אלפי ארמנים מחו נגד הגעתו של נשיא טורקיה
אלפי ארמנים מחו על סירובה של טורקיה להכיר ברצח העם הארמני עם הגעתו של נשיא טורקיה לאיזור לרגל משחק כדורגל – לראשונה אי פעם

מפגינים ארמנים מוחים נגד הגעתו של נשיא טורקיה. צילום: רויטרס
נשיא טורקיה הגיע לארמניה על מנת לצפות במשחק מוקדמות הגביע העולמי. מדובר בביקור ראשון של מנהיג טורקי מאז הכריזה ארמניה על עצמאותה, עם פירוקו של הגוש הסובייטי ב-1991. רבים קיוו שהביקור יעזור לשתי המדינות להתגבר על היריבות ההדדית ארוכת השנים.
אלפי המפגינים החזיקו בשלטים שקראו "אנו רוצים צדק", "טורקיה - הודי באשמתך" ו-"1915- לא עוד". אחרים אחזו בשלטים עם שמות המקומות שאבותיהם אולצו לנטוש כשהאימפריה העות'מנית עקרה קהילות ארמניות ממקום מושבן בין 1915 ל-1922.
שתי המדינות השכנות אינן מצויות בקשרים דיפלומטיים אחת עם השנייה, והגבול בין השתיים סגור מאז 1993. עם זאת, צפויה התקדמות קטנה בקשר ביניהן, כאשר ייפגשו גול ונשיא ארמניה סרג' סרקזיאן לפני תחילת משחק הכדורגל.
"מקווה שהביקור יעזור להידברות מחדש"
הסכמתו של גול להזמנתה של ארמניה למשחק מתקשרת לרצונה של טורקיה לסלול את הדרך להשלטת שלום איזורי, בייחוד עקב ריבוי המתיחויות שהוצתו בפלישתה של רוסיה לשכנתה גיאורגיה. טורקיה הציעה להקים איחוד איזורי שיכלול את רוסיה, גיאורגיה, אזרבייז'ן וארמניה במטרה להביא ליציבות.
"אני מקווה שהביקור יעזור להסיר את המכשולים שעומדים בדרכנו להידברות מחדש, ויתרמו להתיידדות האיזורית ולשלום", אמר נשיא טורקיה לפני עזיבתו. "לפני
חודש כולנו ראינו כיצד מחלוקות לא פתורות איימו על היציבות האיזורית ועל השלום בין הארצות השכנות", הוסיף גול בהתייחסו למלחמת רוסיה בגיאורגיה.
היסטוריונים מעריכים כי כמיליון וחצי ארמנים נהרגו על ידי חיילי האימפריה העות'מנית בתקופת מלחמת העולם הראשונה. טורקיה אינה מכירה בהרג ההמוני כרצח עם, בטענה כי מספר ההרוגים פחות מהערכת ההיסטוריונים, וכי מרבית ההרוגים היו קורבנות של מלחמת האזרחים ושל המתיחות הכללית.