מסתמן: ניצולי המחנות יזכו לקצבה מוגדלת
אחרי מו"מ מרתוני, צפויים נציגי ניצולי השואה ורה"מ לסכם היום על הגדלת קצבאות לכ-8,000 ניצולים ששרדו את מחנות הריכוז וההשמדה. יתר הניצולים ייאלצו להסתפק בסכומים נמוכים יותר
הסיכום המסתמן יאפשר מתן תגמול בגובה כמה מאות שקלים בחודש לניצולי המחנות והגטאות, בניגוד למצב שהצטייר בעקבות ההצעה הראשונית ומעוררת המחלוקת, שעמדה על כ-100 שקל בלבד לכל ניצול.
הסיכום צפוי להתקבל היום בישיבה שתתקיים בלשכת ראש הממשלה. מצד הניצולים יישבו נציגי מרכז הארגונים, ובראשם נח פלוג, בעוד את הממשלה ייצגו, לצד אולמרט, גם שר האוצר רוני בר-און, שר המשפטים דניאל פרידמן, השר לענייני גמלאים רפי איתן וכן שר הרווחה יצחק הרצוג.
גורם בלשכת ראש הממשלה הבהיר אמש כי אכן קיים סיכום עקרוני, אך ישנם מספר נושאים שטרם סוכמו ואשר עליהם ישוחחו נציגי הניצולים עם השרים בתקווה להגיע לסיכום מוחלט. בנוסף, טרם נקבע סופית המפתח שלפיו יוחלט מי מבין הניצולים יוגדר כניצול מחנות או גטאות.
בהחלטת הממשלה הקודמת בנושא הוכנסו תחת ההגדרה "ניצולי שואה" כ-120 אלף בני אדם, אשר רובם הגדול שהו בזמן מלחמת העולם השנייה במדינות שהותקפו בידי הנאצים, אך לא בהכרח נפלו קורבן לפעילותן המעשית של יחידות האס.אס.
המבקר חשף: סחבת בטיפול בניצולים
לפני ארבעה ימים פורסם דוח מבקר המדינה בנושא הטיפול בניצולים, וזה חשף סחבת קשה בטיפול באוכלוסיית ניצולי השואה. הדוח הצביע, בין היתר, על עיכובים ביישומם של החוקים המגנים על הניצולים, על הליכים בירוקרטיים מסואבים המקשים על הגשת התביעות לקבלת סיוע וכן על טיפול לקוי בניצולי שואה נכים.
מדוח
המבקר עלה כי החוק בישראל כלל אינו מגדיר מי נחשב ניצול שואה. "ייתכן שהיעדר ההגדרה פגע ביכולתה של המדינה לתחום קבוצה זו", טענו כותבי הדוח. "עובדה זו פגעה ביכולת לבחון את צרכיה של אוכלוסייה זו וביכולת לתכנן את הסיוע ולתקצב אותו".
עוד בטרם פורסם דוח המבקר, הבטיח ראש הממשלה לניצולים לפני כעשרה ימים כי הבעיה תיפתר בתוך ימים ספורים. בתום ישיבה שקיים עם נציגי הניצולים אמר אולמרט כי "קיים רצון אמיתי לפתור את העניין".