חוג הסילון
הטסת בעלי חיים מהארץ לחו"ל וחזרה מצריכה אישורים רבים ומסלול ביורוקרטי סבוך, עד שמגיעים לתא המטען. אילו חיות נוהגות לטוס? מה עובר על בעלי החיים במהלך הטיסה? וכמה זה עולה לכם? כל מה שרציתם לדעת על עולם הטיסות של ההולכים על ארבע
מקסי ודונה נרגשים. הם בדרכם אל בטן המטוס שייקח אותם לארץ אחרת. מקסי חוזר הביתה לסינגפור עם אדוניו, קונסול סינגפור בישראל שסיים את תפקידו הדיפלומטי, ודונה מתעופפת לאירופה עם בעליה לשהות ממושכת. אחת מעובדות נמל התעופה ניגשת אל הכלוב של מקסי. "וואו, כלב ממש יפה", היא מנסה ללטף את קצה אפו מבעד לסורגי הכלוב הצר. אבל מקסי לא בעניין של מחמאות וליטופים עכשיו. הוא חושף שיניים. גם דונה עצבנית. היא מנסה לחפור בתחתית הכלוב שלה. אחר כך היא נועצת שיניה בסורגי הכלוב ומייבבת בקולי קולות עד שהלב נקרע.
"הם כרגע במצב של סטרס", מסביר ד"ר קריינר, מנהל חברת טרמינל פור פטס, שמלווה אותם עד למטוס. "הם לא עם הבעלים שלהם, והם לא יודעים מה קורה איתם. אבל אחרי שהם עולים למטוס הם נרגעים. עדיף לכלב לעבור את התהליך הקשה הזה מאשר להישאר מאחור. הכלבים נמצאים בחדר מאוורר ומואר בתוך המטוס, ובאמת לא סובלים".

בעולם כולו טסות בכל שנה מיליוני חיות והמספר, גם בישראל, עולה בקביעות כשבכל שנה עוברים בנמל התעופה אלפי בעלי חיים. הטסת בעלי-חיים היא מקצוע מוכר בעולם כולו, ודורשת מומחיות רבה. אפשר לעשות את כל הסידורים לבד, אבל זה דורש המון סבלנות ולפעמים גם עצבי ברזל.
הסוכנות הישראלית להטסת חיות לחו"ל, טרמינל פור פטס, היא אחד מהגופים המתמחה בהטסת חיות מחמד לחו"ל. החברה מספקת שירותי טרום טיסה לחיות הבית, ועד היום הטיסה מאות חיות מחמד ליעדים שונים על-פני הגלובוס.
הטסת בעלי חיים לחו"ל היא עסק לא פשוט בכלל. נדרשים מסמכים ואישורים שונים, תלוי לאן אתם טסים עם רקסי או עם מיצי. יש צורך בבדיקת בריאות מקיפה לבעל החיים, בייעוץ ובמתן טיפולים מונעים מחלות בארץ היעד. תצטרכו גם כלוב הטסה מתאים, וגם להכין את בעל החיים לטיסה, תלוי בסוג החיה שברשותכם. יש צורך כמובן גם להודיע לנציג בנמל התעופה על הגעת בעל החיים לטיסה, וגם להפנות את בעל החיים למכלאה בחו"ל, במידת הצורך. לעשות את כל זה לבד זה אפשרי, אבל גם דורש השקעה.
כל הפעילויות האלו כלולות בסל שירותי
על הצוות של טרמינל פור פטס אחראי ד"ר איתן קריינר שלמד וטרינריה באנגליה, ומשמש כדוקטור דוליטל כבר 20 שנה. הוא מנהל את בית החולים הווטרינרי ואת חיות המחמד של לקוחותיו הוא מטיס כבר שנים רבות. לדברי קריינר, בכל שנה טסות מישראל יותר מ-10,000 אלפים משפחות עם בעלי חיים שונים מסיבות שונות. למשל, משפחות שעוזבות את הארץ ולוקחת עמן את בעל החיים, או אנשים שיוצאים לחופשות עם בעלי החיים שלהם.
"להטיס בעל חיים זה מבצע רציני, ולפעמים זה מצריך התארגנות של חצי שנה מראש", אומר קריינר, "יש המון תקנים חדשים שנכנסים לתוקף בנוגע לבעלי החיים, וגם מספר בעלי החיים שיכולים להיות בטיסה מסוימת הוא מוגבל. צריך לארגן מראש מקום במטוס. גם צריך לארגן לבעל החיים תא הטסה מיוחד עם תקן בינלאומי. יתרה מזו, צריך לארגן את כל המסמכים הנדרשים ואת האישורים".
אילו חיות אתם מטיסים חוץ מכלבים וחתולים?
"אנחנו מטיסים הכול. איגואנות, צ'ינצ'ילות, מכרסמים, דגים, ציפורים, חגבים, תיקנים, תנינים וסוסים. כל בעל חיים שעלה על תיבת נוח, הוא מועמד טוב גם אצלנו. רוב בעלי החיים טסים במטוסי נוסעים רגילים, אפילו בעלי חיים אקזוטיים.
אז מה באמת קורה לבעלי החיים בתא המטען? האם הם נהנים מהטיסה? ומה בעצם הם עושים שם במשך כל שעות הטיסה הארוכות? לפני הטיסה הנוסע מביא את בעל החיים לנקודת האיסוף של ממ"ן (מסוף המטענים), ומחברת התעופה הוא מקבל הנחיות היכן לאסוף את בעל החיים במדינת היעד. במחלקת תא המטען אין דיילות, סרטים או שירותים אחרים לנוסעים על ארבע, והחיות מעבירות את רוב הזמן בשינה או בציפייה ממושכת לנחיתה.
אם הטיסה ארוכה, מי מאכיל את בעלי החיים?
ד"ר קריינר: "אף אחד. הם פשוט לא אוכלים במשך כל זמן הטיסה. הם בצום מוחלט. לפעמים בעצירות ביניים מזליפים מים בתנאים מסוימים לבעלי החיים. אם בעל החיים נשאר ללילה בטיסת קונקשן, הוא עובר למכלאה מיוחדת ושם הוא יכול לעשות את צרכיו וגם לאכול".
הם לא סובלים במצב כזה בתא המטען?
"לא. בעלי החיים נמצאים באזור מסוים בתא המטען, והאזור הזה מותאם מבחינת לחץ אוויר וטמפרטורות להטסת בעלי חיים ובכל שנה טסים בעולם בצורה כזו קרוב לארבעה מיליון בעלי חיים. מתוך הכמות הזו נרשמו בשנה שעבר, למשל, רק שלושה מקרי מוות. וגם במקרים האלה בעלי החיים מתו מסיבות אחרות ולא בגלל הטיסה. התנאים בטיסה הם טובים, וסכנת המוות בטיסה לא קיימת כמעט".
האם נרשמו תקלות בעניין בשנה האחרונה?
"היתה רק תקלה אחת בלבד של חברת תעופה זרה, כשחתול השתחרר מתא המטען ועד היום לא מצאו אותו. אבל זה בדרך כלל לא קורה. גם יש כמה סיפורים כאלה שקרו בעולם, אבל זה נדיר. התנאים מחמירים מאוד, והסיכוי נמוך שיקרה משהו חריג".
אילו בעלי חיים רגישים יותר?
"סוסים, למשל. הם רגישים מאוד לטיסות. ארנבות רגישות יותר מאחרים, וגם חיות אקזוטיות שונות. כל שאר בעלי החיים מסתדרים עם הטיסה".
לדברי ד"ר קריינר, בעלי החיים אינם מורדמים או מטושטשים, למעט במקרים חריגים, "זה כלל ברזל של כל הגופים העולמיים", אומר קריינר, "חיות אקזוטיות מסוימות אפשר לפעמים לטשטש, אבל באשר לחיות בית, כמו כלבים וחתולים, יש איסור מוחלט לטשטש אותם. וזה הדבר הכי בריא ביותר בשבילם".
למרות הצהרותיו המרגיעות של ד"ר קריינר, למתבונן מן הצד נדמה כי בעלי החיים לא ממש נהנים מכל העסק, במיוחד כשנראה שמתייחסים אליהם בדיוק כמו אל מזוודה מרופדת של סמסונייט. דונה ומקסי, הכלבים שליוויתי לטרמינל כמעט עד בטן המטוס, ייללו ובכו בכי קורע לב ברכבו של הווטרינר. מקסי התנהג בתוקפנות ובאגרסיביות כלפי כל מי שניסה להתקרב לכלובו וחשף שיניים. דונה, עדינה יותר, פשוט ייללה נורא.
גם נחמה רונן יושבת ראש ממ"ן, מציגה גירסה מסוייגת בהרבה מזו של קריינר ולדבריה לא מדובר בתענוג גדול לבעלי החיים. "אנחנו לא מכלאה", אומרת רונן, "אנחנו מסוף מטענים ולא ערוכים לטפל בבעלי חיים. עם זאת, העובדים שלנו אנושיים מאוד, ורגישים מאוד לבעלי החיים. הטיסה היא לא ממש סימפתית בשבילם, לכן במקרים מסוימים על פי בקשת הנוסע, בעלי החיים מקבלים טשטוש.
"התנאים בטיסות לא ממש טובים לחלק מבעלי החיים, וצריך לראות את תנאי הדוחק של החיות בכלובים ואת הצרחות כדי להבין את זה. זה ממש לא סימפתי. הטיסה ממש לא נעימה לבעלי החיים. יש גם לא מעט מקרים של תמותה בתוך המטוס, וגם מקרים רבים שבעל החיים בכלל לא נמצא בסוף הטיסה. זה קורה בעיקר עם חתולים".
המסלול שעוברים בעלי החיים הטסים לחו"ל דומה למסלול שתעבור גם המזוודה שלכם. בעל החיים יעבור צ'ק-אין כמו אחרונת המזוודות ויאופסן בתא המטען של המטוס, אולם בנפרד ממזוודות הנוסעים. סוכן הנסיעות שלכם ידריך אתכם בכל הפרוצדורה הלא פשוטה הזו. בחלק מהמקרים יוכל בעל החיים לשבת איתכם בתא הנוסעים, אולם בתנאים מגבילים. אם תצטרכו לשלוח את בעל החיים אל תא המטען, תעשו את זה דרך אגף מסופי המטען של נמל התעופה.
איזה בעל החיים לא שגרתי הטסתם בזמן האחרון?
ד"ר קריינר: "הטסנו איגואנה מאוד מאוד מוזרה, שמקורה מדרום אמריקה. גם הטסנו שבלולים שיצאו לחופשה עם הבעלים שלהם".
למה לצאת לחופשה עם חיות הבית?
"אנשים עושים דברים מוזרים. כל אחד עושה מה שבא לו. יש כאלה שנוסעים עם דגי הזהב שלהם לחופשה או עם חיות כמו שרקנים, גרבילים, נחשים, צפרדעים וגם שבלולים. אבל לא כל מין של בעל חיים אפשר להכניס למדינה או להוציא ממנה".
מה למשל אסור להכניס לישראל או להוציא ממנה?
"יש מגבלות גדולות על יבוא של חיות אקזוטיות כמו קופים. יש מגבלות להכניס עופות מסוימים בגלל הסיפור של שפעת העופות. כל הדברים האלה דורשים מספר בדיקות, וזה תהליך. אם עושים אותו נכון ובזמן, אז לרוב העניינים יש פתרון".
כווטרינר , אתה חושב שנכון להעביר בעל חיים ממקום למקום?
"השאלה היא בעצם מה טובת החיה. אם מדובר בכלב מבוגר וחולה, אז לא כדאי להעביר אותו למקום חדש ולהרגיל אותו לתנאים אחרים. אבל אם זה כלב שהחיים לפניו, וגם אם הוא בן עשר, תמיד עדיף שיישאר עם המשפחה שהוא כבר מכיר, גם אם הוא מחליף סביבה. זה עדיף על פני להחליף משפחה. כמעט תמיד אחרי הבדיקות והטיפולים אנחנו ממליצים לשלוח את בעל החיים".
יפה וחנן טבקרו יטוסו בשבוע הבא לתאילנד לתקופה ארוכה. ההכנות כבר בעיצומן. "בעלי קיבל שם תפקיד, ונגור שם זמן מה, עדיין לא ידוע כמה", מסבירה חנה. אליהם מצטרף ג'וני, פודל עליז בן חמש וחצי. "כולנו מתרגשים, הכלב הוא חלק מהמשפחה", אומרת חנה, "הוא אצלנו כבר שנתיים אחרי שבעליו הקודמים זנחו אותו. הכלב יטוס איתנו. אני מרגישה רע מאוד עם העובדה שהוא ישהה בתא המטען, אבל אין ברירה. יש לו כלוב די גדול שקנינו לו, והוא יכול להסתובב בו. עכשיו אנחנו מלמדים אותו לשהות בו. עשו לו את כל החיסונים הנדרשים, והשבוע גם נספר אותו. אני לא אשאיר אותו פה בשום אופן, כי הוא ימות מצער. זה לא עסק זול בכלל להטיס אותו, אבל לא אשאיר אותו מאחוריי. אפילו שכבר יש כאלה שאומרים לי שאני פראיירית".
גם לטל לוריא עולה המון כסף להטיס לוורשה את מיקה, כלבת הלברדור שלה בת ארבע. "זה סיפור יקר מאוד", מספרת טל שבקרוב תגור בבירה הפולנית עם בן זוגה, שעובד שם ביבוא קפה. "קניתי לה כלוב גדול שעלה לי 1,050 שקל , וכבר הרגלנו אותה להיכנס אליו", מספרת לוריא. "אני היסטרית, אבל הסבירו לי שהכלבים ישנים במרבית זמן הטיסה. זה המון התעסקות עם הכלבה, וכבר הכנו את כל הניירת הנדרשת, וגם חיסנו אותה והוצאנו לה תעודת בריאות בינלאומית, אבל זה שווה את זה".