פרס: מו"מ עם סוריה – אחרי שאסד ישתנה
בראיון לאל-ג'זירה אמר הנשיא כי על הסורים לשבת עם ישראל לשולחן המשא ומתן, כפי שעשו סאדאת והמלך חוסיין. במקביל אמר פרס כי לגבי הפלשתינים, "יש מקום למגעים חשאיים"
בראיון למנהל משרד "אל-ג'זירה" בישראל וברשות הפלשתינית, ווליד אל-עומרי, הדגיש הנשיא כי פניה של ישראל לשלום עם שכנתה מצפון סוריה. "ישראל החליטה לעשות כל מה שהיא יכולה כדי שלא תהיה מלחמה", אמר. "בכל פעם שהסורים נכנסו למלחמה, הם הפסידו, כמו למשל העובדה שהם הפסידו את רמת הגולן במלחמה".
פרס הדגיש כי פתרון הסכסוך בין שתי המדינות צריך להיעשות סביב שולחן המשא ומתן ולא בשדה הקרב, והביע התנגדות נחרצת לקיום מגעים עקיפים באמצעות תיווך אמריקני. "אנחנו לא רוצים מלחמה, ואם אתם רוצים שלום, בואו נעשה משא ומתן ישיר (כמו נשיא מצרים המנוח, אנוואר – א.ע) סאדאת, כמו (מלך ירדן המנוח – א.ע) חוסיין, וכמו (יו"ר הרשות הפלשתינית המנוח יאסר – א.ע) ערפאת", אמר בפנותו ישירות אל מקבלי ההחלטות בדמשק.
עם זאת הנשיא הביע צער על כך שסוריה דחתה פעם אחר פעם הצעות לשלום מצדה של ישראל שכללו גם ויתור על הגולן. "(ראש הממשלה המנוח יצחק – א.ע) רבין, (ראש הממשלה לשעבר אהוד – א.ע) ברק, ו(נשיא ארצות הברית לשעבר ביל – א.ע) קלינטון, הציעו את הגולן, אז למה הם סירבו?", שאל. הוא האשים את סוריה בכפל לשון ואמר כי "אתה לא יכול להיות בעד שלום ונגד שלום באותה כוס מים".
לדבריו מצד אחד אסד רוצה לעשות שלום, אולם מהצד השני הוא פועל נגד השלום על ידי תמיכה מסיבית בארגוני טרור כמו חיזבאללה, ונותן יד להברחות מסיביות של משלוחי נשק וטילים משטח סוריה לחיזבאללה.
פרס הסביר כי רק כאשר אסד לא ידבר בשפה כפולה יהיה אפשר לעשות שלום עם סוריה. הוא הביע תמיהה על כך שהסורים מבקשים מהאמריקנים לתווך במאמצים לשלום עם ישראל, בעוד שלמעשה הם פועלים נגד ארצות הברית על ידי התערבות בנעשה בלבנון ותמיכה בחיזבאללה, שפועל לדבריו להרס לבנון.
בשונה מהמשא ומתן לשלום עם סוריה, שאותו הציע לקיים בגלוי, הציע הנשיא כי התהליך
בהקשר הזה, ציין פרס כי הוא נפגש לאחרונה עם ראש הממשלה הפלשתיני, ד"ר סלאם פיאד ועם ראש הממשלה הפלשתיני לשעבר, אבו-עלא, ואמר כי יש בכוונתו להיפגש בקרוב גם עם יו"ר הרשות הפלשתינית, אבו-מאזן. לדבריו, הפגישות עם מנהיגי הרשות הפלשתינית מתקיימות בידיעתו של ראש הממשלה, אהוד אולמרט. הוא אמר כי הוא תומך בעמדת אולמרט, שמנסה לדבריו להגיע להסכם עם הפלשתינים.
פרס, שנחשב בעיני רבים ל"אדריכל" פרויקט הגרעין של ישראל, נשאל בראיון לגבי עוצמתה הגרעינית של ישראל. הוא המשיך לשמור על עמימות ואמר כי "ישראל לא הודתה שיש לה פצצות אטום, אלא אמרה שלא ראוי שנהיה הראשונים שיהיו לנו פצצות אטום". הוא הסביר כי בשונה מישראל, הרי שאיראן, אם תשיג נשק גרעיני, רוצה למחוק את ישראל, שהיא חברה באו"ם.
בנוסף הוא חשף כי לאחר היבחרו הוא קיבל איגרות ברכה מראשי מדינות שאין להן קשרים דיפלומטיים עם ישראל.
פרס המשיך בתקופה האחרונה, גם לאחר שנבחר לנשיא, במגעים ובפגישות עם גורמים פלשתינים. הוא חזר והדגיש כי בכוונתו להיפגש בתקופה הקרובה עם יו"ר הרשות. בשבוע שעבר נפגש פרס במשכנו בירושלים עם ראש ממשלת הרשות, ד"ר סלאם פיאד, עם הממונה על המו"מ באש"ף, ד"ר סאיב עריקאת, ועם ראש הממשלה הפלשתיני לשעבר, אבו-עלא. במהלך הפגישות, דנו הצדדים בעתיד היחסים בין ישראל והרשות ופרס הציג בפניהם את המתווה לשלום שגיבש.
כמו כן הוא הציג מתווה של "אסירים תמורת ביטחון" עם הרשות הפלשתינית, במסגרתו ייקבע לוח זמנים מסודר ולוח דרישות בנושא הביטחוני. על פי המתווה, אם הפלשתינים יספקו את הסחורה הביטחונית שתידרש מהם, בתוך חמש שנים תשחרר ישראל את כל האסירים הביטחוניים הפלשתינים.