לבני: עובר עבירה צריך לשלם בכיסאו
בכנס מדד הדמוקרטיה בי-ם אמרה שרת החוץ שיש לפעול להשבת אמון הציבור בשלטון. "שחיתות היא חולשה ונדרש חוסן לומר לה לא", ציינה לבני

שרת החוץ ציפי לבני צילום: רויטרס
"נדרש חוסן כדי להתמודד עם פיתויים ודרישות יומיומיות", אמרה שרת החוץ בנאומה. לטענתה, שחיתות היא חולשה "אשר נדרש חוסן לומר לה לא ובכך לשמור על אותם ערכים ונורמות של מדינת ישראל". היא הוסיפה כי "תפקידו של כל אחד מאיתנו לגלות את הכח ועל הציבור לעשות את תפקידו נכון, לתמוך ביושר ולתת לאותם אנשים להמשיך בהיעדר שחיתות".
לבני התריעה: "אם לא נילחם בשחיתות ובחוסר אמון הציבור בשלטון, האזרחים ימנעו מהדבר הבסיסי והחשוב ביותר שלהם – הזכות לבחור. אני יכולה לקבל בהבנה את כעס הציבור, אך לשלב הייאוש אסור לנו להגיע".
היא התייחסה גם לחילופי האשמות הנמשכים בין שר המשפטים לנשיאת בית המשפט העליון. "זה לא מצב נורמלי שאזרחי ישראל יושבים בערבי שישי בסלון ביתם וצריכים להחליט אם הם בעד בייניש או בעד פרידמן. זה לא מצב נורמלי במדינה דמוקרטית", אמרה. "כל מערכת צריכה להסתכל פנימה עם ביקורת עניינית ולבחון עצמה ולעשות כנדרש. זו הדרך להחזרת אמון הציבור ולא דרך פגיעה באחר. אין להחזיר את אמון הציבור על ידי פגיעה במערכת אחרת".
"זלזול בדין יכרסם במשטר הדמוקרטי"
בהמשך נשאה דברים נשיאת בית המשפט העליון, דורית בייניש שהתייחסה לגורמים שלהערכתה מהווים סיכון למעמד בית המשפט. "בעיני, פוטנציאל הסיכון למעמדו ולתפקידו של בית המשפט כיום נעוץ בעיקר בשניים. האחד, השימוש האינטנסיבי שנעשה כיום בידי מעצבי דעת קהל, להפוך את הדיון המשפטי שמקומו בין כותלי בית המשפט לדיון ציבורי ובלתי מקצועי במגמה להשפיע על ההליך השיפוטי. בכך נפרצו כל הגבולות".
לדברי השופטת בייניש, גורם הסיכון הנוסף "הינו החשש מפני כרסום וזלזול של הרשויות בפסיקתו של בית המשפט העליון. לצערנו, אנו נתקלים ברטוריקה העלולה להוביל למחדלים בכל הנוגע לקיום צווים שיפוטיים. החשש הוא מפני יצירת דה לגיטימציה מצד זרועות השלטון לפסיקתו של בית המשפט העליון". היא הוסיפה כי "זלזול בדין שפסיקת בית המשפט היא חלק ממנו, עלול לכרסם באושיות המשטר
הדמוקרטי".
לפני כחודש הוצגו ממצאי המחקר החמורים של המכון הישראלי לדמוקרטיה מהם עולה כי אמון הציבור במוסדות השלטון ירד בצורה משמעותית. הנשיא פרס נמנע מלהתייחס לנתונים שהועלו באופן ישיר ואמר בכנס כי "היו לאחרונה מקרי שחיתות, אך ישראל אינה ארץ מושחתת והמלחמה בשחיתות גדולה מהשחיתות עצמה. על הלוחמים בשחיתות להיות משוחררים מכל מורא".
כמו כן, טען הנשיא כי קיימת בעיה בשיטת הבחירות בישראל וכי יש לעבור לשיטת בחירות מחוזית ומעורבת. הוא אף הציע לחוקק חוק שיאפשר הכנסת האוניברסיטאות בישראל כמחוזות בחירה לכנסת. לדבריו, הכנסת לא מאפיינת צעירים וסטודנטים, המהווים כ-8% מהגוף הבוחר בישראל. "החוק צריך להכריז על כך שיכנסו 20 סטודנטים לכנסת ישראל", אמר פרס. "אם נותנים לנערה בת 20 להטיס אף-18, אין שום סיבה שלא תוכל לשרת כחברת כנסת".