"אמא עלולה להתאבד אם תגורש"
משרד הפנים החליט לגרש את ד' בת ה-63 השוהה בארץ מזה 16 שנה בטענה שעלתה לאחר שהציגה מסמכים מזויפים. בנה של ד': היא לא תשרוד יום אחד
האם ד', בת לאם נוצרייה ואב מוסלמי, התחתנה עם יהודי שעלה ארצה ב-1990 שנים ספורות לאחר שבני הזוג התגרשו. שנתיים לאחר מכן עלתה ד' עם בנה לישראל ולמרות שאינה יהודיה קיבלה מעמד של עולה חדשה. לטענתה, כניסתה לישראל התאפשרה לאחר שהציגה לשגרירות הישראלית שורה של מסמכים, בהם תעודת הלידה שלה, בה מצוין כי היא אינה יהודיה.
ב-1994 ביקש בנה מ' להינשא ופנה לרבנות כדי לברר האם הוא יהודי. לאחר פנייתו עדכנה הרבנות את משרד הפנים שד' אינה יהודיה. בעקבות זאת הוחלט לבטל את מעמדה כעולה, מכיוון שלטענת המשרד היא נכנסה לישראל באמצעות מסמכים מזויפים. ד' הסבירה שמעולם לא הציגה את עצמה כיהודיה והוסיפה כי הציגה בשגרירות מסמכים המעידים מעל לכל ספק שאינה יהודיה. אולם הסבריה לא עזרו, וב-1998 בוטל מעמדה כעולה חדשה.
מאז, בכל כמה שנים, קיבלה ד' ממשרד הפנים אישור שהייה זמני מטעמים הומניטריים, כאשר האישור האחרון ניתן ביולי 2006 ואורכו היה תקף לשנתיים. באוקטובר 2006 דחתה הוועדה המרכזית של משרד הפנים את בקשתה של ד' לקבל מעמד קבע בישראל בטענה שעלתה במרמה.
ב-16 שנות שהותה בישראל התגוררה ד' בערים שונות ועבדה כעוזרת בית, בין השאר בביתו של שר לשעבר. לפני כחודשיים נעצרה, וכעת היא ממתינה לגירושה. פרקליטתה, עו"ד ליאת שטיינברג-חרלמפ, עתרה לבית המשפט לעניינים מנהליים בתל-אביב נגד ההחלטה, ובית המשפט קבע כי לא ניתן לגרשה בשלב זה, אולם היא עדיין נמצאת במעצר.
"החלטת משרד הפנים לביטול מעמדה בטענה כי הגיעה לארץ עם מסמכים מזויפים היא שערורייה שאין כדוגמתה", אמרה עו"ד שטיינברג-חרלמפ. "לא ברור כיצד לאחר 16 שנים של שהייתה בארץ, ולאחר שאין ספק שמשרד הפנים האריך
עורכת הדין הוסיפה כי "לא ברור כיצד מדינת ישראל שוקלת מצד אחד מתן עזרה והגנה לפליטים סודנים, שאין להם זיקה לישראל, אך מגלה כלפיהם רגישות מטעמים הומניטריים ולאור היסטוריית העם היהודי. ואילו במקרה זה מסרבת להאריך את שהיית ד' לשארית חייה אף מטעם הומניטרי ואף לאור העובדה כי דחיית בקשתה לישיבת קבע מסתמך על נימוקים חסרי כל ראיה ובסיס".

בינתיים, מ' מודאג ממצבה הבריאותי של אמו. "היא במצב נפשי מאוד גרוע ומתלוננת שלא מגישים לה עזרה והיא לא אכלה כמה ימים ולא שותה", אמר. "לפני יומיים העבירו אותה לכלא רמלה והיא איבדה את ההכרה. היא לא תוכל להסתדר שם בכוחות עצמה, אז שייתנו לה להישאר".
ממשרד הפנים נמסר בתגובה כי ד' עלתה לישראל תוך הצגת מסמכים המעידים, כביכול, על היותה זכאית שבות על אף שלא היתה זכאית, אלא בנה בלבד. כאשר התברר שהמסמכים שהוגשו על ידה בגין יהדותה היו מסמכים כוזבים, ולמעשה עלייתה נעשתה במסגרת הטעיית המדינה, בוטל מעמדה, אולם היא קיבלה מעמד חלופי זמני של תושב ארעי לפנים משורת הדין.
עוד נמסר כי משפג תוקף הרישיון שניתן לה, הגישה ד' בקשה למעמד של תושב קבע בישראל. בקשתה נדונה בוועדה למתן רישיון מטעמים הומניטריים, אשר קבעה כי אין מקום לאשר בקשה זו. על אף שמכתב הסירוב הועבר לידיה, המשיכה לשהות בישראל באופן בלתי חוקי ומסיבה זו נעצרה. במשרד הפנים הוסיפו כי מאחר שהוגשה עתירה מנהלית בימים האחרונים, תשובתנו המפורטת תימסר בבית המשפט.