בתוך יממה - 3 קורבנות בעקבות הקור העז
תינוק בן 3 חודשים מצפת הובהל הבוקר לביה"ח ללא רוח חיים, ככל הנראה לאחר שלקה בהיפותרמיה; חסר בית מחולון נמצא מת ברחוב. אתמול מתה מהקור העז קשישה בת 78 מהדרום
לילה קר מאוד עבר על תושבי צפת והאזור, כשבמהלך הלילה נרשמה בעיר טמפרטורה של 3 מעלות מתחת לאפס. בבית החולים סיפרו כי האם הגיעה הבוקר למקום וסיפרה כי מצאה הבוקר את בנה התינוק במיטתו כשהוא קר. ד"ר חוסן ציין כי ייתכן שההורים חיממו את חדרו של הילד, אולם ייתכן שהטמפרטורה לא הייתה גבוהה מספיק מאחר שפעוטות זקוקים לחימום של 22 מעלות.
במקרה אחר הוזעק סמוך לשעה 07:00 צוות ניידת טיפול נמרץ של מד"א לטפל בגבר כבן 40, שנמצא ללא רוח חיים מחוץ למקלט ברחוב הפורצים בחולון. במשטרה מעריכים כי הגבר חסר הבית מת כתוצאה מהקור העז ששרר הלילה. כמו כן, בסמוך לגופה נמצאו מספר בקבוקי משקה אלכוהולי.
"מיד כשהגענו זיהינו שהאיש כבר ללא רוח חיים, ללא דופק וללא נשימה", סיפר ל-nrg מעריב הפראמדיק יצחק שפילברג ממד"א איילון. "הוא לא היה לבוש בלבוש חם מספיק, בסך הכל חולצה ומכנסיים". צוות של משטרת מרחב איילון שהגיע למקום קבע כי אין חשד לפלילים.
לפנות בוקר אושפזה בבית החולים בנהריה תינוקת בת ארבעה חודשים מאחד מכפרי הגליל, כשהיא סובלת מהיפותרמיה. התינוקת אושפזה במחלקה לטיפול נמרץ של בית החולים ונמסר כי לא נשקפת סכנה לחייה לאחר שנעשו טיפולים לייצוב חום גופה. מנהל המחלקה לטיפול נמרץ ילדים ד"ר זאב סוניס סיפר כי "התינוקת הגיעה אלינו עם חום גוף של 34 מעלות, והייתה סכנה לחייה. הטיפול בה היה מיידי והודות לכך מצבה משתפר והולך".
אתמול פונתה למרכז הרפואי סורוקה בבאר-שבע אישה בת 78, כשהיא במצב אנוש. האישה נפטרה בבית החולים לאחר שלקתה בהיפותרמיה קשה (ירידת חום הגוף). "חום הגוף שלה הגיע ל-25.6 מעלות, שזה מצב כמעט בלתי הפיך", אמר ד"ר חוסני אלקרנאווי, רופא מומחה במחלות פנימיות בסורוקה. "היא הגיעה ללא לחץ דם, עם דופק נמוך מאוד ונשימה שטחית".
האישה טופלה על ידי הצוות הרפואי, אך נפטרה לאחר כמה שעות. אישה נוספת, בת 78 אף היא, הגיעה לבית החולים עם חום גוף של 33 מעלות. היא קיבלה טיפול ועתה לא נשקפת סכנה לחייה. "יש שלוש דרגות של היפותרמיה", הסביר ד"ר אלקרנאווי. "הדרגה הקשה ביותר היא
כמו כן, חסרת בית מגבעת שמואל, שפונתה בסוף השבוע למרכז הרפואי "שיבא" שבתל השומר כשהיא סובלת מדלקת ריאות קשה, נפטרה בבית החולים. גם לבית החולים לניאדו בנתניה הגיע בסוף השבוע חולה כבן 90 במצב של היפותרמיה, מצבו מוגדר כעת טוב.
לבית החולים מעייני הישועה הגיעו במהלך סוף השבוע חמישה מקרים של איבוד חום הגוף, שניים מהם קשישים, ילד כבן שנתיים ושני תינוקות. לאחר שקיבלו טיפול רפואי השתפר מצבם ועתה הוא מוגדר כטוב. גם צוותי מד"א טיפלו בשני מקרים בחסרי בית מאזור תל-אביב שסבלו מהיפותרמיה.
ד"ר יורי וינר, סגן מנהל מחלקת ילדים במרכז הרפואי זיו, הסביר כי ירידת חום הגוף (היפותרמיה), היא תופעה שכיחה בחודשי החורף בקרב תינוקות וילדים הרגישים יותר לטמפרטורה נמוכה בסביבה שבה הם נמצאים.
לדבריו, בדרך כלל עובר זמן מה עד אשר מזהים כי מדובר בירידת חום הגוף, אולם לתופעה זו עלולות להיות השלכות רבות על פעילות הגוף, קצב הלב והתפתחות זיהומים. הוא הדגיש כי מסיבה זו חשוב מאוד להקפיד ולשמור על טמפרטורה מתאימה בבית ועל לבוש מתאים כאשר יוצאים מהבית. ד"ר וינר הוסיף כי ניתן למנוע פגיעות קור על ידי לבוש נוח ומחמם, ורצוי ללבוש מספר שכבות כדי למנוע את איבוד חום הגוף.
הוא הסביר כי ניתן לזהות את הירידה בחום הגוף אצל תינוקות עד גיל חודשיים על פי סימנים כאפאתיות ושינה. בקרב תינוקות ופעוטות עד גיל שנתיים תתבטא התופעה בבכי וישנוניות. במצבים אלה יש להפשיט את הילד ולחפש על גופו כתמים אדומים וכחולים. הוא הדגיש כי חובה לחמם את החדר לפני הסרת בגדי התינוק.
ילדים בני 4-3 שנים עלולים להתלונן על כאבים בכפות הרגליים ובידיים ויש לבדוק היטב את הגפיים של הילדים ולבחון אם קיימים בהם שינויי צבע. בכל גיל יש לשים לב לתופעה של עור קר באזורי החזה והבטן, בליווי הסימנים המאפיינים את גיל הילד, שיכולים להעיד על היפותרמיה. הוא הוסיף כי בכל מקרה של חשש יש לפנות לטיפול רפואי.
בהכנת הידיעה השתתף אלי לוי