הנשק הסודי של רפא"ל שלא מדברים עליו
במרתפי רפא"ל, בלב לבה של תעשיית הנשק הסודית ביותר, מתייצבים לעבודה מדי יום 7 חירשים אילמים שהנכות לא מונעת מהם לבצע את מלאכתם נאמנה
למרות המגבלה של חוסר היכולת לשמוע ולדבר כמו יתר חבריהם לעבודה, הצליחו השבעה להשתלב כשווים בין עובדי רפא"ל, ובדיוק כמוהם הם נחשפים לסודות הכמוסים של תעשיית הביטחון של ישראל. כך הם נותנים תקווה לאוכלוסיית החירשים אילמים בישראל.
לאחר בקשה מיוחדת, התקבל האישור המיוחל להתלוות אליהם לעבודה בתוך אחד המתקנים של רפא"ל. אל הסיור המשותף הצטרף גם איש ביטחון צמוד, ועמו גם הגיע מנהלם האישי של שבעת העובדים. "כאשר אני עושה ישיבה, אני כותב להם על הלוח והם עונים לי באותה צורה. כך אנחנו מתגברים על המגבלות", סיפר מ', מנהל העבודה שלהם במפעל המתכת של רפא"ל.
"כאשר יש כנס, אני מביא מתורגמנית שתתרגם להם בשפת הסימנים, וגם כאשר הם נשלחים להשתלמויות אני מצמיד להם מתורגמנית. הם עובדים מסורים מאוד, שבגלל העובדה שרפא"ל נתנה להם הזדמנות להשתלב הם נותנים הרבה יותר מעצמם. כולם אנשי מקצוע מיומנים מאוד ונחשבים לבעלי מקצוע מהטובים שיש לרפא"ל".

ערן מעכו הוא רק בן 30, והוא אומנם הצעיר בחבורה, אך עובד בתעשיית המתכות של רפא"ל מאז שהיה בן 18. הוא העביר במקום את שירותו הצבאי, והמשיך כעובד מהמניין אחרי שהשתחרר. היום הוא כבר נשוי ואב לתינוקת קטנה. "אני מאוד מרוצה כאן", הוא מספר בביישנות, "אין לי תלונות - זו המשפחה שלי".
אהרון עובד במקום כבר 29 שנה. "כולם חברים כאן, ומאוד כיף לנו לעבוד פה ולהיות חלק מהצוות", הוא מספר, "אין לנו שום קושי, כי כולם כאן
גם אברהם מבקש להדגיש את החשיבות של פעילות בתוך קבוצה של אנשים עם מוגבלויות זהות, והסביר על ההתמודדות הקשה של החירשים האילמים עם מציאת מקום עבודה. "בחוץ קשה מאוד למצוא עבודה כשאתה חירש אילם", הוא אומר.
"זה לא עוזר כמה שאתה מקצועי, כי כאשר מבינים שאתה חירש אילם מסתכלים עליך אחרת". בנו של אהרון, בן ה-22, גם הוא חירש אילם, ובמשך חודשים ארוכים הוא אינו מוצא עבודה, ונאלץ לשבת בבית ללא פרנסה.
"הם לא מתלוננים אף פעם", מספר מנהלם האישי. "הם לעולם לא מבקשים העלאה בשכר, לא מתלוננים על כלום ורק עסוקים בעבודה. חבר'ה נפלאים. אפילו שאתה כבר ניגש ומנסה לשמוע מהם איזו תלונה, איזו בקשה - שום דבר. הם רק שמחים ורק מחייכים".
ניתן לראות כי מדובר בחבורה מקצועית מאוד, שעובדת כיחידה אחת. גם החברים לעבודה מפרגנים להם בלי סוף, ועוזרים להם להסתדר עם המגבלות. "לפחות אין להם הסכנה של פגיעה בשמיעה בגלל רעש בעבודה", הם מציינים בהומור.
אותם חרטים, רתכים ואנשי מתכת חירשים אילמים מרפא"ל, שבידם הופקדה אחת העבודות החשובות של מדינת ישראל, מקווים כי חשיפת סיפורם האישי תעזור לרבים נוספים. הם מקווים כי בעלי המפעלים ובתי המלאכה יקבלו מכך את העידוד הדרוש כדי להעסיק עוד ועוד חירשים אילמים, ובמקביל תזכה אוכלוסיית החירשים אילמים לדחיפה שתאפשר להם לצאת ולחפש עבודה כשווים.