גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


אסון קולומביה

פרופ' אמנון רובינשטיין סבור שאונ' קולומביה טעתה כשהתירה לנשיא איראן לנאום במעטה חופש הביטוי

פרופ' אמנון רובינשטיין, ניו-יורק | 25/9/2007 5:08 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
בוויכוח הפנימי בתוך אוניברסיטת קולומביה, שבה אני משמש כפרופ' אורח, חוזרת ועולה הטענה כי חופש הביטוי, המוגן על-ידי התיקון הראשון לחוקה האמריקנית, מצדיק את הזמנתו של נשיא איראן לחסות בצילה של אוניברסיטה חשובה זו. עקרון חופש הביטוי הוליך גם את הדיקן שהזמין את אחמדינג'אד, לומר שגם את אדולף היטלר היה ראוי להזמין לקולומביה בנסיבות דומות. בכך התגלגל הרעיון החיובי של חופש הביטוי לשפל המדרגה וקיבל פרשנות אבסורדית, המוציאה אותו מתחום הדיון הרציונלי.

חופש הביטוי - עקרון חשוב ונשגב של כל משטר דמוקרטי - נדון בדרך כלל במקרים של צנזורה או של דיכוי הביטוי: אדם, או עיתון, מפרסם משהו, ומישהו אחר מבקש לסתום לו את הפה. אלו היו המקרים שהובאו בפני בתי המשפט של ארצות הברית ושל ישראל. הצנזורה וסתימת הפיות צומצמה מאוד בשני בתי המשפט העליונים של שתי המדינות. לכולם יש חופש ביטוי. גם לרוצחים סדרתיים.

השאלה שהתעוררה במקרה שלנו, אינה כלל עניין של צנזורה ולא של סתימת פיות, אלא של מתן גושפנקא אוניברסיטאית לדעות שכבר בוטאו וקיבלו תהודה עולמית. לרוצח הסדרתי יש חופש ביטוי, אך אין לו זכות להיות כאורח של אוניברסיטה קולומביה.

כאן העניין הוא של שיקול דעת ולא של חופש ביטוי, ושיקול הדעת של הנהלת האוניברסיטה היה פגום לחלוטין. מדוע? משום שהניסיון מוכיח שדיקטטורים לא יודעים כיצד לפרש את האותות שהם שומעים בעולם הדמוקרטי הזר להם.
קשר טפשי לחלוטין

ערב מלחמת העולם השנייה, קיבלה הסתדרות הסטודנטים של אוניברסיטת אוקספורד החלטה שלא "להילחם למען המלך והמולדת". גם אוקספורד, כמו קולומביה, היא אוניברסיטה חשובה מאוד. היטלר שמע על ההחלטה הזו והיא חיזקה בו מאוד-מאוד את אמונתו שהמערב הדמוקרטי רקוב ולא יילחם על חירותו, כך היתה להחלטה זו השפעה בלתי יחסית על צעדיו המלחמתיים של הרודן

הנאצי.

בסופו של דבר, לא היתה כמובן שום השפעה לקשקשת האוקספורדית ובוגריה, שנפלה במלחמת הגבורה של בריטניה נגד צבאותיו של היטלר, אך הנזק כבר נגרם. נזק דומה יכול להתרחש כאן - למרות הדברים החד-משמעיים שהשמיע נשיא האוניברסיטה, לי בולינג'ר, באוזני אורחו. כל קשר בין עניין זה לחופש הביטוי, הוא לא רק מקרי, הוא גם טפשי לחלוטין.

פרופ' רובינשטיין דחה את הזמנת האוניברסיטה להשתתף במפגש עם אחמדינג'אד

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

אמנון רובינשטיין

צילום: רובי קסטרו

פרופ' אמנון רובינשטיין הוא חתן פרס ישראל בתחום חקר המשפט, נשיא המרכז הבינתחומי לשעבר ומרצה בבית הספר למשפטים במרכז

לכל הטורים של אמנון רובינשטיין
  • עוד ב''בעולם''

כותרות קודמות
כותרות נוספות
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים