המדינה תממן עיקור וסירוס של בעלי חיים
במטרה לצמצם את התרבותם של בעלי החיים המשוטטים, אישרה היום הכנסת הצעת חוק לפיה המדינה תממן עיקור וסירוס של חתולים וכלבים בארץ. לצורך כך יוקצו מדי שנה 4.5 מיליון שקל. תנו לחיות לחיות קוראת לממשלה להמשיך בקו זה ולקדם מבצע ארצי בנושא ומברכת: "זה יום גדול וניצחון ענק"

"זהו יום בשורה לשוחרי ואוהבי בעלי חיים" אמרה ח"כ תירוש, "תם העידן בו המדינה מפקירה את בעלי החיים לגורלם המר ולסבלם הניכר ברחובות יום יום". שותפה להצעת חוק ח"כ ארדן הוסיף כי "החוק יסייע לצמצם משמעותית את מספר הכלבים והחתולים המורדמים למוות במכלאות העירוניות, ויפחית את המקרים המזעזעים של התעללות בבעלי חיים נטושים המסתובבים ברחובות".
על פי הנתונים שהוצגו בכנסת, רק עשרה אחוזים מכלל הכלבים והחתולים המשוטטים מוצאים בית חם – והיתר מתים ממחלות, תנאי מחיה או מורדמים במכלאות. בשנה שעברה כבר ביצעו השרים שלום שמחון וגדעון עזרא פיילוט בנושא, במסגרתו עוקרו וסורסו כעשרת אלפים כלבים.
ההצעה עברה חרף החששות הגדולים מהתנגדות של משרד האוצר להקצאת התקציב, התנגדות שהוסרה לבסוף מהפרק.
בעמותת "תנו לחיות לחיות" בירכו על אישור הצעת החוק וקראו לשרי החקלאות והגנת הסביבה להתחיל בהקדם במבצע ארצי של עיקור וסירוס חתולים וכלבים חסרי בית, לצד הובלת קמפיין ארצי לעידוד עיקור וסירוס של כלבים וחתולים ביתיים.
"זהו רגע היסטורי לו ייחלנו עשרות שנים", אמרה אתי אלטמן, דוברת העמותה. "ישראל עלתה מדרגה ביחסה לבעלי
גם באגודת אגודת צער בעלי חיים תל אביב ביקשו לברך על אישור החוק. "זהו חוק מהפכני, שמציב אותנו עם מדינות המערב בכל הקשור להתרבות חיות מחמד", מסר אלעד אבוהב, דובר האגודה.
בהצעת החוק המקורית שהובאה היום להצבעה בקריאה שנייה ושלישית, לא נכלל העיקור והסירוס כדרך היחידה לצמצום ההתרבות של בעלי החיים, דבר שעורר חששות כבדים בקרב ארגוני בעלי החיים לגבי פרצה שתאפשר לצמצם את ההתרבות באמצעות המתת בעלי החיים.
לאחר לחץ של ארגוני בעלי החיים, אישרו חברי הכנסת גם את ההסתייגות להצעת החוק אותה העלו חברי הכנסת דב חנין (חד"ש), זהבה גלאון (מר"צ) וארדן, הקובעת כי הכסף שמוקצה מכוח החוק לא ישמש במישרין או בעקיפין להמתת בעלי חיים.
הסתייגות זו, שאושרה ברוב דחוק של 18 נגד 16 חברי כנסת, הוגשה לפני כשלושה שבועות לוועדת החינוך של הכנסת, שקבעה כי הסתייגות תובא להצבעה במליאה. "אם ההסתייגות לא הייתה מתקבלת, ההערכה היא שחלק גדול מהכסף היה מושקע בדיוק למטרה זו", אמר חנין.
"ההסתייגות זו הייתה הכרחית מאחר שבנוסח החוק, אשר הובא למליאה להצבעה בקריאה שניה ושלישית, לא נקבע איסור פעולות של המתה לצורך צמצום ההתרבות ובכך ניתן פתח מסוכן להעלאת טיעון מקומם ומופרך שהמתה 'מונעת התעללות' ואף משאיר פתח לביצוע פעולות פוגעניות בבעלי חיים", הוסיף עו"ד ראובן לדיאנסקי, ראש תנועת לתת לחיות בתל אביב-יפו.