גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן
  1. גרור את לוגו מעריב אל סימן הבית שבסרגל הכלים בראש הדפדפן (ראה תמונה).
  2. בחר "כן" (או Yes) בתיבת הדו-שיח שמופיעה.
  3. זהו, סיימת!

סגור


יהודי איראן הולכים לקלפי: בחירות בצל הפחד

היהודים שהגיעו להצביע בקלפי בבית הכנסת בטהרן דוחים את הטענות בדבר אפליה מצד המשטר הקיצוני ומתעקשים: חיינו באיראן אלפי שנים ונמשיך לחיות פה

סוכנויות הידיעות | 14/3/2008 20:25 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
הם חיים במדינה איסלאמית שהנשיא שלה הכחיש את השואה וקורא לעתים קרובות לחיסולה של מדינת ישראל. הקהילה היהודית העתיקה באיראן קטנה בשני שליש מאז המהפכה האיסלאמית בשנת 1979, וכמו רבים במדינה הם נמנעים מלהטיח ביקורת פומבית על המשטר הפונדמנטליסטי במדינה. כמו כל האזרחים, גם היהודים באיראן הצביעו היום בבחירות הכלליות לפרלמנט בטהרן.

היהודים האיראניים שהסכימו להתראיין אומרים שאין להם כל בעיה לקיים את אורח החיים היהודי שלהם במדינה שהמשטר בה הוא מוסלמי-שיעי. "אנחנו חיים במדינה הזאת כבר אלפי שנים ונישאר כאן", אמר איש העסקים אדמונד מועלמי, בן 32, לאחר ששלשל את הפתק בקלפי המוצבת בבית הכנסת בטהרן.

למרות שארצות הברית מאשימה את איראן באפליה של המיעוטים הדתיים והאתניים במדינה, אומר מועלמי: "אין לנו תלונות. אנחנו יכולים לבוא לכאן, לבית הכנסת, במשך כל השבוע ולהתפלל".

דבריו של מועלמי ככל הנראה יספקו את השלטונות בטהרן, אבל דוח זכויות האדם לשנת 2007 שפרסמה השבוע מחלקת המדינה בוושינגטון קובע כי כל המיעוטים הדתיים במדינה סובלים מאפליה ממוסדת בדרגות שונות, בעיקר בתחומים של תעסוקה, חינוך ודיור. "העמדה האנטי-ישראלית התקיפה של ממשלת איראן יצרה אווירה מאיימת כלפי הקהילה היהודית במדינה", נכתב בדוח.
"אנחנו יכולים לבוא במשך כל השבוע ולהתפלל". יהודים באיראן. צילום ארכיון: איי-פי צילום ארכיון: איי-פי
"יש לי חברים מוסלמים"

יהדות היא אחת משלוש דתות המיעוטים המוכרות באיראן. לקהילה יש חבר אחד מתוך 290 המקומות בבית החוקקים. ארבעה מקומות שמורים לנוצרים ולנציגי דת הזרתוסטרה – דת פרסית עתיקה. מספרם של היהודים, הנוצרים ובני הזרתוסטרה פחת מאוד בעשורים האחרונים, ובארצות הברית מאשימים את איראן באפליה ממוסדת. איראן מכחישה אפליה מכל סוג שהוא וטוענת כי מדובר בהשמצה של המערב.

המערב גינה את נשיא איראן מחמוד אחמדינג'אד לאחר שהכחיש את השואה, וכינה את מספרם של היהודים שנרצחו בה, שישה מילון, "מיתוס". כמו כן, המערב גינה את אחמדינג'אד לאחר שקרא "למחוק את ישראל מהמפה". המצביעים בבית הכנסת נמנעו מלהתייחס להצהרותיו של נשיאם. "זוהי דעתו האישית", אמר רחמתולא שמסיאן, בעל חנות אריגים בן 64, לאחר שהצביע לשני מועמדים יהודים.

הנער יוסף סופרי,

שעמד מחוץ לאזור הקלפי בבית הכנסת, אמר כי מעולם לא היו לו בעיות על רקע היותו יהודי. "יש לי בעיקר חברים יהודים, אבל גם כמה חברים מוסלמים", אמר. "בכל פעם שאני הולך למסגד, מקבלים אותי בברכה". סופרי אמר שייתכן שיעבור להתגורר עם אביו בארצות הברית. "אין לו קרובי משפחה כאן, רובם עזבו לשם", אמר.
נשיא איראן מחמוד אחמדינג'אד. צילום ארכיון: איי-אף-פי
נשיא איראן מחמוד אחמדינג'אד. צילום ארכיון: איי-אף-פי צילום: איי-אף-פי

הקרן לידידות מעודדת עלייה

הקהילה היהודית באיראן צנחה מאז המהפכה בשנת 1979 מ-85 אלף בני אדם לכ-25 אלף. עדיין, זו הקהילה היהודית הגדולה ביותר במזרח התיכון שנמצאת מחוץ לישראל. בשנה שעברה קבוצה בולטת של יהודים התנערה מעלייתם החשאית של 40 יהודים לישראל בחודש דצמבר. הם דחו כל טענה שהם מעורבים, וטענו שהם מרוצים מתנאי המחיה באיראן.

גורמים במשרד לקליטת עלייה בירושלים אמרו כי הקבוצה של 40 היהודים היא הגדולה ביותר בשנים האחרונות שהגיעה מאיראן כקבוצה אחת. לדברי הגורם, הקרן לידידות נוצרית-יהודית הציעה לכל עולה חדש סכום של עשרת אלפים דולר.

לדבריו של מועלמי, העולים שעזבו בדצמבר חזרו מאוחר יותר לאיראן. "למרות שאנשים עוזבים, יהודים חדשים מגיעים ומצטרפים לקהילה שלנו במקומם", אמר מועלמי.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

nrgטורסדילים ונופשונים

nrg shops מבצעי היום

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...
  • עוד ב''בעולם''

כותרות קודמות
כותרות נוספות
לאייטמים קודמים לאייטמים נוספים
  • פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים