ועדת דורנר: ממשלות ישראל הזניחו הניצולים
ועדת החקירה בנושא הסיוע לניצולי השואה הציגה את מסקנותיה וקראה להעניק לניצולים 75% מהרנטה המשולמת ע"י גרמניה

במהלך הדיון הציגה הוועדה את מסקנותיה בפני יו"ר ועדת ביקורת המדינה בכנסת, ח"כ זבולון אורלב (האיחוד הלאומי-מפד"ל). "בשנת 1996 בית המשפט העליון הורה למדינה להעלות את התגמולים לניצולי השואה ב-25%, אבל תוך זמן די קצר הסכום הזה התמסמס והפער גדל", הבהירה השופטת דורנר. "ההמלצה המרכזית שלנו, העיקרית והחשובה, היא לתקן את העוול הזה שהוא עוול משפטי", הוסיפה.
המדינה טענה מנגד כי הייתה הצדקה להפרש בין הרנטה הגרמנית לבין הסכום שהיא שילמה לניצולי השואה. היא נימקה זאת בטיעון המתייחס לתקופת ההתיישנות לתביעות שהוגשו בפני הרשויות הגרמניות, עד תקופת ההתיישנות לפי החוק הגרמני. ועדת דורנר קבעה כי "טענה זו אינה נכונה, לא מבחינה משפטית ולא מבחינה מוסרית".
הוועדה ציינה כי כיום ניצולי השואה בישראל מקבלים כיום סיוע הנאמד בכ-50% פחות מזה שמקבלים ניצולי שואה המתגוררים בגרמניה. עוד קבעה ועדת דורנר כי "התנהלות המדינה כלפי ניצולי שואה יוצאי בולגריה גרמה להם עוול משפטי ומוסרי". בהמשך הוסיפה יו"ר הוועדה כי "אנחנו המלצנו להוסיף לתגמולים מערך שירותים נרחב, שיינתן על ידי גופים חוץ ממשלתיים - אבל בתמיכה רצינית של הממשלה".
כמו כן, המליצה הוועדה להכניס שינויים באופן הטיפול בניצולים. היא ציינה כי למרות הרצון הטוב שגילתה הלשכה לשיקום נכים המטפלת בניצולים בשנים האחרונות, עדיין הועלו נגדה תלונות. על כן, המליצה הוועדה ללשכה להקים מרכז מידע כדי להסביר לניצולים על זכויותיהם.
יו"ר הוועדה לביקורת המדינה הביע שביעות רצון מדוח ועדת דורנר. "ההמלצות
הוא סיכם כי "מדינת ישראל התנערה מאחריותה כלפיהם והם חיו חיי עוני ומחסור. ההמלצות של הוועדה הממלכתית הם דוגמה ומופת למילוי תפקידה של הכנסת".

מרכז הארגונים, ארגון הגג של ניצולי השואה בישראל, קיבל את המלצות דוח ועדת דורנר. בהודעה שפרסם המרכז נאמר כי "הדוח מדבר בעד עצמו ויש בו גם משמעות ערכית וגם משמעות מעשית. הוא מביא לקיצו של מסע ארוך למאבק להגנה על זכויות ניצולי השואה בערוב ימיהם שהתנהל בשנים האחרונות".
הוועדה הממלכתית הוקמה לאחר שוועדת ביקורת המדינה בכנסת הנחתה את מבקר המדינה לבדוק את מצבם של ניצולי השואה בישראל. מבדיקת המבקר עלה כי המדינה אינה מיישמת לקחים ואינה פועלת כראוי בעניין זה. בנסיבות אלה, ועל סמך דוח המבקר, הורתה ועדת ביקורת המדינה בכנסת על הקמת ועדת חקירה ממלכתית.
הוועדה התבקשה לחקור כמה היבטים: מתן מענה הולם לצורכיהם של ניצולי השואה מבחינה כספית ומבחינת סיוע בריאותי ונפשי, השוואת מצבם של ניצולי השואה בארץ אל זה של המתגוררים בחו"ל, בחינת תפקודה של הלשכה לשיקום נכים במשרד האוצר כלפי ניצולי השואה והתנהלות הממשלה בכל הקשור למילוי הסכמים והתחייבויות, כולל הסכמים בינלאומיים עליה חתומה הממשלה.