ממושב קדימה לארה"ב במטוס שבנה בחצר
ארבע שנים של הכנות הגיעו הבוקר לשיאם, כשיאיר גיל החל במסע של 11 אלף ק"מ לארה"ב במטוס מעשה ידיו אותו הרכיב מחלקים שרכש

יאיר גיל ממושב קדימה עם המטוס שבנה בחצר ביתו. צילום: אמיר מאירי
את חוברות ההדרכה גיל רכש בכ-500 דולר, ולמרות קריירה לחוצה כאיש עסקים, הוא הקדיש את כל מרצו לבניית המטוס. "השקעתי 5,000 שעות עבודה, כאשר המתכנן מדבר על 2,400 שעות", הוא אומר. חומרי הגלם עלו, להערכתו, כ-30 אלף דולר.
עד היום הסתפק גיל בטיסות קצרות בשמי הארץ, שנמשכו לכל היותר שלוש שעות וחצי. מאז שסיים לבנות את מטוסו הספיק גיל לרשום 75 שעות טיסה שכולן סיפוק אישי וחדוות יצירה, אבל היום דברים עומדים להשתנות: בשבע בבוקר המריא גיל בדרכו לארצות הברית, והפך לאדם הראשון בהיסטוריה שיטוס למרחק כזה במטוס מתוצרת בית.
"מדובר בשיא בינלאומי, ועל אחת כמה וכמה שיא ישראלי", הוא אומר, "אף אדם לא ביצע טיסה למרחק כזה עם מטוס מהסוג הזה שנבנה בביתו. אני חבר בקבוצה של טייסים בארצות הברית שבונים את המטוס הזה, והבטחתי להם שברגע שאסיים את הבנייה שלו אגיע איתו לארצות הברית".
נערך לכל מצב
גיל מודע לקשיים הצפויים, אבל לא חושש. "בשנה שעברה היו למטוס כל מיני בעיות ילדות של מערכת חדשה, אבל פתרתי אותן וכעת הגיע הזמן לטוס", הוא אומר בביטחון. מרחק הטיסה הכולל הוא 11 אלף קילומטר, וגיל מתכוון לנחות במספר תחנות בדרך כדי לתדלק, לנוח ולתחזק את המטוס. בין היתר יעצור ביוון, צרפת, סקוטלנד, איסלנד, גרינלנד וקנדה.
"אני יכול לטוס כ-2,500 קילומטר רצוף, אבל החלטתי לא לקחת קטעים של יותר מכמה שעות טיסה רצופות והקצבתי לטיסה 21 יום", הוא מסביר. "אני טס במקומות שטסתי בהם בעבר במהלך 34 השנים שלי כטייס, אבל אלה היו מטוסים רגילים, ולא כאלו שבניתי בבית".
כדי ל התכונן
לכל צרה שלא תבוא, גיל הצטייד במספר אמצעים. "זה לא מטוס שהקים אותו בית חרושת ואתה יכול להיות בטוח בו", הוא מספר. "אני אדאג לא להיכנס לסכנות, לא אגיע למצבים של עייפות או הירדמות ובנוסף יש לי חגורת הצלה, סירת הצלה ובדרך אני מצרף חליפה שתגרום לי לצוף מעל פני המים. יש לי גם טלפון לווייני, כך שיש לי את כל אמצעי הבטיחות".
בסיום הטיסה הוא צפוי לנחות באושקוש שבוויסקונסין, שם ייערך המפגש השנתי עם טייסים מכל העולם - אותו מפגש ששכנע אותו לצאת להרפתקה ולבנות את המטוס בכוחות עצמו. "יהיו שם צוותי טלוויזיה מקומיים שמחכים לי", הוא אומר. "צריך לזכור שזו לא טיסה רגילה".