חותמת כשרות
איך קרה שאהרן ברק לא מתלהב מיוזמת פרידמן לוועדה לעצמאות המשפט? ד"ר אסף מידני מפרש
כבר ב-1997 הציע שר המשפטים דאז צחי הנגבי את ההצעה הזו – רשות השיפוט הוא קרא לה, ועניינה הוא טכני-תקציבי-ניהולי. ברק יודע כי זו לא רפורמה משמעותית שהרי מניה וביה האינרציה פועלת בכיוונים הללו. לא רצו את "ועדת אור" לשינוי מבנה מערכת המשפט בסוף שנות ה-90, אזי קיבלו אותה בצורה זוחלת – הוספת תקנים לשיפוט - הוספת רשמים בבתי המשפט - תוספת תשתיות ועוד. כלום יש ברירה אחרת? זהו טבעם של דברים בכל הקשור באספקת מוצרים שקשורים במשפט, בפתרון קונפליקטים ביעילות המשפט. עניינים חשובים.
אז למה השופט ברק לא נעתר עדיין להזמנתו של השר פרידמן? כי הוא יודע שהסכמתו לעמוד בראש ועדה שכזו עלולה להתפרש כמתן הכשר לשר פרידמן להמשיך בהצעותיו האחרות, שלדעת ברק פוגעות מהותית בעצמאות בית המשפט העליון.
את זאת השר פרידמן יודע. ובכל זאת הוא מציע - אולי, ואני מקווה שאני טועה, פרידמן מצפה כי ברק ידחה את ההצעה, או אז יוכל להגיד קבל עם ועדה: "ראיתם – ברק לא ממש מעוניין בפתרון התחלואים של המערכת המשפטית אלא בניגוח הכנסת!" אולי אז הדרך אל לב הציבור תיפתח ובעקבותיה הדרך אל לב המחוקק הישראלי תיפתח – גם בקריאה השנייה וגם בשלישית.
לעצור את הפינג פונג
האמת, הגיעה העת לעצור את פינג-פונג ההתלהמות בין פרידמן ובין ביניש ולקבל החלטה ציבורית שתבטא את המנהיגות של קברניטי המשפט והפוליטיקה.
ההצעה להקמת ועדה ממלכתית לבחינת עצמאות מערכת המשפט היא נכונה לשעה זו. בראש הוועדה צריך לעמוד נשיא בית המשפט העליון בדימוס אהרון ברק. זה יהיה הישג משמעותי וחשוב שישדר שיש מושל אחראי בישראל.
הסדרת יעילות המערכת היא מטרה חשובה. הצרכן הישראלי זקוק למערכת משפט מתפקדת בענייני הוצל"פ, סדר דין אזרחי ברור, סדר דין
מה אנו מרוויחים מכך? משילות, צרכן ישראלי מרוצה שציפיותיו מסודרות. קשה לי להאמין שמאן דהו חושב אחרת. ומה לגבי העניינים האחרים? שפיטות? חוקה? אל דאגה הם ילוו אותנו עוד כהנה וכהנה.
הכותב הוא ד"ר לממשל ומשפט ציבורי, המכללה האקדמית ת"א-יפו