סופו של איש הצללים של נשיא סוריה

חיסול יועצו הבכיר של אסד בסוף השבוע נותר תעלומה: בישראל הוגדר כאיש הקשר עם חיזבאללה ובדמשק עמד בלב סכסוכים בצמרת הממשל

ג'קי חוגי | 4/8/2008 9:11 הוסף תגובה הדפס כתבה כתוב לעורך שלח לחבר
תעלומה אופפת את מותו של מוחמד סולימאן, מבכירי אנשי המודיעין בצמרת הסורית: גופתו נמצאה בלילה שבין שישי לשבת בעיר הנמל טרטוס שבצפון המדינה. דמשק הרשמית שומרת על שתיקה מוחלטת בפרשה. על פי גרסה בלתי רשמית, סלימאן נורה בידי צלף שהתמקם בסירה בעת ששהה בבית מלון בחוף טרטוס.
נשיא סוריה, בשאר אל-אסד.
נשיא סוריה, בשאר אל-אסד. צילום: רויטרס


"הוא היה איש צל במלוא מובן המילה", אמר אמש (א') למעריב פריד ראדררי, יו"ר ארגון מפלגת הרפורמה הסורית, גוף אופוזיציה הפועל מוושינגטון. "מעטים הכירו אותו בסוריה ומחוצה לה. שמו הוזכר לעתים רחוקות, מאוד במעורפל, כי כך הוא רצה".

סולימאן, בן 47, היה יועצו הבכיר של הנשיא בשאר אסד לענייני ביטחון וצבא. לשכתו שכנה בארמון הנשיא בדמשק, וממנה הוא פעל כמתאם בין אסד לכוחות הצבא וכמי שהעביר את הנחיותיו לגורמי הביטחון ולשר ההגנה, חסן תורכמאני. במסגרת שלל סמכויותיו, כיהן סולימאן גם כאיש הקשר לחיזבאללה בלבנון.

ארגון האופוזיציה הסורי, חזית ההצלה הלאומית, שאחד ממקימיו הוא סגנו לשעבר של אסד, עבד אל-רחלים חדאם, תיאר אתמול את סלימאן כיד ימינו של בשאר אסד. סולימאן, מהנדס אזרחי, נולד בכפר דריכיש שבמחוז טרטוס.
איש סודו של בשאר אסד

סולימאן בוגר אוניברסיטת דמשק בהנדסה, שם הכיר את באסל אסד, בנו של הנשיא דאז חאפז אסד, ובין השניים נקשרה ידידות. לאחר מותו של באסל בתאונת דרכים, בינואר 1994, דאג אסד האב לקרב את סולימאן אליו ואל יורשו, בשאר.

עם עלותו לשלטון, לפני שמונה שנים, קידם אותו בשאר אסד עוד יותר, והפך אותו לאיש סודו בענייני ביטחון ומודיעין. סולימאן אף יעץ לבשאר בסוגיות פוליטיות. כך, למשל, היה שותף למינוי ההנהגה הארצית של הבעת' בשתי ועידות המפלגה, בשנים 2000 ו-2005, ובמינויו של שר האוצר, מוחמד חוסיין.

הידיעה הראשונה על מותו של סולימאן נחשפה במוצאי שבת באתר החדשות

הירדני אלבוואבה, שבעבר נהנה מקרבה לגורמים רשמיים בישראל. מקורות שזהותם לא צוינה מסרו לאתר כי הממשל הסורי הטיל איפול על האירוע, כדי למנוע את פרסומו. עוד נמסר כי סולימאן הובא אתמול למנוחות בכפר הולדתו דריכיש, במרחק 20 ק"מ מטרטוס.

מותו של סלימאן מצטרף להתנקשות מסתורית נוספת על אדמת סוריה, שהתרחשה ב-12 בפברואר השנה: עימאד מורנייה, בכיר הזרוע הצבאית של חיזבאללה, נהרג בפיצוץ מטען שהוצמד למכוניתו בדמשק. מורנייה היה מבוקש במשך 25 שנה על ידי מדינות רבות, בראשן ישראל וארצות הברית. חיזבאללה האשים את המוסד בביצוע ההתנקשות והבטיח נקמה.

אצל אסד העסקים כרגיל

ובינתיים אצל אסד העסקים כרגיל: נשיא סוריה חזר אתמול לדמשק לאחר ביקור בן יממה באיראן, שבמרכזו עמד מפגש עם המנהיג העליון אייתוללה עלי חמינאי ועם הנשיא מחמוד אחמדינג'אד. בתום הביקור, שנעטף בחמימות רבה, קיימו שני הנשיאים מסיבת עיתונאים ופרסמו הודעה משותפת, שבה ניסו להפנות את תשומת הלב העולמית לנשק הגרעיני שבידי ישראל.

בהודעה לא הוזכרו ולו ברמז שיחות השלום בין סוריה לישראל. מנגד, הגן אסד על תוכנית הגרעין האיראנית ואמר: "זכותה של כל מדינה בעולם לאחוז באנרגיה גרעינית לצורכי שלום, ובמסגרת זו גם להעשיר אורניום".

שני הנשיאים, נמסר בהודעה, החליפו דעות וסקרו את המצב האזורי באווירה ש"עליה שלטו רוח התיאום ושיתוף הפעולה הבונה ולאור נקודות מבט מוסכמות". בנוסף נכתב בהודעה כי "שני הצדדים משוכנעים בצורך להפוך את המזרח התיכון לאזור נקי מנשק להשמדה המונית, והם מפנים את תשומת הלב של הקהילייה הבינלאומית למה שמבטא הנשק הגרעיני המצוי בידי היישות הישראלית, והאיום לשלום ולביטחון האזורי והבינלאומי. המוסדות הבינלאומיים האחראים לכך צריכים לנקוט צעדים מהירים להתמודד עם איום זה".

בתוך כך, הודיעו גורמי ממשל בטהרן על גילויה של רשת ריגול חדשה שהופעלה מישראל: העיתון רסאלאת, המקורב לצמרת השלטון, דיווח מפי גורמים בתביעה כי השבעה הנם בני העדה הבהאית. הם נעצרו לפני כמה חודשים, והודו בהשתייכותם לרשת שהופעלה ממשכן הצדק העולמי של הכת בחיפה. המטרה, לכאורה, היא הפלת הממשל האיסלאמי בטהרן. יצוין כי ההיסטוריה של הבהאים באיראן רצופה ברדיפות.

כל המבזקים של nrgמעריב לסלולרי שלך

תגובות

טוען תגובות... נא להמתין לטעינת התגובות
מעדכן תגובות...

פייסבוק

פורומים

כותרות קודמות
כותרות נוספות
;
תפוז אנשים