בקהאם תיזהר, דינוזאור מאחוריך
מחקר בריטי חדש קובע כי למרות גודלם הדינוזאורים היו יצורים בעלי מהירות מפתיעה ויכלו בקלות להשיג אתלטים אנושיים. פארק היורה - הגרסה הספורטיבית
הבי-בי-סי דיווח כי המחקר שנערך באוניברסיטת מנצ'סטר ואשר עשה שימוש במודלים ממוחשבים, העלה כי הטי-רקס יכול היה לרוץ במהירות של 29 קמ"ש. הוולסירפטור – שאף הוא הופיע בסדרת הסרטים שוברת הקופות של סטיבן שפליברג "פארק היורה" – הצליח, על-פי המחקר, להגיע למהירות של 38 קמ"ש.
הדינוזאור הקטן ביותר – שנקרא קומפסוגנטוס ואשר היה בגודל של תרנוגלת – הגיע למהירות של 64 קמ"ש. לשם השוואה, אתלט שרץ 200 מטר מגיע למהירות של 40 קילומטר בשעה.
"המחקר שלנו, שהשתמש בטי-רקס עם המינימום של מסת שרירי רגליים שנדרשה לתנועה, העלה שבעוד שהוא לא היה מהיר מאוד, הטורף הזה היה יכול לרוץ ולרדוף כמעט ללא קושי אחרי הכדורגלן דייויד בקהאם, למשל", אמר פיל מנינג, פליאונטולוג באוניברסיטת מנצ'סטר.
עשרות מיליוני סימולציות
החוקרים השתמשו במודלים ממוחשבים כדי לחשב את מהירות הריצה של חמישה סוגי דינוזארים – החל מקומפסוגנטוס במשקל של שלושה קילוגרמים ועד הטי-רקס במשקל של שישה טון. הם הוסיפו מידע על מבנה השלד והשרירים של הדינוזאורים והריצו סימולציות עשרות מיליוני פעמים כדי לראות כמה מהר הם רצים.
בהמשך בדקו החוקרים את הנתונים בהשוואה לבן אדם במשקל 70 קילוגרם עם שרירים ומבנה עצמות של ספורטאי מקצועני וגילו כי האדם איטי מהדינוזאורים.
"בני אדם העריכו מהירויות קודם לכן, אולם תמיד היו להם הערכות לא ישירות
המחקר עשוי לסייע בבניית תמונה ביולוגית שבאמצעותה יוכלו המדענים להבין טוב יותר איך הדינוזאורים התאימו את עצמם לשינויים במזג האוויר בדיוק לפני שנכחדו לפני 65 מיליון שנה.
"לדעת כיצד החיות אלה התאימו את עצמן לאורך מיליוני השנים ייתן לנו רמזים למה שהולך לקרות בתוך אלפי שנים", אמר סלרס. "זאת הסיבה שיש יותר עניין כיום בביולוגיה של החיות האלה".