"אנחנו שם כדי לחלץ את הטייסים מהאש"
צוותי כיבוי האש של חיל האוויר לא זוכים בדרך כלל לתהילה, אך הם יודעים שאין תחליף להצלת חיים. מאחורי הקלעים של צה"ל, כתבה ראשונה בסדרה
וידאו: מאחורי הקלעים כבאים nrgtv
מטוס קרב של חיל האוויר חוזר מתקיפת יעדי מחבלים וחוזר לבסיסו. לפני הנחיתה הוא מגלה כי גלגליו לא נפתחים. מרגע זה תלויים חייו בצוות הכיבוי של הבסיס המחכה לו על הקרקע. הכבאיות מוקפצות למסלול הנחיתה וממתינות. אם יעלה המטוס בלהבות או חלילה יילכד הטייס בתוך המטוס יצטרכו צוות הכיבוי לחלץ אותו כדי להציל את חייו. זוהי שגרת יומם של צוותי הכיבוי בחיל האוויר.
"צוותי הכיבוי מתאמנים מדי יום כדי לשמור על כשירות מבצעית היות שהמענה לאירוע חייב להיות מיידי, יש לנו בסך הכל שתי דקות וחצי להגיע למסלול", מתאר מפקד תחנת כיבוי-אש בבסיס לוד של חיל האוויר הצמוד לנתב"ג, רב-סמל מתקדם יניב מוטאי, את היציאה לפעילות. "בראש ובראשונה מדובר בחיי אדם ולאחר מכן יש חשיבות גם לשמור על המטוס היקר"
צוות הכיבוי של תחנת לוד בפעולה. צילום: משה עוזרי, עריכה: שלומית חביב, אנימציה: עמית גל
"חוסן גופני ונפשי"
"המרחק בין הצלחה לאסון הוא דק כחוט השערה, ולפעמים זה מזל גדול שאין בנו צורך", מסביר רב-סמל מתקדם מוטאי. "היה מקרה ובו למטוס קרנף לא נפתח גלגל וחששנו שהוא יתרסק. עמדנו על הקרקע במצב היכון וציפינו לגרוע מכל, אך לשמחתנו, הטייס הנחית את המטוס בהצלחה ולא היו נפגעים".
רב-סמל יוסי עסל, אחראי על הדרכת הכבאים בבסיס לוד, מספר שמאחורי כל אירוע המסתיים בצורה מוצלחת יש מסלול מפרך. "כל כבאי, בין אם הוא בן או בת נדרש לכושר פיזי גבוה". הוא קובע. "בנוסף אנחנו מחפשים אנשים שהם גם חזקים נפשית, כי זאת עבודה
עם מתח רב ולפעמים גם המראות קשים וצריך חוסן נפשי".
צוותי הכיבוי מתחלקים לשני מקצועות - כבאי ונהג כבאית. הם עוברים קורס של חמישה שבועות ומשם משובצים בבסיסי חיל האוויר ברחבי הארץ. הכבאים לומדים כיצד להתמודד עם התלקחות תחמושת מסוגים שונים ודלק, וכיצד פורצים דלתות, מבנים ועוד".
לאור הנחיית מפקד חיל האוויר, האלוף אליעזר שקדי, החלו לשלב בשנים האחרונות בצוות המבצעי של כיבוי האש גם חיילות. טוראית שירן קופיט היא אחת מהן. "רציתי משהו עם אתגר בשירות הצבאי", הסבירה טוראית קופיט ל- nrg מעריב בתום תרגיל אפוף עשן. "אין יותר כיף ומשמח מלדעת שאתה אחראי לשלומם של אנשים".