התוכנית החדשה של צה"ל: שיעור בקשיי מלחמה
מפקד בית הספר למ"כים של זרוע היבשה אלוף משנה הראל כנפו יזם תוכנית חדשה הנקראת "האדם בקרב". המטרה: להכשיר את מפקדי הכיתות ביחידות השונות של צה"ל להתמודד מנטאלית עם התנאים הקשים והלחצים שנוצרים במהלך מלחמה ממושכת

חיילי צה''ל במלחמת לבנון השנייה. צילום ארכיון: רויטרס
"לא לימדנו אותם את המעבר משגרה למלחמה מבחינה מנטלית", הסביר כנפו. "פתאום אתה מגלה שיש חרדות מזעקות הפצועים ושלא תמיד יודעים מה בעצם קורה. מלחמה היא לא אירוע שייגמר עוד שעה. החתירה לביצוע המשימה מקבלת משמעות שונה במלחמה".
לצורך בניית השיעור הוחלט לתחקר 132 מפקדי כיתות שלקחו חלק במלחמת לבנון השנייה. לדברי כנפו, "פתאום אתה מגלה תופעות שלא עולות בעימות מוגבל, כמו רעב לאורך זמן. הלוחמים מספרים שהם שהו בבית שיש בו אוכל - ונאסר עליהם לגעת בו".
הוא הוסיף כי "עוד נקודות שעלו בתחקירים הם פעילות תחת עשן סמיך וערפל, הטיפול בפצועים ואפילו צחנת ההרוגים. כיצד אתה מתמודד עם העובדה שגופת החבר שלך שוכבת לצדך? העיסוק בזה יסייע לחיילים ויספק להם כלים להתמודדות כדי שהדברים לא ינחתו עליהם כרעם ביום בהיר".
המפקדים מעבירים שיעורים בנושא והרצאות במהלכן מוזמנים בוגרי מלחמת לבנון השנייה לספר את סיפורם האישי. זאת כדי להעביר את המסר לדור מפקדי הכיתות הבא של צה"ל.
לפי אל"מ כנפו, "אנחנו שמים דגש גדול על כושרו של המ"כ, המקצועיות שלו והמשמעת אבל בהחלט גם על המנהיגות שלו והיכולת שלו במלחמה, תוך עיצוב התודעה שלו".