בייניש: החוק של פרידמן מיותר
נשיאת ביהמ"ש העליון נימקה את התנגדותה להצעת החוק של שר המשפטים להגביל כהונת שופטים
השר פרידמן מעוניין לשנות את חוק בתי המשפט, הקובע כי נשיאים וסגניהם בבתי משפט השלום והמחוזי ממונים לתקופה של ארבע שנים, שאותה ניתן להאריך לתקופות נוספות, בהסכמה עם נשיאת בית המשפט העליון ושר המשפטים. כיום מוארכות בפועל תקופות הכהונה עד לפרישת השופטים מתפקידם.
בנוסף, שר המשפטים מעוניין להגביל את כהונת שופטי בית המשפט העליון, שמתמנים עד לגיל הפרישה. לפי הצעת החוק שיזם, נשיאים וסגני נשיאים בכל הערכאות, כולל בית המשפט העליון, יכהנו במשך תקופה אחת בלבד של שבע שנים.
בחוות דעת הפרושה על שבעה עמודים מפרטת בייניש את הנימוקים בגינם היא מתנגדת להצעת החוק. בתחילת הדברים היא מציעה להפריד את הדיון בבית המשפט העליון משאר הערכאות. לדבריה, סוגיית תקופת הכהונה בבית המשפט העליון היא בעלת משמעות חוקתית המחייבת דיון מעמיק, ואין לכרוך אותה ביתר תפקידי הניהול של בתי משפט השלום והמחוזי.
באשר לערכאות השלום והמחוזי מציינת בייניש כי לא תתנגד לכך שהנשיאים יוכלו לכהן לתקופה מוגבלת של שמונה שנים. "אם עמדתי הפרשנית בסוגיה זו מתקבלת, איני רואה טעם בחקיקת חוק שתכליתו לצמצם את תקופת הכהונה הכוללת משמונה לשבע שנים", מדגישה ביייניש.
בנוגע לבית המשפט העליון היא מסבירה כי שופטים אינם מתמנים לעליון בגילאים
גם שופטי בית המשפט העליון בדימוס, תיאודור אור ויצחק זמיר, שהגיעו היום לוועדה, הביעו עמדה דומה. השופטים טענו כי הרעיון לקצוב את כהונת נשיא בית המשפט העליון הוא מגוחך.
"צריך לשבת בבית המשפט העליון כדי לראות כמה זה לא רציני", אמר השופט אור. "זה כאילו להגיד לנשיא: 'לך הביתה'. צריך להסתכל על הצעת החוק ולראות את הניסיון לבטל את 'הסיניוריטי'. לא ברור איך זה נכנס להצעה, אלא אם כן מדובר במגמה. נשיא בית המשפט העליון צריך להתמנות עד לפרישה גם ללא קשר לדרך המינוי".
זמיר ואור הציעו לחלופין לקבוע מדיניות, שלפיה אין להאריך את כהונת בעלי התפקידים הבכירים הללו מעבר לשמונה שנים (תקופה של שתי כהונות), ואת החוק להשאיר כפי שהוא. "כך למעשה, נשאר הכוח בידי הנשיאה ושר המשפטים להפסיק כהונה של נשיא או סגנו כעבור ארבע שנים בלבד במידה וישנה תקלה קריטית בתפקודם", הסבירו השופטים בוועדה.
השופט זמיר, שעמד בראש הוועדה שפירשה את סעיף החוק הרלוונטי הנוגע למשך הכהונה של נשיאים וסגניהם, הביע חוסר נחת מהמצב. "עושה רושם שדוחקים הצידה ועדות ציבוריות שעשו עבודתם נאמנה, והתחושה היא שאין תוקף לוועדות אלה".
בנוסף, טען זמיר כי הצעת החוק מחליפה את אנשי המקצוע, כלומר השופטים, בשרים. "זהו צעד קטן ונוסף לפוליטיזציה של המשפט", אמר בהתייחסו לכך שהצעת החוק קובעת כי שר המשפטים ימנה נשיאים וסגני נשיאים בהסכמת נשיא בית הדין הארצי לעבודה. זמיר סיפר כי לפני שהגיע לוועדה הוא שוחח עם נשיא בית המשפט הארצי לעבודה, השופט סטיב אדלר, וביקש ממנו להביע את עמדתו השלילית ביחס להצעת החוק.