שלטי החוצות חוזרים לאיילון
הצעת החוק להחזרת שלטי הפרסומת לנתיבי איילון עברה בקריאה בראשונה. אכזבה מחברי השדולה החברתית - כלכלית. ארגוני הסביבה: דוגמא מובהקת להידוק הקשר בין הון ושלטון. משה נור: ''ייתכן שיתווספו לחוק עוד כביש אחד או שניים''
הממשלה החליטה לקבל אמש (ב') בקריאה ראשונה את הצעת החוק של ח"כ יורם מרציאנו, להחזרת שלטי הפרסומת לנתיבי איילון (עם אופציה להרחבה). 20 חברי כנסת תמכו בהצעת החוק, 4 התנגדו ואחד נמנע. עכשיו תורה של וועדת הכלכלה (בראשות ח''כ ארדן, שהשמיע בעבר את התנגדותו להצעה) להכין אותה לקריאה שניה ושלישית.
בינואר אשקד התנגדה הממשלה להצעה בועדת השרים לענייני חקיקה, אבל אתמול השתנתה עמדתה בעקבות תמיכת שר התחבורה שאול מופז והשר לביטחון פנים אבי דיכטר, שהגיעו לסיכום מול ח"כ מרציאנו, לפיו תוקם ועדה שתבחן את השלכות השילוט על תאונות הדרכים.
בדיונים, שקדמולהצבעה התנגדו במשרד לביטחון פנים, כמו גם במשרד הפנים ובמשרד המשפטים. במשרד התחבורה שררו אי הסכמות: מומחי המשרד הודיעו בעבר כי הם מתנגדים לשילוט בדרכים, אבל בחודשים האחרונים הודיע המשרד שיגבש עמדה רשמית רק לכשיסתיים מחקר בנושא, שצפוי להיערך זמן רב.
הסיכום קובע כי מסקנות הוועדה יוגשו בעוד כשנה. ההערכות הן, שחברות השילוט יפנו בתביעה להחזיר את השילוט לאורך נתיבי איילון במהלך תקופה זו. שילוט שהוסר (או יותר נכון כוסה ביריעות בד גדולות) בתחילת ינואר 2008, על פי צו בית משפט.
בארגונים הירוקים זועמים נוכח ההיפוך שחל בעמדת הממשלה. "מה שקרה מוכיח, שארגונים הירוקים לא יכולים לסמוך על אף אחר", קובע רמי ליבני ממרכז השל.
''שר התחבורה, שבמשרדו שוררים חילוקי דעות לגבי הנושא, מפיל את האחריות לנפגעי תאונות הדרכים על בתי המשפט.
''עתה חברות השילוט יפנו ויבקשו להחזיר את השלטים ובתי המשפט יצטרכו להחליט כמה הרוגים יהיו בשנה'', קובע יובל שור, רכז ''אמנים למען צדק סביבתי''. ''גם עמדתו של השר לביטחון פנים, שנציגיו התנגדו עד כה נחרצות, תמוהה בעיננו''.

ההצבעה נדחקה לסוף היום והתרחשה בשעה מאוחרת, כשמרבית חברי הכנסת כבר עזבו את המשכן. ליבני ויובל שור, רכז "אמנים למען צדק סביבתי", הגיעו למקום וניסו לשכנע את חברי הכנסת להישאר ולהצביע, אבל "לכל אחד היה עיסוקים אחרים ותירוצים מצוינים: פריימריז, חתונות וכו'", מספר ליבני.
"בעיקר אנו מאוכזבים נוכח הנוכחות הדלה של חברי השדולה הסביבתית- חברתית. שלא יספרו לנו אחרי זה שהם ירוקים, כיוון שאי אפשר לסמוך עליהם".
ח"כ דב חנין, יו"ר עמית של השדולה הסביבתית חברתית, דווקא כן נכח והצביע נגד, יחד עם ח"כ
"מבחינת הבטיחות בדרכים - המשטרה הראתה בדיוני הכנסת נתונים חד משמעיים לפיהם הסחת הדעת שגורמים שלטי החוצות עלולה להיות מסוכנת לנהגים", אמר חנין והוסיף, שאין להחזיר את השלטים עד שיסתיים המחקר של משרד התחבורה.
חנין הוסיף שהצעת החוק מאפשרת מבחינה סביבתית, "אינפלציה של שלטים בצדי הדרכים ותפיסה נרחבת של שטחים פתוחים לשם כך.
"מבחינה חברתית איני רואה כל סיבה להעמיד את המרחב הציבורי של כולנו לרשות המפרסמים ולהפוך את כולנו לקהל שבוי של הפרסומות. אפשר בהחלט להסתפק בפרסומות שאנחנו סופגים בכלי התקשורת, בעיתונות וברחובות העיר.
הוא סיכם כי "קשה להבין איך הממשלה וחברי הכנסת נותנים לרכבת החקיקה הרעה הזאת להמשיך ולדהור כאילו היה זה הנושא החשוב ביותר שעל סדר יומה של הכנסת".

ליבני ושור, שהגיעו לדיון בהזמנת ח"כ חנין, לא הצליחו להיכנס אליו, לאחר שלטענתם סולקו בגסות על ידי ח"כ מרציאנו. "נכנסנו למקום ושוחחנו עם חברי הכנסת. לפתע זיהה אותנו ח"כ מרציאנו, ניגש אלינו והתפתח ביננו ויכוח", מספר ליבני.
"הוא קרא לנו שקרנים ונוכלים ואמר שאנחנו מייצגים את המתחרים. זה די הדהים. ניסיתי להגיד לו שציבור בוחריו יעניש אותו אם ימשיך בקו הזה, ובתגובה החל לצעוק תוך שימוש בתנועות ידיים אגרסיביות: "אתה מאיים עלי?".
לאחר מכן הוא קרא לקצין ביטחון, טען שאיימנו עליו מילולית ודרש לסלק אותנו, על אף שהוא תקף אותנו. לבסוף העיפו אותנו משם".
כל זה אירע בפרהסיה לדבריו, תוך שחברי כנסת רבים מתגודדים סביב. אם לא די בכך, "בסמוך ישבו בנחת על הכורסאות בעלי חברות הפרסום הגדולות וסביבם סוללת אנשי תקשורת, התחבקו עם חברי הכנסת ושידרו שהם מרגישים מצוין".
מלשכתו של ח"כ מרציאנו נטען, שלא כך אירעו הדברים, ושהפעילים סולקו בעקבות הפרעותיהם וקריאות שהשמיעו מהיציע. ליבני טוען בתגובה: "לא היו דברים מעולם. לא הגעתי בכלל ליציע, הכל התרחש באזור המזנונים".
מדובר משמר הכנסת מנסר שהשניים לא סולקו, הם היו ביציע העיתונאים ולאחר שהתברר שאין להם תעודות עיתונאי הם הוצאו.
"קשרי ההון - שלטון המעורבים בעניין, זה פשוט שחיתות מהמדרגה הראשונה", חורץ ליבני. "באים אנשי עסקים עשירים ובעלי כוח וחברי כנסת הולכים אחריהם ואיתם בעיניים עצומות. עתה מנסים להפחיד את אברי גלעד. להם יש כוח ולנו אין, אבל נעשה הכל לשמור על זכותנו למרחב נקי מפרסומות ושההצעה לא תעבור".

גם בדבריו למליאה תקף ח"כ מרציאנו את המתנגדים להצעת החוק, תוך שהתמקד בארגונים הירוקים והתלונן על השמצות נגדו. הוא לא שכח לשוב ולחזור על הטענה (שאיש לא הצליח להוכיח) לפיה הסרת השלטים מסכנת את פרנסת עובדי חברות הפרסום.
חנין, שמטיל ספק בדבר הפגיעה האפשרית לענף הפרסום עקב הסרת השלטים, סיכם לאחר שעברה ההצעה, כי הממשלה אמנם מנסה להציג את עצמה כירוקה, אבל בפועל היא יוצאת נגד ההחלטות של עצמה. ואנחנו נוסיף לדבריו, שכנראה יש מי שחושב שכשמדברים על ירוקים, הכוונה היא לדולרים.
משה נור, הבעלים של נור מדיה סטאר, גורס כי כל הנושא הוא "ביזיון ממדרגה ראשונה. זה לא הון ולא שלטון, זו צרות עין''. בד בבד הוא מציין שמדובר בתועלת כלכלית "גם לעיריות, גם לכלכלה וגם למפרסמים".
באשר לגזילת המרחב הציבורי, טוען נור: "אין בזה שום עניין ירוק. מרחב ציבורי זה אל תיכנס לנו לאוויר ואל תעשה כסף, גם בלב תל אביב. איפה זה נגמר?
איפה זה נגמר מבחינתך?
"הוצאנו מכתב לפיו כל החברות מתחייבות ליישם את מסקנות הוועדה, שתגביל את המרחקים, סוג התמונות וכולי".
בכוונתכם להסתפק בנתיבי איילון?
"ייתכן שיתווספו לחוק עוד כביש אחד או שניים, שנחשבים פרבריים ועוברים דרך מספר ערים, כמו כביש 'אור יהודה - סביון'''.
ומה עד שיתקבלו מסקנות הועדה?
"בינתיים אנו מתכוונים להחזיר את המצב לקדמותו. אני מאוד מקווה שנצליח לעשות זאת, כי הענף על סף התמוטטות. זה לא נגמר רק בחברות הפרסום, זה גם חמישה בתי דפוס שעומדים להיסגר''.
יש לציין, שהצעת החוק השתנתה מאז שעברה קריאה טרומית, וצומצמה מדרכים בינעירוניות ככלל, לנתיבי איילון. חברת נור, בדומה לחברות פרסום אחרות, הואשמה בעבר בגין תליית שלטי חוצות בניגוד לחוק.
נור טוען בתגובה, כי "הייתה לנו האשמה אחת בגלל שהחוק, לפיו השלט לא יראה מדרך בינעירונית, אינו ברור ונתון לפרשנות".
נור לא שוכח להודות לח''כים מרציאנו וחסון שקידמו את הצעת החוק: ''מי שפנה אליהם זה פורום ה- 15. דיכטר, שהרים את הכפפה, ישב עם מופז וסגר איתו את הנושא, אחרי שהבינו שאנו צודקים''.
"המצאנו את הטכנולוגיה למקומות דוגמת איילון ואנו מייצאים אותה לכל העולם. הטענה כי זה גורם לתאונות שקרית. אין שום תאונות מהדברים האלה. הירוקים האלה מבזים את הירוקים האמיתיים, הם פונים בכלל לנושא התאונות בדרכים''.
אבי לוי מנכ"ל פעולה ירוקה: "זה פשוט ביזיון שחוקים מקודמים בישראל באמצעות כסף בלבד.
''אתמול פשטו גדודים של לוביסטים ואנשי יחסי ציבור על הכנסת ומסתבר, שחוקים בישראל באמת נקבעים לפי מי שיש לו כסף לשלם עליהם. אני מאמין במוסדות המשפט בישראל ומקווה שהחוק ייעצר".
ואם נחזור ללוחם הצדק, אברי גלעד, אמש התבשרנו כי מעבר לעורכי הדין של חברת ''רשת'' שייצגו אותו בתביעת חברת נור, יצטרפו לסוללת ההגנה גם עורכי הדין של ''אדם, טבע ודין''.
לקריאת הצעת החוק
לחתימה על העצומה נגד שלטי החוצות
מאמר משפטי על השתלשלות האירועים, מאת דניאל מישורי, אונ' תל-אביב