בקרוב בכנסת: חוק עוקף בג"ץ
ועדת השרים לענייני חקיקה אישרה לדון בחוק חדש, לפיו הכנסת תוכל לחוקק מחדש חוק שנפסל בבג"ץ
בעוד כשבועיים יתקיים דיון אודות שינוי חוק יסוד השפיטה - כך אישרה ועדת השרים לענייני חקיקה, לאחר שהשיגה תמיכה של סיעות הקואליציה לשינוי החוק. זאת למרות התנגדותה הנחרצת של נשיאת בית-המשפט העליון, דורית בייניש, ליוזמה שהגה שר המשפטים, דניאל פרידמן.
על-פי החוק החדש, בג"ץ יוכל לפסול חקיקה של הכנסת, ואילו הכנסת תוכל לשוב ולחוקק את החוק פעם נוספת ברוב של 66 קולות. למעשה, החוק יעניק לכנסת סמכות לשוב ולחוקק חוקים שנפסלו בבג"ץ, ויחד עם זאת יעגן לראשונה את סמכותו של בג"ץ לפסול חוקים.
התנגדותה של בייניש ליוזמתו של השר פרידמן לביצוע שינוי חוק היסוד נובעת מכך, שלטענתה שינוי כזה עלול לפגוע במבנה הנורמטיבי הקיים בשיטת המשפט בישראל. בנייר עמדה שהגישה לוועדה כתבה בייניש, כי שינוי החוק ודיון לגביו צריך להתברר במסגרת של דיונים על חוקה למדינת ישראל, או במסגרת של חקיקת חוק יסוד חדש שיסדיר את הנושא.

לחוקק חוקים שנפסלו בבג"ץ. שר המשפטים דניאל פרידמן. צילום: דוברות דוברות
ניסיונות להתערב בחקיקה
"הצעת החוק מאפשרת לבג"ץ לפסול חוקים, רק במידה ואלה סותרים את חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק", כתבה בייניש. "בכך הצעת החוק מבחינה בין חוקי יסוד אלה לבין חוקי יסוד נוספים, שאינם זוכים למעמד חוקתי עדיף ביחס לחקיקה רגילה".
בתום הדיון השמיע שר המשפטים האשמות בגין ניסיונותיה של בייניש להתערב בחקיקה. זאת למרות השקט השורר בין השניים מזה מספר חודשים לאחר ההשתלחויות המתוקשרות שהיו ביניהם. מקורביו של השר ושרים נוספים טענו, כי ניסיונות הנשיאה להתערבות כזו היו באמצעות שיחות עם שרי הוועדה השונים.
האשמות כגון אלה הן האשמות חמורות, משום שעקרון הפרדת הרשויות אוסר על בייניש קיום שיחות
וקשרים אישיים עם אישים במערכת הפוליטית. בייניש עצמה סירבה לפני כחצי שנה להגיע לכנסת לדיון בוועדה לענייני ביקורת המדינה בשל אותו עקרון בדיוק.
נשיאת בית המשפט העליון, דורית בייניש, סירבה להגיב להאשמות הללו.