ועידת אנאפוליס – מדריך למשתמש
המשלחת הישראלית תנחת באנאפוליס ותחל להיערך לפגישה עם הפלשתינים ועוד כמעט 40 נציגי מדינות. nrg מעריב מברר: מי בא, מתי נפגשים ולמה זה טוב?
- ועידת אנאפוליס – סיקור מיוחד ב-nrg מעריב
הלילה ימריאו ראש הממשלה אהוד אולמרט, שרת החוץ ציפי לבני ושר הביטחון אהוד ברק מישראל לארה"ב. אחרי שהמטוסים הישראלים ינחתו בבסיס אנדרו של חיל האוויר האמריקני, סמוך לוושינגטון, תגיע המשלחת הישראלית לבירה האמריקנית ליממה של פגישות הכנה והיערכות.
יום שני: על-פי לוחות הזמנים שהפיצה שגרירות ישראל בוושינגטון, שעוד עשויים להשתנות, אחר הצהריים (קצת לפני השעה שש בערב שעון ישראל) ייפגש הנשיא ג'ורג' בוש עם ראש הממשלה אולמרט ועם שרת החוץ לבני בבית הלבן. עוד באותו יום צפוי בוש להיפגש גם עם יו"ר הרשות הפלשתינית אבו-מאזן.
בשעות הערב, החל מהשעה תשע שעון ישראל, יערוך סגן הנשיא האמריקני דיק צ'ייני סבב של פגישות עם אולמרט, לבני וברק – כל אחד בנפרד. אחרי חצות שעון ישראל יתכנסו כל המשלחות שהוזמנו לוועידה בקומת האירועים של מחלקת המדינה. שם תקיים מזכירת המדינה קונדליסה רייס ארוחת ערב חגיגית, שהנואם המרכזי בה יהיה הנשיא בוש.
יום שלישי: בשעה שלוש אחר הצהריים שעון ישראל יקיים הנשיא בוש פגישה משולשת עם אולמרט ואבו-מאזן. לאחר הפגישה תתכנס מליאת הוועידה באולם "ממוריאל" שבאקדמיה הצבאית באנאפוליס. אחרי ארוחת הצהריים, בשעה שמונה בערב שעון ישראל, ייצא ראש הממשלה אולמרט לפגישה עם מושל מרילנד, מרטין או'מאלי. שר הביטחון ברק ייצא גם הוא מאנאפוליס לפגישה עם מזכיר ההגנה גייטס.
יום רביעי: בשעה שמונה שעון ישראל יקיים הנשיא בוש פגישה נוספת עם אולמרט בבית הלבן וכמה שעות לאחר מכן תמריא המשלחת הישראלית חזרה לישראל.
ארה"ב שלחה הזמנות לוועידה ללא פחות מ-40 מדינות: החתן והכלה כמובן - ישראל והרשות הפלשתינית, והשושבינות: אלג'יריה, בחריין, קנדה, ברזיל, סין, מצרים, צרפת, גרמניה, יוון, הודו, אינדונזיה, עיראק, איטליה, יפן, ירדן, לבנון, מלזיה, מאוריטניה, מרוקו, נורווגיה, עומאן, פקיסטן, פולין, קטאר, רוסיה, ערב הסעודית, סנגל, סלובניה, דרום אפריקה, ספרד, סודאן, שבדיה, טוניס, טורקיה, איחוד האמירויות, בריטניה, תימן וסוריה – שטרם הודיעה סופית אם תגיע.
לנציגי המדינות הללו יתווספו גם אישים וגופים
הפמליה הישראלית המלווה את ראש הממשלה ושני השרים הבכירים הינה חסרת תקדים מבחינת גודלה. חבריה ישוכנו בעשרות חדרי מלון בוושינגטון, והם יעשו שימוש בכמות גדולה של כלי רכב שנשכרו במיוחד לרגל הוועידה. גם סידורי האבטחה יהיו כמובן מקיפים במיוחד.
השאלה הגדולה היא מה באמת ייצא מהוועידה הזו? בממשל בוש רוצים לראות הסכם שלום בתוך שנה, אבל מעטים הם אלה שמאמינים בכך. הנה כמה תרחישים אפשריים:
האופטימי: באמריקה רוצים לראות את אולמרט ואבו-מאזן מצהירים במהלך הוועידה במשותף על פתיחת משא ומתן להסדר קבע והקמת מדינה פלשתינית. השיחות בין הצדדים ייפתחו מיד בתום הוועידה, כשהצדדים מנצלים את שנתו האחרונה של בוש בבית הלבן כדי להגיע להסכם.
הפסימי: הצדדים לא יגיעו למסמך מוסכם והוועידה תשמש רק כהזדמנות צילום – האפשרות הזו, ממנה חוששים כולם, היא התרחיש הפחות מוצלח, ואם אולמרט ואבו-מאזן לא יעניקו הצהרה משותפת בסוף ימי הוועידה, היא תוכתר ככישלון.
ההמשכי: האם השתתפותה האפשרית של סוריה והעלאת נושא רמת הגולן בימי הוועידה תוביל לפתיחת ערוץ כלשהו בין ישראל לסוריה? קשה לומר בשלב זה. אולם גם אם יגיע נציג סורי לוועידה וייפתח ערוץ תקשורת בין ארה"ב לסוריה, תהיה זו התקדמות. כיום מחזיקה ארה"ב שגרירות כמעט ריקה מאדם בסוריה, ומקפידה לגנות ולהוקיע את הסורים בכל הזדמנות.
המאיים: התרחיש שלו כולם מצפים – אפילו צילום משותף של כל המשלחות בלבד יהווה התרסה ברורה לאיראן, לחיזבאללה ולחמאס שגם העולם הערבי לא יישב בשקט כשאיראן מתחזקת ושואפת להיות מעצמה גרעינית.