בייניש: לא קל לעבוד עם השר פרדימן
הדו-קרב המילולי בין נשיאת העליון לשר המשפטים מסרב לגווע. בראיון לביטאון "עורך הדין" סיפרה בייניש על היחסים הטעונים: 'הדיבורים על מניע אישי של השר לא נראים כמו המצאה דמיונית'
בייניש אולי צפתה את חילוקי הדעות עם השר הממונה עליה בטרם נכנס לתפקידו, אבל היא מודה כי לא חזתה שהנתק ביניהם יגיע למימדים כאלה.
לדברי הנשיאה, פרידמן אומנם ביטא כבר בעבר את אותן עמדות מקצועיות שהוא מבטא כיום, אולם "לא בעוצמה כזאת ולא במעורבות כזאת. הוא חולק על דברים מסוימים, פסקי דין של בית המשפט, השקפות של בית המשפט, זה לא מהיום. הוא חלק עלינו בעבר אבל הוא לא נתן לכך ביטוי בעוצמה הנוכחית".
כשנשאלה האם קיימים משקעים אישיים שמורגשים במהלך שיחותיה המקצועיות עם פרדימן השיבה בייניש כי "שיחותינו הן מאוד ענייניות, אבל אין ספק שבאווירה הלעומתית הקיימת שיתוף פעולה אינו קל". היא התייחסה גם לטענות שלפיהן הרפורמות שפרידמן יוזם נובעות מכך שלא קידמו מקורבים שלו לעליון ואמרה כי "הדיבורים על מניע אישי של השר לא נראים לי כמו המצאה דמיונית".
לשאלה
בהתייחסה למעמד השופטים כיום, גייסה בייניש דברים של קודמיה בתפקיד, הנשיאים מאיר שמגר ואהרון ברק. שני הנשיאים הללו, היא אומרת, דיברו על כך שבשנות ה-50 וה-60 היה הרבה יותר אמון בכל מוסדות המדינה.
"הציבור האמין בצדקת הדרך", מסבירה בייניש. "הביקורת היתה שולית, מחוץ לגדר. השופטים לא היו אייטם רכילותי. לא שאלו במה השופטים עוסקים, איפה היה השופט בערב ועם מי הוא נצפה. אבל החברה השתנתה. האכזבה מחלק מהמוסדות הביאה לחשדנות".
בייניש לא רואה בפרידמן את האשם היחיד בנסיגה במעמד השופטים. "זה רק חלק אחד של העניין", היא מבהירה. "חלק אחר הוא באמת המסע של פגיעה בבית המשפט. זה לא התחיל בשר פרידמן. זה התחיל מקבוצות מסוימות שבאו מנקודות ערכיות שונות, שנלחמו בבית המשפט ובמה שהם כינו "האליטות", מתוך אידיאולוגיה".
היא הדגישה כי "הדברים שמתפרסמים בשנה האחרונה על בתי המשפט והפגיעה הנטענת באמון הציבור בבתי המשפט, אינם אקראיים, הם מסע מכוון של הרבה גורמים אינטרסנטיים בעלי עוצמה, שחוברים יחדיו, כל אחד מאינטרס שלו".
לדברי נשיאת בית המשפט העליון, "אצל חלקם מדובר באינטרס פוליטי, אצל חלק זה אינטרס של מי שמערכת החוק אולי נראית לו כפוגעת בו או כמסכנת אותו".