יוזמה: "חינוך חינם" מתחשב
משרד החינוך מציע שינוי במערכת גביית התשלומים כך שכל משפחה תשלם לפי היכולת הכלכלית שלה
אם תתקבל ההצעה החדשה, יוצלבו נתוני התלמידים במערכת החינוך מול מצבן הכלכלי של המשפחות, כפי שהדבר מופיע בנתוני המוסד לביטוח לאומי. במסגרת זו, ייגבו תשלומים דיפרנציאלים, כלומר מותאמים למצב הכלכלי של המשפחה. כך למשל, בחינוך היסודי ישלמו הורים בין 284 שקל ל-1,740 שקל עבור כל ילד. בחטיבות הביניים ישלמו ההורים בין 284 שקל ל-2,868שקל, ובתיכונים בין 284 שקל ל-3,147 שקל.
סכומים אלה, שברובם גבוהים מהסכום הממוצע הנגבה כיום (הנע בין 800 שקל ל-1,200 שקל), יאפשרו למערכת לגבות כמיליארד שקל שיחולקו בין המוסדות השונים, ויאפשרו למשרד החינוך להגדיר תוספות על פי צרכים ייחודיים.

שרת החינוך, יולי תמיר. צילום: רובי קסטרו רובי קסטרו
"מס ברשות הופך למס חובה"
שרת החינוך, יולי תמיר, הסבירה את יתרונות המהלך. "ברגע שההצעה תעבור, והגבייה תהיה מקופה כללית אחת, נוכל לקבל החלטות כמו תגבור משאבים לשדרות בשנה אחת או תוספת לטיולים השנתיים של תלמידי אילת, שהינם יקרים יותר".
בוועדת החינוך של הכנסת בירכו על הכיוון החדש, אך היו מי שטענו כי מה שהיה עד היום והוגדר על ידם כ"מס אישי ברשות", הופך היום ל"מס
חובה".
"אם האופציות זה להמשיך את המצב העגום כיום מול המודל החדש, הרי שיש פה כמה יתרונות", אמר יו"ר ועדת החינוך, ח"כ מיכאל מלכיאור. "הבעיה היא שאנחנו בונים פה מנגנון שאין בו את התפיסה שחינוך בישראל צריך להיות חינם. המצב הנכון הוא להעלות את דמי הביטוח הלאומי לכל האוכלוסייה ולהפוך את הגבייה האישית לתשלום כולל שהוא הגיוני ונכון יותר".