חלופות סביבתיות לרכבת לירושלים
אפשר למזער את הנזקים הסביבתיים שיביא תוואי הרכבת המתוכנן בין תל אביב לירושלים. התוכנית הסביבתית תוזיל את העלויות ותאיץ את ההקמה. ארגוני הסביבה מחזיקים אצבעות
המסילה מתוכננת לחצות את הרי יהודה בלב "ארץ הכפירה", אזור בעל חשיבות גדולה מבחינה אקולוגית, נופית והיסטורית, שמהווה חלק ממכלול השטחים הפתוחים והערכיים הגדול והרצוף ביותר במרכז הארץ. על חשיבותם אפשר ללמוד מתוכניות המתאר, שהגדירו את רוב המרחב כמיועד לשימור ופיתוח זהיר ובר קיימא.

"ארץ הכפירה", שהשתמר במצבו הטבעי ומוגדר כבעל ערכיות גבוהה במיוחד על פי כל מדד סביבתי, נמצא מצפון לכביש 1 ובין שער הגיא למעלה החמישה. בלבו אפשר לפגוש בנחל יתלה והקניון השחור, שעתידים להוות את לבה של שמורת הטבע המתוכננת באזור.
אבל על פי התוכניות של רכבת ישראל, את המרחב הרגיש הזה עתידה לחצות מערכת של שלוש מנהרות ארוכות ושני גשרים אימתניים, שיסבו פגיעה סביבתית ונופית בלתי ניתנת לשיקום, לחרדת ארגוני הסביבה.
בתוך כך עתיד הגדול מבין שני הגשרים (150 מטרים), לחצות את נחל יתלה, ממש מעל ה"הקניון השחור". לכל זה תוסיפו את הנזקים הסביבתיים החמורים כתוצאה מביצוע עבודות הקמת המסילה באזור הנחל הבלתי נגיש, שיחייבו פריצת דרכי גישה וביצוע עבודות עפר רחבות היקף ותקבלו סוג של קטסטרופה.
בהקשר זה עתידה להתכנס היום (ה') מועצת גנים ושמורות טבע, על מנת לדון בפריצת הדרך
לעבודות על תוואי המסילה. דרך זו, שעתידה לעבור בגן הלאומי הרי יהודה ולהסב לו פגיעה קשה, עשויה להיות מיותרת לחלוטין אם יוחלט ליישם את התוכנית שמוצעת בדוח.
הדוח, שהוכן על ידי פרופ' אלפרד האק, מומחה בינלאומי למנהור ובטיחות במנהרות, מציע לשנות את תוכנית המסילה כדי שהאזור החשוב ינצל.
פרופ' האק מציע לאחד שתי מנהרות מבין השלוש, לכדי מנהרה אחת בת 13 ק"מ, שתעבור מתחת לנחל יתלה. הנמכת המסילה אל מתחת לנחל תאפשר גם לבטל את הגשר הגדול ותמזער את הפגיעה הצפויה לערכי הטבע והנוף.
מעבר למניעת הפגיעה בנחל, חלופה זו יכולה להתבצע בלוח זמנים קצר יותר מזה שנדרש על פי התוכנית הנוכחית, להקמת דרכי הגישה, הגשר והמנהרות הנפרדות. בנוסף לכך, עלותה משתווה לעלות תוכנית הרכבת (ואף עשויה להיות זולה ממנה).
עוד מתברר שאין מגבלות בטיחותיות או תפעוליות
הדוח הועבר לרכבת ישראל, למשרד התחבורה ולוועדה מטעם המועצה הארצית, האחראית לקידום ואישור תוכניות המסילה. תגובותיהם לא התקבלו עד לשעת פרסום הכתבה.
יש לציין כי רשות הטבע והגנים הציעה כבר לפני כשלוש שנים לשנות את התוכנית כך, שנזקי העבודות ימוזערו. הצעתה, שכללה ביטול של הגשרים והעברת המסילה במנהרה רצופה של 17 ק"מ, נדחתה בוועדה של המועצה הארצית לתכנון ולבניה, על רקע טענות הרכבת לעלות חריגה של השינוי ולהתמשכות בלתי סבירה של הזמן הנדרש ליישומו.
כיוון שהדוח החדש מעמיד בסימן שאלה את טענות הרכבת, דורשים ארגוני הסביבה בארץ כי רכבת ישראל תבחן את החלופה המוצעת יחד עם מוסדות התכנון באופן אמיתי ויסודי ותאמצה, כדי למנוע את הנזקים הסביבתיים רחבי ההיקף והמיותרים בנחל יתלה ובסביבתו.