גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


סופית: אירועי אוקטובר נסגרו בלי אישומים

7 שנים חלפו מאז נהרגו 13 אזרחים ערבים במהומות, והיועמ"ש החליט שלא להעמיד לדין את המעורבים, מאחר ולא נמצאו די ראיות. "התוצאה קשה, אך למשפט הפלילי יש כללים נוקשים"

שני מזרחי | 27/1/2008 17:00 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
אירועי אוקטובר 2000 במהלכם נהרגו 13 אזרחים ערבים-ישראלים נחתמו סופית הערב עם הודעתו של היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז, על סגירת תיקי החקירה נגד השוטרים המעורבים בירי לעבר מפגינים. "לא מצאתי לנכון להתערב בהחלטת המחלקה לחקירת שוטרים בכל הקשור לאירועי אוקוטבר 2000", פסק מזוז. "לא היה מנוס מסגירת התיק". גם שבע שנים אחרי האירועים הקשים הבטיחו המשפחות, ערב ההחלטה, "לרדוף את הפושעים ואת רוצחי בנינו עד שיבואו על עונשם".

- לקריאת החלטתו המלאה של מזוז - לחצו כאן
- משפחות 13 ההרוגים זועמות על ההחלטה

"אכן התוצאה לפיה נהרגו באירועים אלה 13 אנשים, היא תוצאה קשה ומטרידה", כתב מזוז בהחלטה שמשתרעת על פני 500 עמודים. "עם זאת, המשפט הפלילי הוא אחד, ויש לו כללים ברורים ונוקשים באשר לאחריות פלילית והעמדה לדין. לא היה מנוס מסגירת התיק כיוון שלא נמצאה תשתית ראייתית לביסוס אחריות פלילית של מי מן המעורבים באירועים אלה".

היועץ המשפטי לממשלה שבדק את הפרשה ציין בדבריו כי "משנבחנו פרטי האירועים וחומר הראיות שנאסף בחקירת ועדת אור ובחקירת מח"ש, החלטתי לאמץ את המלצות הצוות - לפיהן אין מקום להתערב בהחלטה, שהגיעה למסקנה שאין בחומר החקירה תשתית ראייתית מספקת, המאפשרת הגשת כתבי אישום נגד מי מן החשודים".

עם זאת, מזוז הדגיש בהחלטתו כי בחלק מן המקרים אכן נפלו טעויות בקבלת החלטות מבצעיות ובהוראות ופקודות שניתנו, "אך מכאן ועד למסקנה כי נתגבשה אצל מי מהם גם אחריות פלילית, ארוכה הדרך".
שוטרים באירועי אוקטובר. צילום ארכיון
שוטרים באירועי אוקטובר. צילום ארכיון ארכיון
"נמנעה ממח"ש אפשרות לבצע פעולות חקירה בסיסיות"

בהחלטתו מונה מזוז מספר קשיים מכריעים בפרשה, כאשר הראשון שבהם הוא הקושי בהגעה לחקר האמת ובניהול חקירה אפקטיבית. "באירועים הנדונים נטלו חלק אלפי מפגינים ומתפרעים", כתב. "עוצמת האלימות והתוקפנות שבאה לידי ביטוי באירועים היתה גבוהה ביותר. היכולת לבצע חקירה אפקטיבית ולהגיע לחקר האמת באירועים המוניים וקשים מסוג זה מוגבלת מאוד מעצם טיבה".

מזוז ציין כי מצוותי החקירה של מח"ש נמנעה האפשרות לבצע פעולות חקירה בסיסיות

כמו הגעה לזירה וביצוע השוואת קליעים בשל האופי המיוחד של האירועים. לדבריו, בשל החשש לחיי החוקרים לא ניתן היה לשלוח צוותים לזירת האירוע או לגבות באופן מיידי את עדויותיהם של עדי ראייה ומעורבים.

מזוז הוסיף כי בנוסף לכך, "ערכו המשפחות את ההלוויות של ההרוגים בתוך שעות ספורות מהאירוע. ראשי מח"ש סברו שאין לפנות לבית המשפט נוכח הרגישות ולפיכך הסתפקו בפניה למשפחות תוך הסבר ובקשה לנתיחות פתולוגיות. לפיכך, כשמשפחות ההרוגים סירבו לנתיחה לא נעשתה פנייה לבתי המשפט".

יתרה מכך, כתב מזוז, במהלך האירועים ולאחר מכן, מח"ש היתה היחידה שיזמה ופעלה לחקירת האירועים, תוך שהיא נתקלת בחוסר רצון של שיתוף פעולה מן המגזר הערבי. הוא הזכיר כי בשל קשיים אלו, התקבלה החלטת ממשלה על הקמת ועדת חקירה ממלכתית שתבחן את האירועים בצורה מקיפה. הוועדה הגישה את מסקנותיה ובעקבותיהם כידוע, החלה חקירת מח"ש בסופה הוחלט לסגור את התיקים.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים