 15 שניות, התעלמה המדינה בתשובתה.

למרות התעקשות המדינה על השיטה, ובעקבות החמרת ירי הקסאמים לעבר שדרות ויישובי עוטף עזה, הורתה בייניש למדינה לפני כשבועיים להגיש תשובה נוספת עד מחר, תוך התייחסות למצב החמור בדרום. בשבוע שעבר הודיעה המדינה כי עמדתה לא השתנתה ביחס לסוגיית המיגון, וציינה כי לאור החמרת המצב, היא נוקטת באמצעים דחופים שונים, ההולמים את המצב המיוחד בשדרות.
לפי טענת המדינה, הכרזת שר הביטחון, עמיר פרץ, על מצב מיוחד בעורף והארכתו על ידי ועדת החוץ והביטחון, מספקת מנגנון טיפול מתאים. זאת משום שכתוצאה מההכרזה, לא מתקיימים לימודים בעוטף עזה וכך נמנעת סכנה לחיי התלמידים. למרות שהמדינה היתה אמורה להגיש מחר תשובה מעודכנת יותר, לא חיכה בג"ץ ועל רקע המשך ירי הקסאמים לעבר שדרות, נתן את פסק דינו.
"המסקנה המתבקשת הינה כי שיטת 'המרחבים המוגנים' אינה נותנת מענה ביטחוני הולם לכיתות שמיגונן מבוסס על שיטה זו", ציינה בייניש בפסק הדין והוסיפה כי יש לבחון האם השיקול התקציבי גובר על השיקול הביטחוני. "שיקול זה (התקציבי) הינו שיקול לגיטימי, והוא עשוי אף לעיתים לגבור על שיקול ביטחוני כזה או אחר".

נשיאת העליון הוסיפה כי במקרה הנוכחי, העלות הצפויה של המיגון המלא לכל כיתות א'-יב' עומדת על 192 מיליון שקל. "סכום זה אינו סכום מבוטל", כתבה. "לא בנקל יורה בית משפט זה למדינה כי עליה להקצות סכום בסדר גודל זה למטרה מסוימת.
"מנגד, בנסיבות המקרה שלפנינו, הקצאתו של הסכום המצוין נדרשת על מנת להגן על חיי אדם מפני איום ביטחוני שאינו איום פוטנציאלי או ערטילאי בלבד", הוסיפה בייניש. "מדובר באיום יומיומי, ממשי וקונקרטי שחשופים לו אלפי תלמידי בתי הספר. איום זה, המרחף מעל ראשיהם של קטינים, הוא איום המתמשך תקופה ארוכה, רק בשל כך שמשפחותיהם מתגוררות באזור שתושביו נתונים תקופה ארוכה בסיכון לחייהם ובמתח בלתי פוסק".
בייניש הוסיפה וציינה כי החובה ללמוד בבית הספר, החלה על רוב התלמידים על פי חוק חינוך חובה, "מצדיקה הטלת חובה על המדינה לספק הגנה על חייהם ושלומם. אין זה סביר להעמיד הורים בפני הדילמה של מימוש זכות ילדיהם לחינוך אל מול ההגנה על חיי הילדים".
בסיום פסק הדין הדגישה נשיאת העליון כי פסק הדין אינו קובע שאין להשתמש בעתיד בשיטת "המרחב המוגן" בבתי ספר אחרים בישראל, אלא הוא מתבסס על העובדות הקונקרטיות הנוגעות לסיכונים שבתי הספר בשדרות וביישובי עוטף עזה נתונים בהם.
ועד אשר תיישם המדינה את הוראת בג"ץ ותמגן את כל הכיתות באזור עוטף עזה, סבלו היום תלמידי שדרות והיישובים באזור, שנבחנו בבחינת הבגרות המאיימת במתמטיקה, מהפרעה למהלך הבחינה, כאשר התרעת "צבע אדום" נשמעה ברחבי הנגב המערבי. בעקבות ההפרעה, הנחתה מנהלת אגף הבחינות של משרד החינוך את הבוחנים באזור עוטף עזה ושדרות לאפשר לתלמידים הארכת זמן ככל הנדרש.
בהכנת הידיעה השתתף אסף זלינגר