'גם בתקופתי היה קושי, אך השארנו האגו בצד'
נשיא העליון לשעבר, אהרון ברק, תקף את שר המשפטים ומחה על התערבות הממשלה בענייני הרשות השופטת. לדבריו דווקא בתקופת נתניהו יכל להסדיר הנושא. "מבנה חוקתי נתניהו יודע"
בנאומו של ברק הבוקר בכנס של הפורום למשפט וחברה של מכללת נתניה שמתקיים במלון נווה אילן, הסביר נשיא העליון לשעבר כי ללא כנסת אין דמוקרטיה. לטענתו ההצעה ששר המשפטים, דניאל פרידמן הפיץ באשר לתיקון חוק יסוד השפיטה, משריינת רק שני חוקי יסוד וכי תשעת חוקי היסוד האחרים, ביניהם הכנסת יחזרו למצבם לפני שבית המשפט העליון נתן להם הגנה. "ככה מגנים על הכנסת שחוקקה את חוקי היסוד ועשתה שימוש בסמכותה המכוננת?", שאל ברק את משתתפי הכנס.
מיד לאחר מכן הסביר ברק כי גם ללא עצמאות של הרשות השופטת אין דמוקרטיה. "אני נזעקתי ברגע שהממשלה שאלה את נשיאת בית המשפט העליון, דורית בייניש, מי מנהל את הרשות השופטת ואיפה כתוב שהיא מנהלת אותה".
לטענתו הוא והנשיא בדימוס, מאיר שמגר שמרו מכל משמר שלא תהיה התערבות של הממשלה ברשות השופטת. "היו רגעים קשים מאוד אבל אף פעם לא נשברו הכלים", אמר ברק, "משום שגם אני, וגם שרי המשפטים, הבנו שמערכת היחסים בינינו חשובה יותר מהאגו של כל אחד".

לסיכום דבריו ציין ברק כי החיץ בין הרשות השופטת למבצעת אינו מוסדר באופן סטטוטורי. אבל לטענתו, אם היה מנסה להסדיר את השינוי בתקופת שלטונו של ראש הממשלה לשעבר, בנימין נתניהו, ההסדר היה עובר. "אתם יכולים להגיד הרבה דברים על ביבי, אבל מבנה חוקתי הוא יודע".
גם במהלך השבוע שעבר תקף ברק את שר המשפטים, על רקע ניסיונו להעביר את חוק יסוד השפיטה.
"ברגע ששר המשפטים בא ואומר: 'איפה כתוב שאני כפוף לרשות השופטת?' , אני רואה בזה שבר", אמר ברק בפני בכירי השופטים בישראל, והזהיר מפני מגע ישיר בין שופטים לפוליטיקאים. "זה מאבק על נשמתה של המדינה", אמר.
חשוב מאוד לעמוד בחיץ הזה, שמחייב הבנה ואמון הדדי בין הנשיא לשר המשפטים. ברגע שהאמון הזה נשבר – העצמאות המוסדית של מערכת המשפט נסדקת". ברק הזהיר גם נגד קשירת ידיו של בית המשפט בנושאים מסוימים, כפי שדורש חוק עוקף בג"ץ. "כל תחום שאין בו ביקורת
נשיא בית המשפט העליון בדימוס הבהיר, כי "אסור לטפל בנושא של המערכת השיפוטית במונחים של חקיקה. צריך לדבר בין הצדדים אבל להכניס יד לרקמות העדינות ביותר של המערך השיפוטי. מבחינתי, אני לאחר שפרשתי מבקש ל'היעלם'. כל שנה אנו אומרים שחייבים לדאוג לעצמאות בית המשפט, וכעת רואים למה זה חשוב. לכן אני נזעק, זה מאבק על נשמתה של המדינה. בית המשפט הוא כמו מנעול, גם היום הוא חלש, אסור להחליש אותו עוד יותר, אלא צריך לחזק אותו".