"לא תהיה מניעה לביטול בג"ץ"
אהרון ברק מזהיר שיוזמת פרידמן לצמצם סמכות בג"ץ לפסול חוקים של הכנסת "פוגעת בחוקי היסוד"
בנאום שנשא במרכז הבינתחומי בהרצליה, הסביר ברק כי כאשר בית המשפט מבטל חוקים שפוגעים בחוקי היסוד, למעשה מדובר בחיזוקה של הכנסת ולא להיפך.
"התנגדותי לבטל את כוחו של בית המשפט לבטל חוק יסוד אינה נובעת מרצוני להחליש את הכנסת אלא מרצוני לחזק את הכנסת", הסביר ברק. "אין דמוקרטיה בלי כנסת ואין דמוקרטיה חזקה בלי כנסת חזקה ואני מגן עליה כשאני שומר על חוקי היסוד".
ברק הדגיש כי דמוקרטיה אינה רק שלטון העם או הרוב אלא גם שלטונם של ערכים כמו הפרדת רשויות, עצמאות לרשות המחוקקת והשופטת. "שלטון חוק במובן של השלטת החוק בלבד הוא מאוד בעייתי", ציין. "גם בגרמניה הנאצית היה שלטון חוק".
"להגן על הדמוקרטיה"
נשיא בית המשפט העליון לשעבר הוסיף, כי תפקידו של כל שופט הוא להגן על החוקה, קרי חוקי היסוד שהכנסת חוקקה ועל הדמוקרטיה. ברק שב וחזר על דברים שאמר השבוע בטקס חלוקת פרסי "אמת" לפיהם, "אם אנחנו לא נגן על הדמוקרטיה הדמוקרטיה לא תגן עלינו - זו אמת היסטורית, אל תניחו שמצב זכויות אדם שיש לכל אחד מאיתנו אינו ניתן לשינוי".
לפני כשבוע אישרה הוועדה לענייני חקיקה של הכנסת לקיים דיון אודות שינוי חוק יסוד השפיטהשאותו יזם שר המשפטים דניאל פרידמן. על-פי החוק החדש, בג"ץ יוכל לפסול חקיקה של הכנסת, ואילו הכנסת תוכל לשוב ולחוקק את החוק פעם נוספת ברוב של 66 קולות. למעשה, החוק יעניק לכנסת סמכות לשוב ולחוקק חוקים שנפסלו בבג"ץ, ויחד עם זאת יעגן לראשונה את סמכותו של בג"ץ לפסול חוקים.
בעקבות אישור הוועדה, מתחו נשיאת בית המשפט
העליון דורית בייניש וברק ביקורת על היוזמה. "הצעת החוק מאפשרת לבג"ץ לפסול חוקים, רק במידה ואלה סותרים את חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק", כתבה בייניש בנייר עמדה שהגישה לוועדה. "בכך הצעת החוק מבחינה בין חוקי יסוד אלה לבין חוקי יסוד נוספים, שאינם זוכים למעמד חוקתי עדיף ביחס לחקיקה רגילה".
עדכון אחרון : 11/11/2007 0:23