אושר: מי שביקר בארץ אויב - לא ייבחר לכנסת
מליאת הכנסת אישרה תיקון לחוק יסוד:הכנסת, הקובע כי מי שביקר במדינת אויב ללא היתר - לא יוכל להיבחר. 52 ח"כים תמכו, 24 התנגדו

החוק מתבסס על סעיף 7-א לחוק יסוד: הכנסת, הקובע כי "יכולים רשימת מועמדים ומועמד להיבחר לכנסת, כל עוד אין במטרותיהם או במעשיהם, במפורש או במשתמע, משום שלילת קיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, הסתה לגזענות או תמיכה במאבק מזוין של מדינת אויב או ארגון טרור נגד מדינת ישראל".
התיקון שהתקבל היום קובע כי "יראו מי ששהה במדינת אויב שלא כדין בשבע השנים שקדמו להגשת רשימת מועמדים, כמי שתומך במאבק מזוין, כאמור, כל עוד לא הוכיח אחרת" - ועל כן הוא לא יוכל להיבחר לכנסת.
יו"ר המפד"ל אמר בתגובה כי "החוק יבלום את חדירת הסוסים הטרויאניים לכנסת. יש לתבוע מהמנהיגות הערבית נאמנות בלתי מסויגת למדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, כפי שכל מדינה דמוקרטית נאורה תובעת זאת מנבחריה".
ח"כ אורלב הוסיף כי "פרשת בשארה וההתרסות של חלק מחברי הכנסת הערבים, כמו נסיעתם לסוריה ופגישתם עם ראשי החמאס - אינן בגדר חופש הדיבור, אלא עידוד מפורש למאבק מזוין במדינת ישראל ועידוד הטרור נגד אזרחיה".
ח"כ אסתרינה טרטמן התייחסה אף היא לסוגיה. "מעתה אזרחי ישראל יכולים להיות רגועים - אויבים לא ישבו עוד בבית המחוקקים", אמרה. "כמו בכל מדינה דמוקרטית, מתוקנת ונאורה מי שמצפצף על כללי הביטחון של המדינה ידע שהוא שולל מעצמו את היכולת להיבחר לכנסת. החוק הזה יחזיר מעט מן הכבוד הנרמס שלנו כעם
מנגד אמרה יו"ר סיעת מרצ, ח"כ זהבה גלאון, כי "החוק השולל את הזכות להיבחר לכנסת ממי שביקר במדינות אויב הוא חוק לא ראוי, הפוגע בצורה קשה בשוויון בבחירות ובייצוג של המגזר הערבי בכנסת. מטרתו היא להביא להדרתם של הערבים מהשתתפות בשיח הפוליטי".
היא הוסיפה כי "בזמן שישנם חברי כנסת המנצלים את תפקידם כדי לתווך בין מנהיגי העולם הערבי לבין מדינת ישראל ולקדם את השלום, פועלים אחרים כדי לסכל כל אפשרות להתקדמות מדינית ומנסים לכפות עלינו בידוד איזורי".
ח"כ אחמד טיבי (רע"מ-תע"ל) אמר בתגובה כי החוק לא עבר ברוב של 61 ח"כים ולכן הוא לא חוקתי וייפול בבג"ץ, שכן הוא נוגד את עקרון השוויון שבחוק היסוד. עוד אמר ח"כ טיבי כי "הצלחנו לטרפד את המאמץ של הימין לגייס רוב של 61 ח"כים, והכנסת לא 'טירטמנה' את עצמה לדעת".
יו"ר סיעת בל"ד, ח"כ ג'מאל זחאלקה, אמר כי בכוונתו לפנות לבג"ץ לביטול החוק מכיוון שהוא לא זכה לתמיכתם של 61 ח"כים כנדרש לתיקון חוק יסוד. לדבריו, החוק הינו גזעני ואנטי-דמוקרטי והוא מכוון נגד הח"כים הערבים ומגביל את זכותם להיבחר.
עוד אמר יו"ר סיעת בל"ד כי "אנו שומרים על זכותנו לבקר בארצות ערב והכנסת הצביעה נגד החוק הבינלאומי המדגיש את זכותו של כל מיעוט לשמור על קשר עם בני עמו מחוץ למדינה שבה הוא חי", אמר.
ח"כ דב חנין (חד"ש) אמר כי "הימין הקיצוני הוביל היום את הכנסת לנקיטת צעד מסוכן המהווה חלק ממאמציו לסלק את חברי הכנסת הערבים מהכנסת ואת האזרחים הערבים מהזירה הפוליטית". לדבריו, "מהלך זה מונע מציבור רחב מלהשפיע באופן דמוקרטי ובכך מחסל את המחויבות שלו להחלטות שיתקבלו." ח"כ חנין אף הזהיר כי "מצב כזה מאיים על הלגיטימציה של המערכת הדמוקרטית בישראל.