גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


"השירות בשב"ס אפור, מדכא ולא מתגמל"

מפקד באחד מבתי הכלא מעניק הצצה לעולם הסבוך של הסוהרים ומספר על הקשיים, השכר הזעום, חוסר התגמול והדימוי הבעייתי איתם הם נאלצים להתמודד

הדס שפר | 20/6/2007 21:31 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
זה לא חדש שתפקיד הסוהר בשירות בתי הסוהר (שב"ס) בישראל הוא קשה, שוחק ולא ממש מתגמל. נדיר לשמוע מפקד בית כלא שמודה בכך בפרהסיה, ומסביר כי יש קושי לשמור על הפרדה ברורה בין סוהר לאסיר. אולם, מפקד בית הכלא מדרום הארץ הגיש עבודה סמינריונית שהגיעה לידי nrg מעריב, ומספקת הצצה נדירה לקשיי התפקיד בשירות בתי הסוהר, והקונפליקטים עימם נאלצים להתמודד הסוהרים והמפקדים. "השירות בשב"ס אפור, מדכא, חסר סיפוק ולא מתגמל", כתב.

"עבודה בשב"ס מתאפיינת לעיתים בחוסר גאוות יחידה ובתחושת סטטוס נמוך", ציין מפקד בית הכלא בעבודה שהגיש במסגרת לימודיו לתואר שני בחינוך באוניברסיטת דרבי. במסמך הוא כלל את התייחסותם לנושא של חמישה מפקדי כלא נוספים, חלקם בתי סוהר שמורים עם רמת משמעת גבוהה ואסירים ששפוטים למאסרים ממושכים, סוהרים, מפקדי אגפים ואנשי פיקוד בשב"ס.

במסגרת העבודה שהגיש בהנחיית ד"ר ורד רייך, מרצה בחוג לחינוך באוניברסיטה, הוא נדרש לתפקודם של מפקדי כלא בשירות בתי הסוהר לאור הניגודים הקיימים בתפקיד, כמו גם לחובות התפקיד וכיוצא בזה.

בעבודה הוא מציין כי לטעמו, הקונפליקט המרכזי בו נתקלים מנהלי הכלא, הוא היחסים הבעייתיים בין סוהר לאסיר. "הצורך לשמור על הפרדה ברורה בין הסוהר לאסיר מלווה בטשטוש גבולות בין שתי אוכלוסיות אלו, משום שהסוהרים נאלצים לשתף פעולה וליצור קואליציות עם האסירים", כתב. "דבר זה נובע מרמת השכלה נמוכה, רמת שכר ירודה ותחושת ביזוי בשל עבודה בשב"ס".

העבודה, שנפרסת על כמעט 100 עמודים, כוללת פרקים שונים המתייחסים גם לרגשותיו וחייו האישיים. באחד החלקים התייחס מפקד הכלא לתחושותיו כלפי אסירים נקודתיים, ומודה כי ישנם אסירים שהוא חש סלידה כלפיהם וסבור כי העונש קל מדיי עבורם. "מצד אחד אני מאוד רוצה שישתקמו", כתב. "אבל לא אשקר כי ישנם אסירים שההרגשה שלי כלפיהם בעייתית". כדוגמה לכך הוא ציין אסיר שאנס באכזריות. "יש לי שתי בנות בבית", סיפר. "לכאורה אני אמור לדאוג שישתקם, אבל מבחינתי כאבא עדיף שישב בכלא, וזה עוד עונש קל בשבילו".
"תקלה בכלא - מקורה בבעיה בפיקוח"

כפי שהוא רואה זאת, תפקידו העיקרי של מפקד הכלא הוא שמירה על שקט בין האסירים, וכמובן מניעת בריחות. הדבר היחידי שנותן למפקדים סיפוק, הוא אפשרות של קידום במערכת השב"ס, ודבר זה תלוי במילוי המשימות. "אסור שתהיינה תקלות, ובמיוחד מרד, בריחת אסיר או לחילופין פגיעה באסיר", כתב. "אלה הם הדברים החשובים ביותר בחיי בית הסוהר, ולעיתים כדי לקיימם יש להקפיד על משמעת קפדנית מהמקובל".

בנוגע למשמעת כלפי סוהרים, כתב מפקד הכלא כי "כשיש תקלות, הן נגרמות בגלל חוסר ערנות מצד הסוהרים. אנחנו מפקחים על הנעשה בכלא 24 שעות ביממה, ואם יש תקלה - יש בעיה בפיקוח. אם אסיר הצליח להחדיר סמים לכלא - לא בדקנו טוב. אם אסירים

יוצאים למרד - לא שמנו לב להתארגנות המוקדמת. כל תקלה מתחילה אצלנו בחוסר ערנות או יותר חמור, בחוסר מקצועיות".

לדעתו מה שיוצר אצל האסירים תחושת "כלא וגיהינום" הינו חוסר הטיפוח המינימלי של בתי הכלא בארץ, שרובם נעדרי צמחיה ומכוערים ארכיטקטונית, כאשר התנאים האישיים והסניטריים הינם קשים עד מחרידים.

בעבודה התייחס מפקד בית הכלא גם לתוכנית שיקום האסירים, והודה כי הוא לא ממש מאמין בפרויקט זה. "חלק גדול מהאסירים ששוחררו כמשוקמים, חוזרים שוב לבין כותלי הכלא", הסביר. "אסירים מסוימים מתמחים בלהציג את עצמם כמשוקמים, במטרה לשוב במהירות לחיי התענוגות שנאלצו לעזוב בגלל כליאתם, ולכן הם ממהרים להשתקם".

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
  • עוד ב''בארץ''

לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים