75% מהציבור: בעד טרנספר לערביי ישראל
סקר שנערך עבור ערוץ הכנסת מעלה כי רוב הציבור תומך בטרנספר של אזרחי ישראל הערבים למדינה הפלשתינית. 52% סבורים: אין אפליה כלפי ערבים
הסקר נערך באמצעות האינטרנט על ידי מכון המחקר "פאנלס", ובדק 668 חברים בפאנל פוליטי המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה הבוגרת במדינת ישראל, כאשר טעות הדגימה המרבית עומדת על 3.7%. בסקר נשאלה השאלה: האם במסגרת הסכם להקמת מדינה פלשתינית קיימת הצדקה לדרוש טרנספר של אזרחי ישראל הערבים לשטחי המדינה שתקום. רק 25% מהנשאלים שללו מכל וכל את הרעיון.
מתוך 75% שלא שללו את הרעיון, 28% סבורים כי יש לבצע טרנספר של כל אזרחי ישראל הערבים לשטחי המדינה הפלשתינית. עוד 19% אמרו כי יש לבצע טרנספר רק לאזרחים הערבים המתגוררים בסמוך למדינה הפלשתינית – באזורים כמו ואדי ערה והמשולש. ואילו עוד 28% סבורים כי צריך לבצע את הטרנספר על בסיס נאמנות, או חוסר נאמנות למדינה.
ההסבר לנתונים הקשים הללו טמון ככל הנראה ביחס לגבי הזהות הלאומית של אזרחי ישראל הערבים. 50 מהנשאלים סבורים כי הערבים מזדהים קודם כל עם הלאומיות הפלשתינית, ורק לאחר מכן מזהים את עצמם כישראלים. ואילו 40% מהנשאלים סבורים כי אזרחי ישראל הערבים מזדהים אך ורק עם הלאומיות הפלשתינית. רק אחוז בודד של הנשאלים סבור שהאזרחים הערבים מזדהים אך ורק עם הזהות הלאומית הישראלית.

חה"כ ברכה אתמול בעצרת המרכזית לציון יום האדמה ה-32. צילום: ליאור רותם ליאור רותם
"רעיונות גזעניים הזויים"
למרות העובדה שרבים בציבור השיבו שזכותם של אזרחי ישראל הערבים להישאר בבתיהם אינה מובנת מאליה, מרבית המשתתפים בסקר סבורים כי הערבים אינם מופלים לרעה. 52% מהנשאלים השיבו כי אזרחי ישראל הערבים אינם מופלים לרעה. לעומת זאת, 43% השיבו בחיוב לשאלה וחמישה אחוזים מהנשאלים טענו כי הם אינם יודעים לענות על השאלה.
יו"ר סיעת חד"ש, חה"כ מוחמד ברכה (חד"ש), הביע זעם על כך שערוץ הכנסת יזם סקר שכזה, בו התבקש הציבור להביע את דעתו לגבי טרנספר של ערביי ישראל. "אני מתעב את הסקר ואת ממצאיו", אמר ח"כ ברכה. "ערוץ הכנסת צריך לבטא את הדמוקרטיה במדינת ישראל ולא יכול להיות חברה פרטית לקידום רעיונות גזעניים והזויים".
חה"כ ברכה ריכז את עיקר
הביקורת כלפי ערוץ הכנסת. "גם אם תשעים אחוז מחברי הכנסת יחליטו שאין זכות דיבור לערוץ, עדיין תהיה לו זכות דיבור", הסביר חה"כ ברכה. "ישנם דברים שאינם כפופים לרוב ומיעוט, כמו הקיום וחופש הדעה. הם אינם קשורים למצב רוח. ערוץ הכנסת נכשל כשלון קולוסאלי בעצם העלאת השאלה וראוי שהממונים עליו יקראו אותו לסדר, בלי לפגוע בעצמאותו".
מנכ"ל ערוץ הכנסת, אורי פז, דחה את הביקורת של חה"כ ברכה. "הנושא עומד על סדר היום הציבורי והפוליטי, ועל כן הועלה במסגרת שאלת סקר שהוצגה לחה"כ ברכה, במהלך ראיון מיוחד ונרחב שנערך עמו בתכנית 'חיידק פוליטי'", אמר פז. "אנו מכבדים את עמדתו (של חה"כ ברכה) ונמשיך לעשות את עבודתנו במקצועיות ובהוגנות".