'אולמרט, גם לאמא שלך היית נותן לחיות כך?'
לפני 3 חודשים הבטיח רה"מ עזרה לעשרות אלפי ניצולי השואה החיים בעוני מחפיר, אבל כלום לא השתנה ותקוותם לסיים חייהם בכבוד נעלמת. קמפיין שיחל היום דורש מאולמרט לקחת אחריות
זהו אינו מאבק פוליטי. ניצולי השואה, רבים מהם בשנות השמונים לחייהם, מבקשים מעט מאוד: סיוע במימון תרופות, משקפי ראייה, שיניים תותבות או טיפול סיעודי לאלה שאינם יכולים אפילו ללכת בכוחות עצמם. הם קיוו שהממשלה תיקח אחריות - והתבדו. כעת לא נותרה להם ברירה, אלא לפתוח בקמפיין אישי נגד אולמרט.
את הקמפיין שייפתח היום יזמה ומבצעת הקרן לרווחת ניצולי השואה. במרכזו מצגת המתארת את מצבם של ניצולי השואה החיים בעוני. לצד תמונותיהם וסיפוריהם האישיים של כמה מהניצולים הסובלים ממצוקה מופיעה שוב ושוב תמונתו של ראש הממשלה ומתחתיה הכתובת: "אהוד אולמרט, האם גם לאמא ואבא שלך היית נותן לחיות ככה?". המצגת תישלח בימים הקרובים באמצעות מייל-שרשרת למיליוני כתובות בארץ ובעולם.
בכל שנה מטפלת הקרן בכ-30 אלף ניצולי שואה, אך נאלצת לדחות את בקשותיהם של עוד עשרות אלפים. המצגת מביאה את סיפורם של ניצולים שפנו לקרן בבקשה לסיוע ובקשתם נדחתה רק בגלל שמשאבי הקרן מוגבלים. הכסף שמחלקת הקרן לניצולים מגיע ברובו מוועידת התביעות.
המצגת של הקרן לרווחת ניצולי השואה
במכתב ששלח בשעתו אולמרט לראשי הקרן הוא התחייב להקצות כסף לסיוע לניצולי השואה בתקציב 2007, אבל ההבטחה נותרה על הנייר והנושא כלל לא עלה לדיון. כך גם הבטחותיו של ראש הממשלה ביום הזיכרון לשואה ולגבורה. בפתח ישיבת הממשלה שהתקיימה באותו יום אמר אולמרט: "חובתנו לדאוג לכך שמי שעבר את הזוועות יסיים את חייו בישראל בכבוד". הוא הורה להקים ועדה בין-משרדית וזו הגישה את המלצותיה חודש אחר כך.
באירועי יום השנה לניצחון על גרמניה הנאצית, ב-9 במאי, הבטיח ראש הממשלה כי ההמלצות ייושמו. "אנחנו חייבים להכות על חטא ולהודות בקיומם של עשרות אלפי ניצולי השואה שחיים
בימים אלה מתנהל משא ומתן על גובה הסיוע לניצולי השואה בתקציב 2008. הוועדה הבין-משרדית, בראשות מנכ"ל משרד הרווחה, נחום איצקוביץ', הכינה תוכנית שעלותה בין 1.2 ל-1.5 מיליארד שקל. "עד לאחרונה", אומר איצקוביץ', "פקידי האוצר שיחקו איתנו משחקים. על כל בקשה שלנו התשובה היתה לא. הבשורה הטובה היא ששר האוצר, רוני בר-און, הורה לפקידים לנהל איתנו משא ומתן רציני. הבשורה הרעה היא שהפערים עדיין גדולים מאוד, אנחנו רחוקים מלהגיע להסכמות".
ראשי הקרן לרווחת ניצולי השואה, דובי ארבל וזאב פקטור, בעצמו ניצול שואה, פנו לפני כשבועיים במכתב לראש הממשלה והתריעו בפניו כי הסיוע מתעכב. הם לא זכו לתשובה. "המאבק שלנו הוא למען ניצולי השואה, אבל הוא גם על דמותנו כעם וכמדינה", אומר ארבל. "ראש הממשלה חושב אולי שיש זמן - אבל אין. את מה שלא נעשה עכשיו, אי אפשר יהיה לתקן אחר כך". אם הקמפיין באינטרנט לא יניב תוצאות, מתכוונת הקרן להרחיב אותו. מעבר לכך, כבר בשבוע הקרוב אמורות להתארגן משמרות מחאה מול ביתו של ראש הממשלה בירושלים.
הקרן לרווחת ניצולי השואה גייסה לקמפיין את הזמר דני רובס והוא כתב, הלחין וביצע את השיר המלווה את הקמפיין ונקרא "שיר חמלה". כמו כל מי שבא מהתופת/ שום דבר לעד לא ישטוף/ את ביעותי הלילה והאימה/ ועכשיו חיי כבר בחורף/ איך תפנו אליי את העורף/ אין למי לפנות מסביב דממה", נאמר בשיר המסתיים במילים: "תחשוב מאיפה באתי/ לאן אני הולך/ האם כבר אין לנו חמלה?".
השימוש במושג "חמלה" עורר דיון בהנהלת הקרן ובקרב ניצולי השואה: האם הם מבקשים חמלה, או את הזכויות שמגיעות להם על פי חוק? "כתבתי ממקום מאוד אישי, על תחושה פנימית של אדם שננטש וזקוק לחמלה ולחום אנושי", מסביר רובס. "המחשבה שהאנשים האלה סבלו את הדברים הכי קשים, ומדינת ישראל נוהגת כלפיהם באיזה סוג של רוע, היא פשוט בלתי נסבלת בעיניי".
ממשרד ראש הממשלה נמסר בתגובה כי הפתרון למצוקתם של ניצולי השואה נמצא בשלבי גיבוש. ביום שני תתקיים ישיבה בנושא אצל ראש הממשלה.