"מנסים להניח אקדח לרקתו של ביהמ"ש"
נשיא העליון לשעבר אהרון ברק ממשיך לתקוף את יוזמות שר המשפטים ומזהיר מהשלכותיהן. "ביהמ"ש הוא נכס של העם ומעמדו נתון בסכנה. אם לא נשמור עליו, הוא לא ישמור עלינו"
"משקיף אני אחורה על הישגנו בתחום המשפט והשיפוט ב-60 שנות המדינה, ולבי מתמלא גאווה", אמר ברק בנאומו. "בוחן אני את הנעשה בתחום המשפט והשיפוט בשנה האחרונה, ולבי מתמלא דאגה". למען הסר ספק, הפנה ברק אצבע מאשימה למקור הדאגה. "המגמות המסוכנות לעצמאות השפיטה ולהגנה על החירות וטוהר השלטון, העולות מפעולותיו של שר המשפטים, כלומר, של הממשלה", הסביר.
ברק הודה כי יש צורך לבצע שינויים במערכת המשפט, אולם לדבריו, התוכניות שמציע השר פרידמן אינן אלה הנדרשות. "אני מודאג הן מן התוכן והן מההיקף של השינויים המוצעים", אמר. "אני מודאג מהאינטנסיביות של השינויים, שלא קדם להם דיון מקצועי ראוי ואף לא שיח ציבורי מינימלי. אני מודאג מהשינויים המוצעים משום שתוצאתם תהיה פגיעה קשה בערכים עליהם מושתתת הדמוקרטיה שלנו".
לדברי ברק, השינויים שמציע פרידמן, בהם שינוי שיטת בחירת השופטים וצמצום "זכות העמידה" בבג"ץ, וכן ההתקפות על בית המשפט העליון ועל הנשיאה דורית בייניש, "יחזירו את הגלגל אחורה", ונועדו "לפגוע קשות בשלטון החוק ובחוקיות השלטון. החלשת בית המשפט משמעותה החלשת שלטון החוק וטוהר השלטון. החלשת בית המשפט משמעותו החלשת ערכיה הדמוקרטיים והיהודיים של ישראל. החלשת בית המשפט משמעותה החלשת החירות והחוסן הלאומי גם יחד. החלשת בית המשפט משמעותה התרופפות החישוקים המקשרים אותנו כעם וכמדינה. איננו יכולים להרשות לעצמנו כל אלה. הדמוקרטיה שלנו שברירית מדי".
נשיא העליון לשעבר הוסיף כי "כל השינויים הללו עולים בקנה אחד עם הדמוקרטיה, אם זו נתפסת אך ורק כשלטון הרוב, שהרי הכוונה של מציעי השינויים הינה
ברק פנה ל"אחיו ואחיותיו ברשות השופטת", בקריאה "המשיכו בדרככם... המשיכו להיות מעוזו של האדם בישראל; הגנו על כל אדם באשר הוא אדם; על כל מיעוט באשר הוא מיעוט; הבטיחו שוויון בין כל אזרחי המדינה הזו; הבטיחו את כבודו של כל אדם באשר הוא אדם; אזנו כבעבר באופן ראוי בין צרכי הכלל לחירות הפרט".
אל "קברניטי המדינה" הוא פנה בבקשה: "הגנו על המערכת השיפוטית; אל תתנו יד להצעות השונות אשר ישנו את ייעודה; עץ שגדל והתפתח 60 שנה ניתן לכרות אותו בהינף גרזן. אל תתנו לכך לקרות".
גם מהציבור בישראל מבקש ברק לשמור על מערכת המשפט. "יש לנו בישראל רשות שופטת, הוגנת, ישרה ועניינית", קבע. "רשות שופטת שהצליחה לשמור על זכויות האדם במקום שמדינות רבות אחרות נכשלו. המדינה נמצאת במאבק על דמותה. מעמד הרשות השופטת הוא מרכיב מרכזי במאבק זה. חזקו מעמד זה; שמרו עליו; ישראל בלא הבג"ץ היא ישראל אחרת; ישראל בלא עצמאות שיפוטית היא ישראל אחרת; ישראל בלא שיפוט א-פוליטי היא ישראל אחרת; ישראל בלא ביקורת שיפוטית על חוקתיותם של חוקים היא ישראל אחרת; ישראל שבה כל דאלים גבר ויש דין ללא דין היא ישראל אחרת".
את נאומו סיים בנימה אישית וקודרת גם יחד. "משקיף אני על החברה הישראלית מתוך נקודת מבט שאין בה כל אינטרס אישי", אמר. "איני נושא עיניי לשום תפקיד ציבורי. מאושר אני באווירה האקדמית השקטה, אך לבי דואב על שנכס לאומי כבית המשפט נפגע לנגד עיננו. שכן זאת יש לדעת: בית המשפט אינו נכס של איש זה או אחר; הוא אינו נכס של מפלגה זו או אחרת. הוא נכס של העם ומעמדו נתון בסכנה. יזכור נא עם ישראל: אם לא נשמור על בית המשפט, הוא לא יוכל לשמור עלינו; אם לא נשמור על הדמוקרטיה שלנו היא לא תשמור עלינו".