פרידמן: בית המשפט העליון גורם לנזק
שר המשפטים פרידמן ממשיך לתקוף את שופטי העליון וקובע כי הם מנסים לחדור לתחומי הרשות המבצעת. "הטיפול בנושאים האלה גורם לנזק", אמר והוסיף: המחלוקת היא לא מאבק אישי
לאחר שבמשך יממה שלמה ספג פרידמן את הביקורות האחרונות מפיהם של נשיאת העליון בייניש והנשיא בדימוס אהרון ברק, הגיע שר המשפטים לכנס של מכללת נתניה שמתקיים במלון נווה-אילן סמוך לירושלים, והשיב אש.
"כאשר בית המשפט העליון עוסק בשאלת ההתנתקות והאם תהליך ההתנתקות תואם את המצע של מפלגת הליכוד, זה אינו חלק מחופש הביטוי", הכריז פרידמן. "גם כאשר בית המשפט העליון מתעסק בשאלת החשמל בעזה, זה סימן שהוא מנסה לחדור לתחומי הרשות המבצעת. אפילו כשבית המשפט אינו מתערב בהחלטות בסופו של דבר, עצם הטיפול בנושאים אלה גורם לנזק".
פרידמן טען כי הירידה באמון הציבור בבתי המשפט אינה נובע מהמאבק בינו לבין בייניש, אלא מהשתלטותו והתעסקותו של בית המשפט בכל תחומי החיים. לדעת פרידמן, הציבור צריך להגיע לבית משפט ולהאמין שהוא יושב מול שופטים מקצועיים שאינם לוקים בדעות קדומות.
"מה חושב לעצמו מתדיין שמגיע לבית המשפט, כשזה נוטל חלק בוויכוח ציבורי?", תהה. לדברי פרידמן, העובדה שבית המשפט מטפל בנושאים שנתונים בוויכוח ציבורי ומכניס לתוכם מונחים משפטיים אינו יעיל, "שלא לדבר על העיכובים בלוחות הזמנים", הוסיף.
לא לעצור את הפעולות
בדבריו התייחס פרידמן גם לדעתו של השופט בדימוס גבריאל בך, שאמר כי יש להבחין בין נושא שאינו שפיט כלל לבין מתן ההחלטה לבית המשפט כי נושא ספציפי אינו שפיט. פרידמן השיב כי הוא אינו מעלה על דעתו מצב שבו כל נושא הביטחון, לשם דוגמה, אינו שפיט. הבעיה, לטענתו, היא שבית המשפט עוצר את הפעולות. "אפשר יהיה לבחון האם הנושא הוא שיפוטי, אבל לאחר הפעולה הצבאית ולא במהלכה, כך שהיא תיעצר", אמר.
במהלך נאומו הטיל פרידמן דברים מלאי ארס כלפי שופטי העליון. "כשאומרים שבית המשפט העליון שומר על הדמוקרטיה, אני מבין", אמר. "אבל הדמוקרטיה היא ברית הפוליטיקה
הישראלית. אותם פוליטיקאים שמושמצים על-ידי בית המשפט העליון".
פרידמן טוען כי התהליך שבגינו הציבור סבור שבכנסת ובממשלה יושבים פושעים וחשודים, הוא תוצאה של דה-לגיטימציה בחסות מערכת המשפט. "גם שופטים הועמדו לדין", חרץ. "אז מה, בשביל זה נזרוק את בית המשפט ונפסול את המוסד הזה?" לדבריו, הניסיון לפסול את המוסדות הדמוקרטיים הוא תהליך מסוכן.
שר המשפטים סיפר כי ישנן מדינות שבהן מחצית מחברי הוועדה לבחירת שופטים אינם משפטנים. "שינוי תפקידו של בית המשפט העליון מחייב שינוי חשיבה ושינוי דפוס הפעילות בבחירת שופטים בישראל", הכריז.