פרסי הגלובוס הירוק לשנת 2008
היום, יום איכות הסביבה הבינלאומי, יוענק האוסקר של ענף איכות הסביבה הישראלי. הגלובוס השחור מוענק השנה לוועדה למתקנים ביטחוניים

זו השנה החמישית ברציפות, שמחלק ארגון חיים וסביבה את הפרס שהפך לאוסקר בתחום איכות הסביבה הישראלי. חיים וסביבה הוא ארגון הגג של ארגוני הסביבה בישראל והכולל למעלה ממאה ארגונים מכל רחבי הארץ שפועלים ביחדלקידום חקיקה ומדיניות סביבתית, כמו גם להגברת מעורבות הציבור.
והזוכים בשנת ה- 60 למדינה הם:
הארגון הסביבתי שומרה לסביבה טובה. הארגון הראשון במגזר החרדי, שהוביל פעילות לשמירת איכות הסביבה. הוא צמח ב- 1996 מיוזמה מקומית בשכונה החרדית "הר נוף" בירושלים ומאז פועל לקידום איכות החיים והסביבה בירושלים, תוך התחשבות בדעותיהן וברגישויותיהן של הקהילות הדתיות והחרדיות בעיר.
שומרה לסביבה טובה פועלים ליצירת זיקה של הציבור החרדי ליער ירושלים בפרט ולשמירה על שטחים פתוחים ועל הסביבה בכלל, בין השאר באמצעות פעילויות חינוכיות במוסדות החינוך החרדיים. ביוזמתם נעשה שימוש חוזר במי מקוואות, נכתבים מאמרים הלכתיים בנושאי סביבה ויהדות, ומתקיימים מאבקים סביבתיים שונים, בתוכם קמפיין להצלת יער ירושלים והתנגדות לכביש הטבעת המערבי של ירושלים.
אחת מגולות הכותרת של פעילות הארגון היא הקמת "השומרה", אתר ביער ירושלים שהוקם בשיתוף קק"ל ומשמש מוקד לפעילות חינוכית בחיק הטבע עבור משפחות ותלמידים מהקהילה הדתית-חרדית.
ועדת הפרס בוחרת ביותם אביזוהר, מנהל עמותת ישראל בשביל אופניים, על היותו "דוגמה למנהיגות סביבתית וחברתית המלכדת אנשים מרקעים שונים סביב חזון אחד: עתיד
אביזוהר, אדריכל נוף ומתכנן במקצועו, פועל מזה שנים ארוכות למען קידום תחבורת אופניים בערים. בין השאר הוא מי שעומד מאחורי "מסה קריטית", "יום ללא מכוניות" "העיר על אופניים" ואירועים נוספים, שהצליחו למשוך אלפי משתתפים ולזכות לתהודה ציבורית רחבה.
והוא פועל לקידום הנושא גם בקרב מקבלי ההחלטות. בין השאר הוא יזם את הצעת החוק לעידוד תחבורת האופניים, הצעה מקיפה, עליה חתמו 71 חברי כנסת.
מבחינתו, דרך אגב, הפרס מוענק לכל חברי העמותה, שהפכה בשנתיים האחרונות מארגון תל אביבי מקומי - תל אביב בשביל אופניים - לארגון ארצי המונה 15 אלף החברים ומשפיע רבות בתחומי סביבה וחברה.
הגלובוס הירוק על מפעל חיים מוענק השנה למוריס קאהן, על מפעל חיים בתחום פילנטרופיה סביבתית.
קאהן, מייסד ויו"ר קבוצת עורק, ספקית מובילה בתחום שירותי תקשורת, מדיה ומידע בישראל ובעולם וייסד בשנת 1999 עם בנו, בנג'י קאהן, את עמותת "צלול".
העמותה פועלת לשמירה על איכות הסביבה בישראל תוך שימת דגש על מניעת זיהום הים, הנחלים ומקורות המים. מאז הוקמה רשמה הישגים משמעותיים במספר מאבקים חשובים בנושא זיהום ים ונחלים, ביניהם המאבק להוצאת כלובי הדגים ממפרץ אילת ולהצלת שונית האלמוגים הגוססת בים סוף.
המאבק למען שיקום והחייאת נחל נעמן ומפרץ עכו שהצליח, והוותה חלק נכבד המאבק המוצלח לביטול כוונת השפד"ן, להקים משרפה בלב גוש דן לטיפול בבוצת הביוב.
במגזר העסקי מוענק הפרס למפעלי נייר חדרה בע"מ, על פרוייקט הסדרת שפכי המפעל.
"נייר חדרה אימצה את נושא המצוינות הסביבתית כערך אסטרטגי יסודי, והיא משלבת אותו בתכניות העבודה שלה" מודיעה הוועדה.

המפעל זוכה בפרס משום שטיפל באופן יסודי במפגעי השפכים והריח, שהזרים בעבר לנחל חדרה באמצעות הקמת מערכת טיהור שפכים, שמאפשרת לטהר את המים ולמחזרם לצורך ייצור הנייר.
נייר חדרה היו הראשונים בתעשייה הישראלית, שעברו לפעול באופן מלא באמצעות מקור אנרגיה של גז טבעי, מה שתרם להפחתה משמעותית בזיהום האוויר באזור.
גם לכנסת יש זוכים ירוקים: לא קשה לראות שהפעילות הסביבתית הולכת ומתגברת בכנסת, לא מעט בזכות פעילות השדולה הסביבתית-חברתית, שמונה 42 ח"כים מכל סיעות הבית.
שישה חברי כנסת, שמובילים את הפעילות הסביבתית בכנסת על פי "המדד הסביבתי לאיכות הכנסת" של אדם טבע ודין, יקבלו תעודות הוקרה.
והח"כים הסביבתיים המצטיינים הם:
ראשי השדולה הסביבתית-חברתית ח"כ ד''ר דב חנין (חד"ש) וח"כ הרב מיכאל מלכיאור (העבודה), יו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה אופיר פז-פינס (העבודה), הרב משה גפני (יהדות התורה), יו"ר ועדת הכלכלה גלעד ארדן (הליכוד), ואסתרינה טרטמן (ישראל ביתנו), שהקימה את השדולה הפרלמנטרית למען ים המלח.
הגלובוס הירוק במגזר המוניציפאלי מוענק ל"המרכז לקיימות מקומית", הפועל לקידום איכות סביבה עירונית.
מדובר ביוזמה לה שותפים מרכז השל לחשיבה ומנהיגות סביבתית, המשרד להגנת הסביבה, בית הספר ללימודי הסביבה ע"ש פורטר באוניברסיטת תל אביב ומרכז השלטון המקומי.
המרכז, שפועל מתוך הכרה בעובדה שההשפעה הגדולה ביותר על איכות החיים והסביבה נתונה בידי הרשויות המקומיות, נותן להן כלים והכשרות לקידום איכות הסביבה בעיר.
כפי שנודע זה מכבר, גם איגוד ערים דן לביוב יקבל פרס, על שביטל את התוכנית להקים מתקן לשריפת בוצת השפד"ן (הפתרון התרמי) והחליט לקדם במהרה את החלופה החקלאית, כלומר להקים מתקנים לעיבוד הבוצה והפיכתה בתהליך קומפוסטציה לדשן חקלאי.

האיגוד מטפל בשפכים של 2.5 מיליון תושבי גוש דן, וקולט כ- 350 אלף מ"ק שפכים ביום. כיום מייצר השפד"ן כ- 700 טון בוצה ליממה, שעתידים להפוך למשאב בעל ערך, במקום להמשיך ולהיות המטרד הנוכחי, שלא מפסיק לזהם את הים התיכון.
חלופה זו התקבלה לאחר מאבק ציבורי ממושך ועיקש אותו הובילו ארגוני הסביבה, ביניהם צלול, אדם טבע ודין ומגמה ירוקה, יחד עם תושבי האזור, למען ביטול חלופת השריפה.
ולסיום בלתי חביב בעליל, נבשר ש"הגלובוס השחור" יוענק לוועדה למתקנים ביטחוניים (הולמ"ב), ומי שעקב אחר המאבקים נגד הקמת עיר הבה"דים בצומת הנגב, מכיר היטב את שמה.
בסמכות הוועדה, מוסד תכנוני שפועל בחסות חוק התכנון והבניה, לאשר בהליך תכנוני חשאי ומזורז פרויקטים של מערכת הביטחון המוגדרים סודיים או דחופים, ולא באמצעות ועדות התכנון המחוזיות, ללא דיון פומבי ומבלי שתהיה לציבור אפשרות להתנגד.
בדרך כלל נענית הוועדה לבקשות, גם כאשר מדובר בפרוייקטים שספק אם הם מצדיקים אישור שלא בדרך התכנונית הרגילה, וגם כאשר מדובר בהשפעה חמורה על הציבור הרחב.
דוגמאות לכך לא חסר: הרחבת בסיס חיל הים בעתלית על חשבון חוף הים והמבצר העתיק, פרויקט "הפולינום" - מבנה אדיר ממדים שעתיד לקום על קו החוף של חיפה, עיר הבה''דים ועוד ועוד.
פרסי הגלובוס הירוק 2007