כבוד אקדמי למתנגדו של סדאם חוסיין
האוניברסיטה העברית העניקה אמש תואר לשם כבוד לפרופ' כנעאן מקייה, מרצה עיראקי שהפגין בפומבי נגד שלטון הרודן מבגדד והפך כתובת למתנגדיו בעולם
מקייה, מזרחן בעל שם עולמי, המרצה באוניברסיטת ברנדייס ועמית במרכז ללימודי מזרח-תיכון באוניברסיטת הרווארד, נולד בבגדד והיגר לארצות הברית ב-1967. למרות הריחוק ממולדתו הוא עקב בדאגה אחר התבססות משטרו של סדאם חוסיין, שתפס את השלטון ב-1968.
במסגרת מאבקו בסדאם פרסם בשלהי שנות ה-80 את הספר "רפובליקת הפחד: הפוליטיקה של עיראק המודרנית". את הספר, שחשף את פניו האמיתיות והאימתניות של משטר סדאם, פרסם פרופ' מקייה תחת השם הבדוי סמיר אל-ח'ליל, בשל חשש שידו הארוכה של הרודן תגיע אליו ואל בני משפחתו.
מקייה הפך כתובת למתנגדיו של סדאם בחו"ל, ואף הקים מרכז מחקר שהתמקד בעיראק - "קרן הזיכרון העיראקית" - שהפיק דוחות על השלטון העיראקי. ב-1992 החל פרופ' מקייה לקדם את חזונו לכינונה של דמוקרטיה בעיראק והקים את הוועדה לזכויות האדם בקונגרס הלאומי העיראקי. גם בספרים ובמאמרים שכתב הוא הדגיש את הצורך לכונן דמוקרטיה בבגדד.
פעילותו יוצאת הדופן של פרופ' מקייה לא נעלמה מעיניהם של ראשי האוניברסיטה העברית, שהחליטו להעניק לו תואר דוקטור לשם כבוד. "פרופ' מקייה הוא אינטלקטואל יוצא דופן התומך בערכי הדמוקרטיה ומשמש מנהיג אמיץ לאזרחים העיראקים החיים בתפוצות", אמר נשיא האוניברסיטה העברית, פרופ' מנחם מגידור.
לדבריו, "הוא הקדיש חלק ניכר מחייו למען חשיפתן של הזוועות שביצע משטרו של סדאם חוסיין, ועשה מאמצים רבים לשקם ולשנות את עיראק. הוא נאבק לאורך השנים למען חופש אקדמי ושיתוף פעולה אקדמי בין גופי מחקר ברחבי העולם, והוא ידיד קרוב של האוניברסיטה העברית בירושלים".
בטקס רב רושם שנערך אתמול בקמפוס הר הצופים של האוניברסיטה העברית בירושלים הוענק לו הכבוד הראוי. פרופ' מקייה אמר ל-nrg מעריב לאחר הטקס כי הוא נרגש להיות בישראל ולקבל את התואר.
פרופ' מקייה אמר כי אין זו הפעם הראשונה שהוא מבקר בישראל, והדגיש כי הוא אינו חושש לעשות כן, על אף שקיבל בעבר עצות שלא לבקר במדינת היהודים בגלוי. הוא הוסיף כי הוא אינו רואה אפשרות לכינון יחסים דיפלומטיים בין עיראק לישראל בעתיד הקרוב. "עיראק היום היא במצב של התפוררות, ויש בעיה חמורה של פיצול", אמר. "זה לא נושא שרלוונטי
כמי שנאבק שנים ארוכות בסדאם דוחה פרופ' מקייה את הקולות הנשמעים בעולם הערבי, שלפיהם עיראק בתקופת משטרו של הרודן, שהוצא להורג בתלייה לפני כמה חודשים, היתה יציבה יותר. "הסיבה למצב של היום היא בגלל הדיקטטורה של סדאם", אמר. "מה שאנו רואים זה המשך לאלימות שהיתה בתקופה שקדמה ל-2003, שבה הופל משטרו של סדאם".