הגענו לקו האדום התחתון ולא ניתן לשאוב? אז מורידים את הקו
מנהל רשות המים אישר תקנה לפיה בין יולי לדצמבר יעמוד גובה הקו האדום התחתון על 214.87 מטר מתחת לפני הים – למעלה ממטר מתחת לקו המקורי אותו חצתה הכינרת לפני כשבוע. "אין ברירה, זה מקור המים העיקרי של מדינת ישראל", אמרו בנציבות

מפלס הכנרת. צילום ארכיון: יגאל לוי
בראשית השבוע המפלס חצה את הרום של מינוס 213 מטר. מפלס זה נקבע כגובה האחרון ממנו מסוגלות משאבות אתר ספיר של המוביל הארצי לשאוב מים מן הימה. אתר ספיר, שם מתבצעת השאיבה, נבנה בשנות ה-60, בתקופה שאיש לא העלה בדעתו שיגיע היום והמשאבות יהיו גבוהות מקו המים.
דובר רשות המים אורי שור אמר בתגובה כי בשל משבר המים החריף חצה מפלס הכנרת את הקו האדום התחתון והגיע לתחום השחור. על מנת לאפשר בכל זאת שאיבת מים לצריכה, שכן כל הקיץ עוד לפנינו, הוגדר הקו החדש על הקו השחור. "כיום אנו שואבים מים מהכנרת בתחום השחור", אמר.
שחור הוא האדום החדש
לדבריו, אין ברירה אלא להמשיך לשאוב מהכנרת, שכן מדובר במקור המים העיקרי למדינת ישראל. הוא הוסיף כי גם במאגרי המים התת-קרקעיים, האקוויפרים, מתבצעת שאיבה גם מתחת לקווים האדומים.
הקו האדום התחתון מהווה נקודת שפל אקולוגית, שבה מופר האיזון הביולוגי ויורדת איכות המים כתוצאה
מתהליכי המלחה והתפתחות אצות רעילות. בשל המשך השאיבה והתאדות המים בקיץ, צפוי המפלס לרדת עד לגשמי החורף במטר אחד לפחות.
אם גם החורף הקרוב יהיה שחון, אפילו הכרזה על הורדה נוספת של מפלס הכנרת לא תועיל, שכן הצינורות במשאבות המוביל הארצי לא יגיעו לקו המים החדש.