ברק: רפורמה תפגע בחוסן לאומי
נשיא העליון לשעבר תקף בכנס הרצליה את הצעותיו של פרידמן שעלולות "לגדוע עץ שגדל 60 שנה"
בנאום נוקב שנשא נשיא בית המשפט העליון בדימוס, גמר ברק את את ההלל על מערכת המשפט שנבנתה בישראל ב-60 שנותיה, ושיבח את התרומה שנשאה לגיבוש הדמוקרטיה בארץ. הוא תיאר גם את תרומתו של המשפט הישראלי להתפתחות המשפט הבינלאומי, ובמיוחד ציין את חשיבותו של בג"ץ ואת השיטה הייחודית שפותחה בארץ לבחירת שופטים, המתמנים בידי ועדה בת תשעה חברים שבה רוב לא פוליטי – עיקרון חשוב ביותר, לדבריו, שנתון במתקפה מצד השר פרידמן.
השופט הוותיק הדגיש כי הוא מודע לצורך בשינויים במערכת המשפט, "אך השינויים הנדרשים אינם השינויים המוצעים עתה. אני מודאג מן התוכן ומן ההיקף של השינויים המוצעים. אני מודאג מהאינטנסיביות של השינויים, שלא קודם להם דיון מקצועי ראוי ואף לא שיח ציבורי מינימלי", אמר, בשגרו חיצי ביקורת ברורים לעבר שר המשפטים. "תוצאתם תהיה פגיעה קשה בערכים עליהם מושתת הדמוקרטיה שלנו", התריע ברק.
התקפות קשות ובלתי מבוססות על בית המשפט העליון והעומדת בראשו, נמשכות והולכות", אמר נשיא בית המשפט העליון לשעבר. "היהלום שבכתר שלנו – הבג"ץ – מותקף יום יום, שעה שעה. החישוקים הנורמטיביים שאפשרו לנו לקיים זכויות אדם ובטחון גם יחד הולכים ומתפוררים... חוסננו הלאומי אינו מתבסס רק על כוחנו הצבאי. חוסננו הלאומי נשען גם על ערכינו הדמוקרטיים. באלה מבקשות ההצעות השונות לפגוע", הזהיר, וזאת "תוך שתקטן ההגנה המשפטית הניתנת לפועלים בשם המדינה להדברת הטרור, והביקורת הבינלאומית תגבר".
לדבריו, "מבקשים להכניס שינויים אשר יבטלו הישגים מרכזיים בתחום המשפט, ובהם הסבירות, המידתיות, המעמד והשפיטות... כעת מבקשים להחזיר הגלגל אחורה, ובכך לפגוע אנושות בשלטון החוק ובחוקיות השלטון". ברק אמר כי בלי שמירה על טוהר השירות הציבורי באמצעות עקרון הסבירות, שמירה על זכויות אדם באמצעות עקרון המידתיות והרחבת הנגישות לבית המשפט, לא יוגשם שלטון החוק בישראל. "אנו עשויים להיהפך במהירות למדינת עולם שלישי", הוסיף.
ברק הביע חשש עמוק כי "בלי פתיחת דלתות בית המשפט לעתירות בשל הפרות קשות של החוק, ועל-ידי מתן חסינות מפני ביקורת שיפוטית על החלטות שונות של השלטון – יצירת "חורים שחורים" - לא יוגשם שלטון החוק". הוא טען כי "ביקורת חוקתית על חוקי הכנסת מגנה על העקרונות החוקתיים שהכנסת עצמה קבעה", והזהיר: "בדרך זו ניתן יהיה
"התקפות קשות ובלתי מבוססות על בית המשפט העליון והעומדת בראשו, נמשכות והולכות", אמר נשיא בית המשפט העליון לשעבר. "היהלום שבכתר שלנו – הבג"ץ – מותקף יום יום, שעה שעה. החישוקים הנורמטיביים שאפשרו לנו לקיים זכויות אדם ובטחון גם יחד הולכים ומתפוררים... חוסננו הלאומי אינו מתבסס רק על כוחנו הצבאי. חוסננו הלאומי נשען גם על ערכינו הדמוקרטיים. באלה מבקשות ההצעות השונות לפגוע", הזהיר, וזאת, לדבריו, "תוך שתקטן ההגנה המשפטית הניתנת לפועלים בשם המדינה להדברת הטרור, והביקורת הבינלאומית תגבר".
בנאומו, שנישא במשכן כנסת שבו מתקיים השנה כנס הרצליה חרף המחאה החברתית נגד המיקום השנוי במחלוקת, יצא ברק בפנייה אישית לנבחרי הציבור השוהים במשכן, במילים: "לקברניטי המדינה אומר - הגנו על המערכת השיפוטית", ביקש. "אל תתנו יד להצעות השונות אשר ישנו את ייעודה; עץ שגדל והתפתח 60 שנה, ניתן לכרות אותו בהנף גרזן. אל תתנו לכך לקרות. הימנעות מלנקוט עמדה היא נקיטת עמדה; הימנעות מהגנה על הרשות השופטת היא התקפה עליה".

"שמרו על הבג"ץ ואל תתנו לשנות את אופיו, שכן שינוי אופיו ישנה את אופיה של המדינה לרעה", הוסיף ברק וביקש. "שמרו על דרך מינוי השופטים בישראל, פן יוגבר כוחם של שיקולים מפלגתיים ופוליטיים. הבטיחו את עצמאותו של השופט היחיד ואת עצמאותה המוסדית והמקצועית של הרשות השופטת. שמרו על כך שזו תתנהל על ידי השופטים – ובראשם נשיא בית המשפט העליון – ולא על ידי הפוליטיקאים", שב ברק ועקץ שוב, במרומז, את השר פרידמן.
ביקורתו של נשיא בית המשפט העליון לשעבר חרגה מסוגיות הנוגעות לדינמיקה הפנימית של מערכת המשפט. "לבי קשה", הודה ברק.
"הנני מלא דאגה, שכן נעשה ניסיון מכוון להחליש את בית המשפט, ויתכן שאף לאיים עליו כדי להשפיע בדרך זאת על החלטותיו, לפגוע בעצמאותו ולהנמיך את אופקיו. וזאת יש לדעת : החלשת בית המשפט משמעותה החלשת שלטון החוק וטוהר השלטון... החלשת ערכיה הדמוקרטיים והיהודיים של ישראל... והחלשת החירות והחוסן הלאומי גם יחד. החלשת בית המשפט משמעותה התרופפות החישוקים המקשרים אותנו כעם וכמדינה", חתם.