אבסורד: הרופא לעתיד השתחרר על סעיף נפשי
צעיר שהתקבל ללימודי רפואה בטכניון רשם בבלוג שלו כי הוא ההוכחה לכך שניתן להשתחרר מצה"ל על סעיף נפשי וללמוד רפואה
בתקופה זו נמצאת בעיצומה ההרשמה ללימודי רפואה. מעיון ברשימה של אלה שכבר התקבלו ללימודים בטכניון נמצא גם בחור העונה לשם אלון, שעל פי עדותו שוחרר מצה"ל עקב פרופיל נפשי 21.
קבלה ללימודי רפואה אינה משימה קלה אפילו לא למצטיינים. נוסף על הליכי המיון המבוססים על ציוני הבגרות וציוני הפסיכומטרי, כל המועמדים נדרשים גם לעבור את מבחן "מור" כתנאי לקבלתם ללימודים. מדובר במבחן שבודק את הכישורים האישיים, התקשורת הבינאישית, המוטיבציה של המועמד ועוד.
"בדיוק כמו שבעולם 'האמיתי' כבר מלפני 30 שנה חלפה הגישה הלאומנית של מי שלא עשה צבא לא יוכל להתקבל לעבודות ודברים כאלו, גם בלימודי הרפואה הדבר כבר נחלת העבר", כתב אלון בבלוג. "אני כרגע נמנע מלהיכנס להתנצחויות סרק אלא רק מציין עובדה קיימת (ואני בטוח שאני לא היחיד) שגם מי שהשתחרר מהצבא יכול ללמוד רפואה בארץ".
נשיא הטכניון יבחן את הנושא
דובר הטכניון מסר בתגובה קצרה כי "קבלת סטודנטים לטכניון, והפקולטה לרפואה בכלל זה, אינה מותנית בשירות בצה"ל, כי אם ביכולות, בכישורים ובהישגים הלימודיים של כל מועמד ומועמדת. אם במהלך הלימודים מתגלות בעיות מכל סוג שהוא, כולל בעיות נפשיות, שאינן מצדיקות את המשך הלימודים, הדבר מובא בפני ועדה מיוחדת שדנה בכל מקרה לגופו".
אך לא כולם משלימים עם קבלתו של אלון ללימודי הרפואה. ד"ר דפנה כצנלסון-בנק, פסיכולוגית קלינית בכירה שהעלתה את הנושא לסדר היום ואף בדקה אותו עם הטכניון, טענה כי ישנן שלוש אפשרויות לגבי מצבו של אלון.
"האחת,
כשהוא נפסל (לשירות צבאי – י.ה) מחמת בעיה נפשית חמורה שטבועה באישיותו", אמרה כצנלסון-בנק. "במקרה כזה הוא אינו כשיר להיות רופא. השנייה, שהוא שוחרר בגלל מחלת נפש ואז השאלה האם התבקש להמציא מסמכים שכיום מצבו הנפשי איתן. שלוש, שהוא התחזה על מנת לחמוק משירות צבאי, ואז השאלה אם הוא בריא מבחינה נפשית. האם אין קשר בין ערכים לבין אישיות, או שאולי לשרת בצבא איננו מבחינת ערך מוסכם".
בתגובה אחרת מטעמו של נשיא הטכניון, פרופסור יצחק אפלויג, אליו פנתה ד"ר כצנלסון-בנק, הוא אישר לה כי יבחן את הנושא עם האחראים לקבלה על לימודי רפואה.