"נושא המיגון לא זוכה לעדיפות הראויה"
בדיון בעתירה של תושבי שדרות, הטוענים כי חובת המדינה למגן את בתיהם, מתחו שופטי בג"ץ ביקורת חריפה על הממשלה שלא נערכה לפתרון
השופטים אילה פרוקצ'יה, סלים ג'ובראן ויוסף אלון דנו בעתירה של כ-30 מתושבי העיר התובעים למגן 800 בתים ישנים, צמודי קרקע בעיר, שתקרות הרעפים שלהם לא נותנות כל מענה לפגיעה של טיל קסאם. נציג התושבים, עו"ד יוסף פנחס כהן, המתגורר בעצמו באחד הבתים, טען כי הממשלה מפרה התחייבות שלטונית ברורה שנתנה בעבר לתושבי שדרות למגן את בתיהם.
נציגת הפרקליטות, עו"ד דינה זילבר, השיבה כי הממשלה יושבת על המדוכה בנושא זה בימים אלה. לדבריה, נערכת עבודת מטה מוסדרת שתסתיים בעוד שבועיים ובתוך מספר שבועות תדרוש הממשלה לקבל החלטה בנושא.
עם זאת, אמרה עו"ד זילבר כי נושא המיגון הוא רק אחד הרכיבים של הפתרון המסתמן, וכי יש אמצעים מגוונים נוספים שהמדינה עשויה לנקוט כדי לסייע לתושבים. בכל מקרה, הדגישה עו"ד זילבר, יש להותיר את ההכרעה בנושא לשיקול דעתה של הממשלה בהתאם לסמכותה, ואל לבג"ץ להתערב בו.
אולם דעתם של השופטים כלל לא היתה נוחה מהקצב האיטי בו מנהלת הממשלה את מדיניותה בשאלת המיגון. ראש הרכב השופטים, השופטת פרוקצ'יה, הבהירה לעו"ד זילבר כי "מה שמטריד אותנו בצורה קשה הוא סדר העדיפות שהממשלה נותנת לנושא, במסגרת פעילותה הכוללת".
לדברי השופטת, "נושא זה לא זוכה לעדיפות הנאותה. עברו שבע שנים וגם כיום לא ברור אם ומתי תתקבל ההחלטה בממשלה. זו בעיה. יש גבול, בינתיים אנשים חיים בבתים וצריך למצוא תשובות הרבה יותר מהירות ובעדיפות עליונה".
עו"ד זילבר טענה כי לא מדובר רק בסוגיית מיגון תושבי שדרות אלא במיגון של תושבי הצפון וכן במיגון
השופט אלון הצטרף לביקורת והעיר לפרקליטה: "אנשים וילדים הולכים לישון בלילה בבתים עם גגות רעפים. מדוע צריכות לחלוף שנים כדי שימצאו להם פתרון אלמנטרי של מקלטים?". לדברי השופט אלון, "לא בונים היום יותר ללא מיגון, וכל נושא המיקלוט תואם את ביטחון המדינה ותושביה. אז מה עבודת המטה הכל כך גדולה שנדרשת לשם כך? מדוע ההתלבטות?", תמה.
שלשום ביקשה הממשלה מבג"ץ לדחות את עתירתם של תושבי העיר שדרות שבה טוענים התושבים כי חובתה של המדינה למגן את בתיהם נוכח מתקפת רקטות הקסאם על העיר. בממשלה טוענים כי טרם התקבלה החלטה אם למגן את הבתים או להשקיע במערכת ליירוט טילים. בכל מקרה, טוענת הממשלה, מדובר בנושא של מדיניות מובהקת הנתון לסמכותה ולשיקול דעתה הרחב, ולכן אל לבג"ץ להתערב בו.
בתשובתה לבג"ץ ציינה הממשלה כי גם לו היתה מתקבלת החלטה שלא למגן את הבתים, היה מדובר בהחלטה חוקית, בהתאם לחוק התגוננות אזרחית, ובהחלטה סבירה ומידתית. "אין כל מקור בחוק המחייב את המדינה למגן את בתי התושבים בשדרות ולשאת בעלות מיגון זה", נכתב בתשובת המדינה.
הממשלה דחתה את טענת התושבים, שבזמנו ניתנה להם "הבטחה שלטונית" המחייבת את מיגון בתיהם. "הנושא מצוי בעיצומה של עבודת מטה לבחינת היבטים מגוונים הכרוכים במיגון, בהתאם להנחיית ראש הממשלה.
עוד הדגישה הממשלה כי שאלת מיגון בתי התושבים קשורה לשורה של היבטים נוספים: השלכות ביטחוניות, השלכות על תדמית מדינת ישראל ויכולת ההרתעה שלה, השלכות על כושר העמידה של תושבים באזורי עימות והשלכות תקציביות מגוונות כמו האפשרויות לניצול התקציבים האדירים לנושאים אחרים, שתרומתם לאינטרס הציבורי עשויה להיות רבה יותר.